Seboroická dermatitida - příznaky a péče o pokožku

23. 5. 2022 · 5 minut čtení

Zarudlá pokožka a olupující se mastné žlutavé šupinky, to jsou hlavní příznaky chronického zánětlivého onemocnění kůže s názvem seboroická dermatitida nebo zkráceně seborea. Velmi často se vyskytuje u kojenců mladších tří měsíců, potrápit však dokáže i dospělé, zejména muže ve věku 30 až 60 let. Proč seborea vzniká, co dělat, když se u vás nebo vašeho miminka objeví a jaká opatření ji mohou pomoct zlepšit? Poradíme vám na následujících řádcích.

Seboroická dermatitida - příznaky a péče o pokožku

Co je to seborea?

Slovo seborea znamená mazotok (sebum = kožní maz, rhea =tok). Přestože seborea není považována za závažné onemocnění, může pro dotyčného přestavovat velkou psychickou a sociální zátěž. Pozitivní zprávou je, že při správné péči je možné eliminovat projevy seboroické dermatitidy. Seboroická dermatitida postihuje tedy především ty části těla, kde se vyskytuje největší množství mazových žláz, a rovněž místa, kde dochází k vlhké zapářce. Nejčastěji se jedná o oblast vlasů – konkrétně přechod mezi pokožkou a vlasy, dále je častá seborea v obličeji (obočí, oční víčka, nosoretní rýhy), postižení kůže se může rozšířit i na trup (záda, hrudník).

Jak se seborea projevuje?

Seborea se projevuje zarudnutím a viditelným olupováním kůže jako mastné žlutavé šupiny. Pokud postihuje vlasovou pokožku, hovoříme o mastných lupech, které jsou výrazně větší než lupy suché. Pokožka bývá často zarudnutá, svědí a je doprovázena nutkáním se škrábat. Takové škrábání je ale rizikové – může při něm dojít k narušení povrchu pokožky a kůže je pak snáze náchylnější k průniku bakteriální infekce.

Seboroická dermatitida u kojenců

Seboroická dermatitida postihuje kojence, dospívající i dospělé. V dětském věku (od 3 let do puberty) se díky nečinnosti mazových žláz seborea nevyskytuje. Vzhledem k tomu, že zvýšený mazotok souvisí s účinky mužských pohlavních hormonů, převažují problémy se seboroickou pokožkou u mužů mezi 30 a 60 lety. Pro kojeneckou formu seborey je typická tzv. krustička na vrcholku hlavy (anglicky cradle cap, čepička z kolébky nebo také známá pod názvem mléčné lupy). Ta vzniká v důsledku transplacentárního přenosu hormonů z matky na dítě (tzv. minipuberta) a její odstraňování se provádí vyčesáváním po předchozím změkčení (např. pomocí krémů/mlék určených na krusty ve vlasech pro kojence).

Příčiny seboroické dermatitidy

Klíčovým předpokladem pro vznik seboroické dermatitidy je zvýšená tvorba kožního mazu a následné přemnožení kvasinky rodu Malassezia, která jinak běžně osidluje lidskou kůži. Seborea se projevuje při některých imunitních nebo nervových onemocněních, při užívání určitých léků (kortikosteroidy, imunosupresiva), dále u osob trpících zvýšeným pocením (hyperhidrózou). Při rozvoji onemocnění hraje roli také dědičnost, obezita, klimakterium, nedostatek vitamínu B nebo používání nevhodných kožních přípravků, například na bázi olejů či s obsahem alkoholu.

Co zhoršuje projevy seboroické dermatitidy?

Stav seboroické pokožky zhoršuje emoční stres a únava. Závažnost projevů často souvisí i s ročním obdobím, stav bývá lepší v létě, při pobytu u moře nebo na horách, jelikož UV záření tlumí množení kvasinky Mallasezia. V zimě naopak dochází ke zhoršení, patrně v souvislosti s nošením neprodyšného teplého oblečení a pokrývek hlavy.

Péče o pokožku se sklony k seboroické dermatitidě

Každodenní péče o pokožku náchylnou k seboree spočívání v používání tzv. syndetů, tedy mycích přípravků bez obsahu mýdla a nanášení lehkých emoliencií (přípravků zvláčňujících pokožku). K ošetření pokožky se sklony k seboree není vhodné používat přípravky s obsahem alkoholu a přípravky s obsahem olejů, v nich se kvasinka Mallasezia snáze množí.

K dobrému stavu pokožky přispívá i zdravý životní styl a pestrá strava, kterou lze doplnit i doplňky stravy. Z doplňků stravy lze doporučit omega-3 nenasycené mastné kyseliny, probiotika, vitamín B a zinek. Vitaminy B jako biotin, niacin a riboflavin, a také zinek přispívají k udržení normálního stavu pokožky.

Seborea ve vlasech

K pravidelnému ošetření vlasové pokožky se sklonem k seboroické dermatitidě jsou vhodné jemné nedráždivé šampony a sérakteré díky obsahu antimykotických látek působí proti množení Mallasezií (ketokonazol, pirocton olamin, zinc pyrithion, selenium disulfid). Pro správný účinek šamponů si vždy pečlivě přečtěte návod k použití. Ne všechny šampony jsou určeny k pravidelnému používání a obvykle se doporučuje nechat je několik minut před opláchnutím působit.

Při náhlém zhoršení stavu přicházejí na řadu léčivé přípravky. Jsou to zejména antimykotika s účinky proti kvasinkovým infekcím, keratolytika změkčující rohovou vrstvu pokožky nebo kortikoidy a eventuálně antibiotika, ta samozřejmě jen na lékařský předpis.

Jak dále prospět seboroické pokožce?

Z režimových opatření doporučujeme nosit prodyšné oblečení, nejlépe z bavlny. Důležitá je vyvážená a pestrá strava, stejně tak jako omezení stresu a emočního napětí. Jak jsme uvedli v úvodu, seboroická dermatitida je chronické onemocnění, navíc se sklonem k recidivám. Jedině správná volba dermokosmetických přípravků na každý den a svědomitá péče vám pomůže udržet nepříjemné obtíže pod kontrolou.


Články k tématu Seboroická dermatitida - příznaky a péče o pokožku

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Atopický ekzém či atopická dermatitida je dědičně podmíněné chronické onemocnění kůže, kterým trpí kojenci, děti i dospělí. Jedním z pilířů léčby atopického ekzému je pečlivá péče o pokožku. Pomoci mohou speciální kosmetické přípravky pro atopickou pokožku.
  • Během menopauzy dochází v těle k velkým hormonálním změnám, které ovlivňují kvalitu pokožky, ale také vlasů. Ty přicházejí o pružnost, jsou slabé a začínají více padat. Jak se ztrátou vlasů v důsledku přechodu bojovat?