Ucpaný nos – příznaky a léčba

12. 1. 2023 · PharmDr. Radka Procházková · 9 minut čtení

Ucpaný nos je velmi nepříjemný stav, který dovede potrápit zejména v noci. Během dne si totiž mnohdy ani nevšimneme, že problém máme, zato v noci se situace výrazně zhoršuje a ztěžuje dýchání. S ucpaným nosem je velmi obtížné usnout a klidně spát. Jak si v takové situaci nejlépe poradit? Pomohou léky a některá režimová opatření. Naše rady a tipy, jak na ucpaný nos, najdete v následujícím článku.

Ucpaný nos  typický příznak rýmy

Ucpaný nos je nejčastěji příznakem běžné rýmy. Rýma, jinak řečeno rhinitida, je zánětem nosní sliznice. Je způsobena viry, které útočí na nosní sliznici i sliznici vedlejších nosních dutin. Virová rýma probíhá ve čtyřech fázích.

První fáze je charakteristická nespecifickými příznaky, které se objevují u většiny viróz. Řadíme mezi ně pocity nejsem ve své kůži, pálení v nose, malátnost, lehce zvýšenou teplotu.

Ucpaný nos - příznaky a léčba
Ucpaný nos mohou způsobit kromě běžné rýmy také alergie nebo suchý vzduch.

V další fázi je přítomna klasická rýma s čirým výtokem z nosu, kýchání, bolest v krku a suchý kašel.

Ve třetí fázi se virový zánět často komplikuje bakteriální superinfekcí, rýma se stává žlutou, hustou a hnisavou, nos se ucpává, kašel je hlenovitý.

Poslední fáze se vyznačuje zelenými až hnědými sekrety, které zasychají do krust. Poté rýma ustupuje.

Pokud vás pocity ucpaného nosu trápí opakovaně, může se jednat o alergickou rýmu, popř. sezónní sennou rýmu, které podrobněji popisujeme v dalších článcích.

Související kategorie produktů:

Jak uvolnit a co použít na ucpaný nos?

K uvolnění ucpaného nosu můžeme využít volně prodejné přípravky z lékárny v kombinaci s různými režimovými opatřeními. Zde jsou naše tipy proti ucpanému nosu:

  • Nosní kapky a spreje  nosní kapky proti ucpanému nosu, tzv. dekongestanty, ulevují od ucpaného nosu velmi rychle a efektivně. Jejich použití je možné ale jen krátkodobě (max. 5-7 dní). Při dlouhodobějších obtížích lze vyzkoušet nosní spreje na bázi mořské vody, které zvlhčují nosní sliznici, napomáhají její regeneraci a usnadňují vysmrkávání hlenu.
  • Vitaminy a minerály jejich dostatek je potřebný k posílení imunity. Pro správnou funkci imunity jsou důležité vitaminy C, B, D, dále selen a zinek. Vitaminy a minerály na podporu imunity lze pravidelně užívat ve formě doplňku stravy.
  • Mentolové bonbony/pastilky mentol sice neulevuje od ucpaného nosu, ale navozuje pocit lepšího dýchání. Příznivci přírodních metod mohou k podobnému účelu před spaním použít nastrouhaný křen.
  • Zvlhčování vzduchu zvlhčovače uvolňují do vzduchu studenou vlhkost, která usnadňuje dýchání.
  • Proplach nosu  k proplachování nosu se používají solné roztoky a konvičky, které z nosní sliznice oplachují patogeny a jsou často doporučovány k pravidelné aplikaci (tzv. pravidelné nosní hygieně).
  • Inhalace inhalovat lze slanou vodu, bylinky (heřmánek, šalvěj, mateřídouška, máta) či Vincentku. Inhalovat můžete buď klasickým způsobem z nádoby s pomocí ručníku, pořídit si ale také můžete moderní inhalátor.
  • Bylinné silicearomalampy s použitím vonných esenciálních olejů pomohou vyčistit a osvěžit vzduch a usnadnit dýchání. Vhodné jsou např. eukalyptus, máta, borovice apod.
  • Dostatečná hydratace rýma si žádá dostatečný pitný režim. Ke klasické vodě je dobré přidat horké tekutiny (bylinné čaje či vývary), neboť pomáhají ředit hustý hlen.
  • Reflexní koupele k uvolnění nosu a vedlejších nosních dutin se doporučuje reflexní koupel, která se provádí tak, že do horké vody vložíme obě předloktí na dobu 15-20 minut.
  • Polohování při spánku při potížích s ucpaným nosem je dobré podložit horní polovinu těla, aby hlen lépe stékal směrem dolů.

Ucpaný nos u dětí

Ucpaný nos u dětí se řeší zvlhčováním nosní dutiny izotonickými solnými roztoky (mořská voda pro děti, Vincentka, fyziologický roztok) a smrkáním či odsáváním výtoku. Někdy je vhodnější použít hypertonický solný roztok s vyšším podílem soli (nutné ale zkontrolovat vhodnost přípravku pro konkrétní věkovou skupinu), případně přidat léčivé nosní kapky a spreje s účinnou látkou.

Na noc je vhodné upravit lůžko tak, aby byla horní polovina těla ve zvýšené poloze, dítě přiměřeně oblečeme a přidáme teplé ponožky na nohy. Místnost nepřetápíme, větráme a zvlhčujeme. Dostatečný pitný režim je samozřejmostí. Pokud má dítě ucpaný nos dlouhodobě (stále dýchá ústy), je třeba navštívit lékaře.

Ucpaný nos u dětí a rýma
Pomoc a úlevu při ucpaném nosu u dětí poskytne mořská voda ve spreji, zvlhčování vzduchu či inhalace.

Ucpaný nos v noci a po ránu

Ucpaný nos je nepříjemný zejména v noci, kdy brání spánku. Jak již bylo zmíněno výše, vzduch v ložnici mohou vylepšit aromaterapeutické oleje (tea tree, eukalyptus, jehličnany, máta), zvlhčovače nebo alespoň mokré ručníky na topení či speciální odpařovací nádoby s vodou. Pokud nemáte polohovací rošt, hlavu alespoň podložte několika polštáři (vytékání hlenů ven z nosu je zásadním krokem k lepšímu spánku). Pokud je problém s usnutím, lékaři doporučují nasadit antihistaminika, tj. léky proti alergii, které působí také proti otoku nosní sliznice. Ucpaný nos v noci a po ránu může být příznakem alergie na roztoče, kteří žijí v lůžkovinách. Pomoci mohou speciální spreje, které roztoče v ložním prádle bezpečně a účinně eliminují.

Ucpaný nos po alkoholu

Ucpaný nos se může objevit i v souvislosti s požitím alkoholu. Přidá-li se k tomu ještě zčervenání pokožky, žaludeční křeče, otoky obličeje a nevolnost, může se jednat o alergii na alkohol či jeho intoleranci. V takovém případě je důležité se vyvarovat veškerým nápojům nebo pokrmům, které mohou alkohol obsahovat.

Ucpaný nos po covidu

Covid je onemocnění, které je způsobeno koronavirem SARS-CoV-2 a vykazuje variabilní průběh. Někdy nemoc proběhne bez příznaků, obvykle se však symptomy projeví do 14 dnů. K nejčastějším projevům patří horečka, kašel, únava, dušnost, rýma nebo ucpaný nos či ztráta čichu.

U mnoha pacientů se po prodělané nemoci může objevit tzv. post-COVID syndrom (též pomalý covid) zahrnující řadu přetrvávajících příznaků, jako je plicní postižení, postvirový únavový syndrom, svalová slabost, bolesti hlavy a kloubů, postižení paměti, aj. Mezi popisované problémy související s tzv. pomalým covidem patří i ucpaný nos. Situace se obvykle zlepší do několika týdnů až měsíců.

Kdy s ucpaným nosem k lékaři?

Přechodně ucpaný nos není důvodem k panice, jestliže důvodem je nachlazení nebo alergie. Existují ale případy, které vyžadují lékařskou pomoc. Pokud problém s ucpaným nosem trvá déle než dva týdny, je vhodné navštívit lékaře, nejlépe odborníka na ORL.



Články k tématu Ucpaný nos – příznaky a léčba

  • Sezóna alergické rýmy je v plném proudu. Zatímco většinu lidí rozkvetlá příroda těší, alergici se neradují. Obzvláště v posledních suchých letech, kdy déšť pravidelně pyly nesmývá, bývají projevy alergické rýmy mnohem intenzivnější. Víte o alergické rýmě a její léčbě vše? Doplňte si znalosti o zdravotním problému, který dle statistik trápí až čtvrtinu z nás.
  • Zadní rýma – jak se jí zbavit?

    Zadní rýma – jak se jí zbavit?

    · 4 minuty čtení
    Zadní rýma se vyskytuje nejčastěji v souvislosti se zánětem nosohltanu nebo vedlejších nosních dutin, může mít ale i řadu jiných příčin. Často ji provází kašel způsobený stékáním hlenů hlouběji do dýchacích cest a jejich následným drážděním. Jak zadní rýma vzniká, co s ní můžete udělat sami a kdy naopak vyžaduje návštěvu lékaře?
  • Věděli jste, že lidský nos každý den přefiltruje 10-15 tisíc litrů vzduchu? Že malé dítě může dostat rýmu až 12krát do roka? A že nápad balit mořskou vodu do lahviček jako sprej vznikl při vodním lyžování? Přinášíme vám informace o rýmě , její léčbě a prevenci.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora