Pangamin
Pangamin je 100% přírodní doplněk stravy s pivovarskými kvasnicemi (Saccharomyces cerevisiae), jehož historie sahá až do 50. let minulého století, konkrétně do roku 1958. V tomto roce byl Pangamin patentován a začal se vyrábět v branickém pivovaru.
Přípravek dostal jméno po kyselině pangamové, též označované jako vitamin B15. Pangamin patřil k prvním přípravkům z pivovarských kvasnic ve formě tablet na světě. Brzy si získal u spotřebitelů oblibu a drží si ji dodnes – důkazem jsou četná ocenění přípravku jak spotřebiteli, tak odbornou veřejností. (Zlatý klas, Superbrands).
Pivovarské kvasnice a Pangamin
Při výrobě piva se do rozvařeného roztoku převážně ječmenného sladu a následně i chmelu vylouhuje celá škála zdraví prospěšných látek. Jsou to především vitaminy skupiny B, minerální látky (vápník, fosfor, draslík, hořčík), stopové prvky (železo, měď, zinek, mangan), bílkoviny s vysokým podílem esenciálních aminokyselin, enzymy a další. Pivovarské kvasnice, které jsou v procesu výroby piva nezbytné, do sebe dokážou vstřebat všechny zmíněné mikroživiny. A právě šetrně sušené pivovarské kvasnice jsou základem přípravku Pangamin. Z obsahu zmíněných látek pak mají prospěch uživatelé přípravku.
Široká škála přípravků Pangamin
Za úspěšným revivalem přípravku Pangamin stojí česká společnost Rapeto a.s., pod jejíž taktovkou se řada přípravků Pangamin v posledních letech stále rozrůstá. Základ řady tvoří tablety Pangamin Klasik, dále mezi nejoblíbenější patří Pangamin Bifi Plus s pupalkovým olejem, bifidobakteriemi a laktobacily, Pangavin Glukavin s hlívou ústřičnou a echinaceou, Pangamin Imunita s betaglukany nebo Pangamin Dražé určený především dětem a další.