Únava a vyčerpání – jak je zvládnout?

13. 1. 2023 · Mgr. Radka Grec · 7 minut čtení

Únava a vyčerpání občas potkají každého z nás. Pocity slabosti, malátnosti, ospalosti a nedostatku energie mohou mít různé příčiny. Obvykle souvisejí s příliš náročnou prací, dlouhodobým fyzickým či psychickým vypětím nebo se změnou ročního období. Únava bývá přirozeně také častá u těhotných žen. Jak se s únavou efektivně vypořádat a co je to chronický únavový syndrom, se dozvíte v našem článku.


Únava a vyčerpání – jak je zvládnout?
Únava a vyčerpání je často důsledkem nedostatku spánku nebo stresu, může však signalizovat i závažné onemocnění.

Únava tělesná a psychická

Únava a vyčerpání jsou subjektivní pocity slabosti, malátnosti, ospalosti a nedostatku energie. Samy o sobě nejsou tyto stavy onemocněním, ale varovným signálem našeho těla, který nás chrání před přetížením. Únavou nás tělo vyzývá ke zvolnění a odpočinku. Na druhou stranu nesmíme zapomenout, že neadekvátní, častá nebo přetrvávající únava (chronická únava) může být vedlejším projevem některého onemocnění.

Únavu rozlišujeme fyzickou a psychickou. Fyzickou únavu vnímáme jako svalovou slabost, bolest či ztuhlost svalů, a vyšší sklon ke svalovým křečím. Dochází k ní při nadměrné pohybové aktivitě a často se na ní podílí také nevyvážená strava s nedostatkem bílkovin, vitaminů a minerálů (například anemie při nedostatku železa).

Vyšší sklon k fyzické únavě provází i některá srdečně cévní onemocnění, nemoci dýchacích cest, diabetes, sníženou činnost štítné žlázy či menopauzu. V neposlední řadě se na ní podílí i infekční nemoci, jako je chřipka, borelióza či mononukleóza.


Psychická únava a únavový syndrom

Psychická únava se projevuje zpomalením reakcí, sníženým soustředěním, pomalostí a ospalostí. Může být způsobena nedostatkem spánku, přepracovaností, změnou ročních období (typicky jarní únava), psychickým onemocněním či některými léky (např. léky na alergii).

Pokud jsou únava a vyčerpání tak závažné, že znemožňují běžný život, může se jednak o tzv. chronický únavový syndrom, o němž si povíme dále v našem článku.


Jak na únavu a vyčerpání?

V případě vyčerpání organismu, například při stresu, únavy z práce či po nemoci, je důležité doplnit potřebnévitaminy a minerály. A jaké jsou nejlepší vitaminy proti únavě? Doporučovány jsou vitaminy skupiny Bvitamin C, které přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání. Dalšími prospěšnými látkami jsou antioxidanty, jako je vitamin E, selen, zinek a koenzym Q10.

Z minerálů je nezbytný příjem hořčíku, který přispívá k normální psychické činnosti a ke snížení míry únavy a vyčerpání. Ze stejného důvodu je, zvláště u žen, důležité myslet na dostatečný přísun železa.

Existuje i celá řada přípravků, které obsahují tradičně užívané bylinky proti únavě, jako je rozchodnice růžová, jejíž extrakt podporuje výkonnost a pomáhá i při stresu, či ženšen. Obzvláště při jarní únavě je vhodné podpořit očistu organismu šťávou z aloe vera, chlorellou či zeleným ječmenem.

Ke krátkodobému zvýšení výkonu a soustředění lze použít i přípravky s obsahem kofeinu či guarany. S nimi ale opatrně při nemocech srdce a cév.

Jednou ze základních podmínek dobré regenerace je také kvalitní spánek, který podpoří například kozlíkový či meduňkový čaj.




Kdy při únavě a vyčerpání k lékaři?

Čas od času se s únavou potýká každý. Pokud ale obtíže neodezní ani po odpočinku, či pokud se k únavě přidávají další příznaky, jako např. nevolnost, horečka, poruchy zraku, sluchu, čichu, bolesti hlavy nebo náhlé změny tělesné hmotnosti, navštivte raději lékaře.


Režimová a preventivní opatření proti únavě a vyčerpání

Vedle odpočinku a spánku pomůže také pravidelný pohyb (např. procházky, jóga, tanec), který vás bude bavit. Důležitá je také pestrá a vyvážená strava, bohatá na ovoce, zeleninu a bílkoviny a také dostatečný pitný režim.


Únavový syndrom – příčiny a léčba
Chronický únavový syndrom zahrnuje abnormální vyčerpání po jakékoli fyzické nebo duševní aktivitě.

Únavový syndrom – příčiny a léčba

Je-li řeč o únavě a vyčerpání, nesmíme zapomenout na chronický únavový syndrom. Co to je? Chronický únavový syndrom (z angličtiny CFS – chronic-fatique-syndrom) je složitá porucha vyznačující se extrémní únavou, která trvá nejméně 6 měsíců a přitom nesouvisí s žádným jiným onemocněním. Únava se zhoršuje i po běžné fyzické či psychické aktivitě a přetrvává i po odpočinku. Chronický únavový syndrom se nejčastěji týká osob ve středním věku a 4x častěji postihuje ženy než muže. Pro pacienty je stav náročný i z psychického hlediska, protože se mnohdy setkávají s nepochopením svého okolí a jsou často považováni za líné a neschopné. Únavový syndrom je ale skutečnou a uznávanou chorobou. 

Příznaky únavového syndromu jsou velmi pestré a u jednotlivých pacientů se mohou lišit. Jako hlavní jsou uváděny: extrémní únava po tělesné a psychické námaze, spánek, který neosvěžuje, potíže s pamětí a soustředěním, závratě při vstávání z polohy vleže nebo vsedě. Přítomny mohou být i mnohé další projevy, např. bolesti v krku, bolesti hlavy, zvětšené uzliny na krku a podpaží, nevysvětlitelné bolesti svalů a kloubů, trávicí obtíže, deprese, alergické reakce a další.


Příčiny chronického únavového syndromu dosud nebyly plně objasněny. Jistou roli může hrát dědičnost, přičemž spouštěcí faktory onemocnění mohou být různé. V první řadě se jedná o virová onemocnění – mnoho pacientů udává, že u nich problémy nastaly po prodělání virové infekce (EBV, opar, covid-19, chřipka a další), dále je chronický únavový syndrom spojován s určitými poruchami imunitního systému, v některých případech jej může vyvolat kontakt s určitými alergeny (pylové, potravinové, průmyslové, zvířecí, prašné prostředí apod.). Lidé s únavovým syndromem mívají často změněné hladiny některých hormonů. Na rozvoji únavového syndromu se může podílet také psychické nebo tělesné trauma – u některých osob může CFS propuknout např. po závažném úraze nebo operaci.


Jak překonat únavový syndrom?

Bohužel neexistuje univerzální lék, který by dokázal únavový syndrom vyléčit. Léčba tedy spočívá v podávání léků podle konkrétních potížích pacienta a režimových opatření. Z léků se při únavovém syndromu uplatňují například léky k mírnění bolesti, léky, které upravují nízký krevní tlak a srdeční rytmus, léky, které působí proti závratím nebo léky proti alergickým projevům. V některých případech se předepisují také antidepresiva. Z režimových opatření se při únavovém syndromu doporučuje:

  • celkové zmírnění denních aktivit, eliminace nadměrné fyzické námahy a stresových situací,
  • nastavení správného spánkového rytmu, tj. vynechat spánek přes den -  přílišný odpočinek paradoxně přináší zhoršení příznaků a prodlužuje trvání nemoci,
  • udržování fyzické kondice pomocí mírných tělesných aktivit (chůze, jóga, plavání…),
  • tréning duševních schopností a paměti  - četba, luštění, kvízy, slovní hry, puzzle, sledování znalostních soutěží v TV apod.
  • správná a vyvážená strava -  je vhodné upravit stravování, odstranit nedostatky v jídelníčku, jíst kaloricky i nutričně vyváženou stravu. Povzbuzují látky, jak je např. kofein nebo taurin, není vhodné konzumovat.

Únavový syndrom u dětí

Může se únavový syndrom objevit i u dětí? Ano, může, ale spíše až u dospívajících mezi 13. a 16. rokem. Jedná se ale o vzácné onemocnění. Při chronické únavě u dětí a dospívajících lékaři uvádějí spíše jiné příčiny, např. přetěžování či depresi související s izolací během pandemie covid-19, enviromentální úzkost, nejistotu z globálního vývoje nebo problémy v sociálních vztazích. S únavou mohou souviset i špatné stravovací návyky. Pokud dítě dlouhodobě trpí únavou a vyčerpáním, je vhodné poradit se s lékařem, aby nedošlo k zanedbání závažného onemocnění.


Únava v těhotenství
Těhotenská únava může být zvlášť výrazná v úvodu prvního trimestru a také v závěru těhotenství.

Únava v těhotenství

Únava patří mezi běžné obtíže provázející těhotenství – patří dokonce mezi jeho první příznaky. Je způsobená hormonálními změnami, vysokými energetickými nároky organismu i zvýšenou potřebou vitaminů a minerálů.

Příčinou únavy může být i chudokrevnost z nedostatku železa, snížená funkce štítné žlázy či těhotenská cukrovka, což jsou časté zdravotní komplikace provázející těhotenství. Dalším faktorem může být snížená kvalita spánku, která je typická zejména v pozdějších fázích těhotenství (častější močení, nepohodlí při poloze vleže, obavy z porodu apod.).

Co na únavu v těhotenství pomůže? Hlavním opatřením je dostatečný odpočinek, dále pestrá a vyvážená strava, která pomůže udržet stabilní hladinu energie po celý den. Přispět mohou také vhodné vitaminy a minerály určené speciálně pro těhotné ženy. Podrobnější informace a další tipy o tom, jak vyzrát na únavu v těhotenství, se dozvíte v samostatném článku.


Související kategorie produktů


Články k tématu Únava a vyčerpání – jak je zvládnout?

  • Spánková apnoe - příznaky, typy a léčba

    Spánková apnoe - příznaky, typy a léčba

    · 10 minut čtení
    Spánková apnoe je važná porucha, při níž dochází k opakovaným zástavám dechu během spánku a k snížení saturace kyslíku v krvi. Hlavními příznaky jsou chrápání, nadměrné probouzení či denní spavost. Onemocnění má vliv na zdraví pacienta i kvalitu jeho života.
  • Únava po prodělaném onemocnění Covid-19

    Únava po prodělaném onemocnění Covid-19

    · 7 minut čtení
    Únava je jedním z nejčastěji popisovaných příznaků tzv. postcovidového syndromu, tedy syndromu, s nímž se setkává mnoho pacientů pro prodělaném onemocnění COVID-19. 
  • Kruhy pod očima – jak se jich zbavit?

    Kruhy pod očima – jak se jich zbavit?

    · 9 minut čtení
    Kruhy pod očima jsou od pradávna synonymem pro únavu a nevyspání. Někteří lidé však s kruhy pod očima bojují celoživotně, i když spánku a energie mají dost. Jak je to možné a co proti kruhům pod očima dělat? A jaká kosmetika vám s kruhy pod očima pomůže?
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora