Příznaky těhotenství

27. 11. 2022 · PharmDr. Radka Procházková · 8 minut čtení

I když lze těhotenství zjistit domácím testem, existuje několik prvotních známek gravidity, které mohou odhalit přítomnost počínajícího života. V prvních dnech mohou být příznaky těhotenství shodné s těmi, které předcházejí blížící se menstruaci. Jak tedy poznat počínající těhotenství ještě před provedením těhotenského testu a návštěvou lékaře?

Příznaky těhotenství a kdy si udělat těhotenský test?
První příznaky těhotenství mohou být snadno zaměněny za premenstruační syndrom.

Příznaky těhotenství

Nejznámějším příznakem otěhotnění je vynechání menstruace. Po oplodnění vajíčka dojde k jeho uhnízdění v děloze a ženské tělo začne tvořit lidský choriový gonadotropin (hCG). Jedná se o hormon, který pomáhá tělu udržet těhotenství a zastavuje uvolňování zralých vajíček. K vynechání menstruace může dojít už dva týdny po oplodnění.

Typická pro rané těhotenství je dále nevolnost, která je v některých případech doprovázena zvracením, provází většinu žen v prvním trimestru, zhruba od prvního měsíce těhotenství, a může trvat i 24 hodin denně. Převážně se jedná o ranní nevolnost, může být však přítomna po celý den.

Běžně tyto nevolnosti odezní s koncem prvního trimestru, ale mohou mít i závažný průběh, kdy hrozí dehydratace organismu. Stav, kdy je přítomno nadměrné zvracení, se nazývá hyperemesis gravidarum a v jeho těžkých případech je nutná hospitalizace. V nemocnici jsou takto postiženým těhotným ženám dodány chybějící tekutiny a minerály (nejčastěji pomocí infuzní terapie).


Další příznaky těhotenství

  • Citlivá prsa bývají u většiny žen prvním signálem, že jsou těhotné. Dochází ke zvláštnímu pnutí, brnění, zvýšené citlivosti bradavek a někdy k bolestivosti na dotek. Mohou za to hormony progesteron a hCG - zvětšují objem krve, tím se prsa zvětší a začnou být těžší. Na konci prvního trimestru bolest obvykle ustupuje, někdy trápí až do konce těhotenství.

  • Bolest v břiše a křeče   jsou častým projevem přicházející menstruace, ale může se rovněž jednat o příznaky těhotenství. Zvýšený průtok krve do dělohy způsobuje pánevní tlak, děloha se roztahuje a ženy popisují pocit tahání v břiše a křeče.

  • Únava dostavuje již 14. den po oplození vajíčka, kdy je potřeba velké množství energie. Viníkem je rychle rostoucí hladina progesteronu. Metabolismus se zrychluje, kvůli vyživovací funkci vyvíjejícího se dítě. Vyčerpání obvykle ustupuje se začátkem druhého trimestru a znovu se objevuje na konci těhotenství.

  • Špinění někdy se objevuje tzv. implantační krvácení, které přichází zhruba dva týdny po oplodnění, je slabé a trvá jeden až dva dny. Může mít různou barvu, od světlé po zcela tmavou. Je způsobeno uhnizďováním oplozeného vajíčka v silně prokrvené děloze. Pokud se špinění nebo krvácení objeví i v dalších měsících těhotenství, je nutné vyhledat lékaře.

  • Citlivý čich vlivem hormonálních změn mohou vůně, která bývaly dříve příjemné, vyvolávat nevolnost. Některé pachy z kuchyně či parfémy nevoní jako dříve.

  • Časté močenífrekvence močení je četnější díky zvyšující se hladině hormonu hCG. Svou roli hraje také děloha, která tlačí na močový měchýř.

  • Výtok normální, čirý, nezapáchající výtok je zcela běžná záležitost. Změna nastává v jeho množství, je větší. Větší produkce přirozeného výtoku brání šíření bakterií nebo infekcí z pochvy do dělohy.

Mezi další příznaky těhotenství patří neobvyklé chutě, nadýmání, zácpa nebo průjem, kovová pachuť v ústech, nespavost, výkyvy nálad, tmavnutí bradavek, pálení žáhy


Těhotenství  první příznaky

Jak brzy začínají příznaky těhotenství?

Brzká fáze těhotenství se začne projevovat zhruba 14 dní po oplodnění (odpovídá době těsně před očekávanou menstruací) nebo taky ne, a v tomto případě se jedná o těhotenství bez příznaků.

První náznaky těhotenství se mohou snadno zaměnit za premenstruační syndrom, neboť jsou podobné.

Netradiční příznaky těhotenství

Ne tak běžným příznakem těhotenství je vytékání prvního mateřského mléka (kolostrum) již v raných fázích těhotenství. Dalším netradičním příznakem je nevolnost objevující se až v odpoledních, večerních či nočních hodinách, rýma a ucpaný nos (zvýšení krvetvorby a hladin hormonů může způsobit otoky a vysychání nosní sliznice), krvácení z nosu, vlčí hlad, akné a skvrny na kůži.


Kdy si udělat těhotenský test?

Těhotenské testy jsou velice přesné. Aby se dosáhlo co nejpřesnějšího výsledku, je dobré vyčkat a testovat se až v termínu očekávané menstruace. Těhotenský test z moči lze provést nejdříve dva až tři týdny po pravděpodobném oplodnění. Dřívější testování může ukázat falešný negativní výsledek. Nejvyšší hladina hCG se nachází v první ranní moči, proto se testování doporučuje hned po ránu.


Kdy si udělat těhotenský test?
Těhotenský test z moči je ideální provést hned po ránu, těhotenský test z krve pak kdykoli během dne.

Jak těhotenský test funguje?

Test je založen na detekci hormonu hCG v moči. Jde o lidský choriogonadotropin, který se v krvi i v moči zvýší po uhnízdění vajíčka v děloze.

Výsledky těhotenských testů

Výsledek u proužkového, kazetového či jiného těhotenského testu bude vyznačen stejným způsobem. Pozitivní těhotenský test má dvě výrazné čárky, zatímco negativní těhotenský test obsahuje pouze jednu čárku. Nevýrazná čárka na testu (tzv. duch) signalizuje, že je test pravděpodobně pozitivní. V tomto případě je ale ještě brzy na testování, a proto je vhodné test znovu zopakovat po několika dnech.

Těhotenské testy jsou poměrně spolehlivé. Jestliže se na testu objeví dva proužky, navštivte gynekologa, který těhotenství potvrdí a zkontroluje, zda je vše v pořádku. Poté nastává čas sledování vývoje miminka týden po týdnu a příprava na životní roli matky.


Druhy těhotenských testů

Klasické těhotenské testy jsou proužkové, kazetové, do proudu moči a digitální. U proužkových jsou obvykle v balení dva kusy. K tomuto testu je potřeba nádobka, do které se odebere moč, a test se do ní ponoří. Kazetové testy mají speciální okénko, do kterého se moč pomocí kapátka přenese. Testy do proudu moči jsou nejpohodlnější, stačí je počůrat. Digitální testy ukazují plus v případě pozitivity, mínus u negativity. Další možností je provedení testu z krve, které se může uskutečnit kdykoliv během dne.




Mimoděložní těhotenství příznaky

Mimoděložní těhotenství znamená uhnízdění oplozeného vajíčka mimo dělohu. Dochází k němu nejčastěji v jednom z vejcovodů, usadit se může i na vaječníku či v děložním hrdle. Toto těhotenství není slučitelné se životem ženy, a proto je nutný, co nejrychlejší operační zákrok.

Stejně jako u klasického těhotenství, i zde je zvýšená hodnota hCG, zjistitelná těhotenským testem. Veškeré projevy těhotenství jsou stejné jako u klasické gravidity. Je nutné být na pozoru při nepravidelném krvácení a silné bolesti břicha. Nejzávažnější komplikací tohoto těhotenství je vnitřní krvácení, které může být doprovázeno bledostí, bolestí vystřelující do krku a ramene, zrychleným tepem, bolestí v bedrech či ztrátou vědomí. Že se jedná o mimoděložní těhotenství, zjistí až lékař pomocí ultrazvuku.



Články k tématu Příznaky těhotenství

  • Nadýmání v těhotenství

    Nadýmání v těhotenství

    · 6 minut čtení
    Jste těhotná a trpíte nadýmáním a nepříjemnými pocity, jako jsou křeče či plynatost? Proč je tento problém v těhotenství tak častý? V našem článku zjistíte, co v těhotenství pomůže, kterým potravinám se vyhnout a další tipy, které mohou nadýmání eliminovat.
  • Infekce močových cest v těhotenství

    Infekce močových cest v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Těhotenství způsobuje četné změny v těle ženy, které zvyšují pravděpodobnost infekcí močových cest. Ty jsou dokonce nejčastější bakteriální infekcí během těhotenství. Jak zánět močových cest rozpoznat a proč je důležité včasné zahájení léčby, vám prozradíme v našem článku.
  • Preeklampsie - příznaky a léčba

    Preeklampsie - příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Slyšeli jste o preeklampsii? Tento závažný stav komplikuje přibližně 5 % těhotenství. Nejčastěji se objevuje ve třetím trimestru těhotenství a představuje nebezpečí pro ženu i nenarozené dítě. Jak preeklampsie vzniká, jak se projevuje a jaké jsou možnosti léčby?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora