Ostropestřec pro detoxikaci organismu a ochranu jater

11. 1. 2021 · PharmDr. Hana Vondrušková · 5 minut čtení

Majestátně vyhlížející bodlák s fialovými květy – tak se dá jednoduše popsat ostropestřec mariánský, bylina známá především pro svůj blahodárný vliv na zdraví jater. Ostropestřec jistě netřeba představovat vyznavačům očistných a detoxikačních kúr. Jak konkrétně využít ostropestřec pro posílení vašeho zdraví, vám prozradíme na následujících řádcích.


Ostropestřec pro detoxikaci organismu a ochranu jater.
Ostropestřec mariánský je často vyzdvihován pro své účinky na ochranu a regeneraci jater.

Krásná bylina s krásným jménem

Historicky je název ostropestřce inspirován křesťanstvím, konkrétně Kristovým ukřižováním. Lidově se označuje jako „Kristova koruna“, bílé pruhy na listech zase mají symbolizovat mateřské mléko Panny Marie, proto název „ostropestřec mariánský“ nebo také „mariánský bodlák“. Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je léčivá rostlina z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae). Pochází původně z oblastí Středomoří (rovněž i Malé a Přední Asie), ale můžete ji vidět i u nás – spíše jako dekorativní rostlinu na zahrádkách než ve volné přírodě. O účincích ostropestřce nacházíme zmínky již v lékařských pracích z období antického Řecka. Jako rostlinná droga se z ostropestřce používají listy a především plod (někdy nesprávně označovaný jako semeno).

Proč je ostropestřec tak jedinečný?

Ostropestřec mariánský je považován za silný antioxidant. Hlavní účinnou látkou je silymarin. Silymarin je komplexem několika látek (silydianin, silybinin, silykristin), které jsou řazeny mezi flavolignany. Přispívá k normálnímu trávení a podporuje správnou činnost jater, pomáhá pročišťovat organismus, přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi a k normální činnosti srdce. Podporuje také přirozenou obranyschopnost a odolnost organismu.


Ostropestřec jako antioxidant

Silymarin, tedy látka obsažená v ostropestřci, přispívá k ochraně buněk a tkání před oxidačním stresem, což je porušení rovnováhy mezi vznikem volných radikálů a jejich odstraněním pomocí přirozených lapačů. Volné radikály vznikají v těle v důsledku stresu, alkoholu, UV záření nebo znečištěním atmosféry – prachem, smogovými částicemi, cigaretovým kouřem. Volné radikály v našem organismu poškozují bílkoviny, lipidy, oslabují buňky. Kromě vlastní antioxidační aktivity může silymarin zvyšovat hladiny dalších antioxidačních látek, jako je vitamin E, provitamín A nebo vitamin C.

Na játra je ostropestřec specialista

Obecně lze říci, že silymarin stabilizuje membrány jaterních buněk a podporuje eliminaci toxinů z těchto buněk. Rovněž podporuje jejich regeneraci. Z těchto důvodů se jeho užívání doporučuje při poškození jaterní tkáně u pacientů s chronickými jaterními nemocemi. Mechanismus tohoto účinku není zcela objasněn, ohledně hepatoprotektivního působení silymarinu existují čtyři hypotézy:

  1. Ochranné působení souvisí s antioxidačním působením silymarinu.
  2. Působí jako stabilizátor buněčné membrány.
  3. Stimuluje jaterní regulaci (pracovní a rekreační fáze jaterních buněk).
  4. Zpomaluje proces vedoucí k cirhóze (ztvrdnutí jater).

Ostropestřec v lékárně

Čaj, olej, kapsle, kapky nebo homeopatická tinktura

V lékárně lze volně zakoupit řadu doplňků stravy s touto léčivkou. Základní formou, v níž si můžete ostropestřec dopřát, je čaj. Je důležité, aby byly plody pro přípravu čaje roztlučené, aby se s nich mohly vylouhovat důležité látky. Ostropestřecový čaj se nemá užívat v těhotenství a při silně zvýšeném tlaku. Další formou je ostropestřecový olej. Dávkování oleje získaného z ostropestřecových plodů je 1–2 lžičky denně. Olej lze nahradit tím, že 2krát denně rozkousáte asi 1 čajovou lžičku plodů a spolknete. Kromě čaje a oleje lze ostropestřec užívat v kapslích nebo ve formě tablet, k dostání jsou také bylinné kapky či prášek.

Silymarin v registrovaných lécích

Silymarin jako účinnou látku můžeme najít také v registrovaných lécích, z nichž některé jsou volně prodejné. Léky obsahují suchý, čištěný a standardizovaný extrakt ostropestřece mariánského. Léky jsou indikované u jaterních onemocnění, jako jsou chronické, perzistující nebo aktivní hepatitidy, jaterní cirhózy, steatóza (ztučnění) jater, poškození jater léky nebo otrava hepatotoxickými látkami. Denní dávky se pohybují podle závažnosti stavu od 210 - 450 mg/den.



Články k tématu Ostropestřec pro detoxikaci organismu a ochranu jater

  • Co pomůže při průjmu?

    Co pomůže při průjmu?

    · 4 minuty čtení
    Takzvaný cestovatelský průjem patří mezi nejčastější nemoci, které nás na dovolené mohou potkat. Může totiž postihnout až polovinu lidí, kteří každý rok vyrazí na cesty.
  • Funkční dyspepsie neboli poruchy trávení

    Funkční dyspepsie neboli poruchy trávení

    · 5 minut čtení
    Je vám po jídle těžko? Míváte potíže s nadýmáním? Pálí vás žáha? Občas vás trápí zácpa nebo průjem? Pokud jste navštívili lékaře a ten vyloučil jakékoliv orgánové onemocnění, které by mohlo vaše obtíže způsobovat, pak vaše příznaky spadají do souboru trávicích obtíží, kterým odborníci říkají „funkční dyspepsie“.
  • Žlučník je dutý orgán o objemu 40-50 ml uložený na pravé straně dutiny břišní, pod játry. Jeho hlavní funkcí je skladování a úprava žluči vytvořené v játrech, která je nezbytná pro trávení tuků. 
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora