Péče o pleť

13. 5. 2020 · PharmDr. Hana Vondrušková · 5 minut čtení

Krásná pleť není jen otázkou DNA také každodenní návyky a péče mají ve skutečnosti velký vliv na to, co vidíte v zrcadle. Co byste měli mít na paměti při čištění pleti a jak krok za krokem pleť dokonale odlíčit, vám poradíme v našem článku.


Správná péče o pleť potřebuje čas

Cílem každé rutiny péče o pleť je vyladit vaši pleť tak, aby fungovala co nejlépe. Produkty určené pro péči o pleť  jsou rok od roku stále dokonalejší, ale ani v nejmodernější laboratoři zatím nevyvinuli přípravek, který ze dne na den pleť zázračně napraví. V rámci péče o vaši pleť je potřeba také trpělivost. Obecně se snažte používat produkt po dobu alespoň šesti týdnů, jednou nebo dvakrát denně, abyste zaznamenali rozdíl.  

Zároveň by kosmetické přípravky, které k čištění a odličování používáte, neměly být starší víc než šest až devět měsíců. Ve starých produktech se mohou totiž hromadit bakterie a obsažené přísady mohou také ztratit účinnost a přestat být aktivní.

Pro aplikaci kosmetických přípravků v rámci čištění a odličování pleti můžete použít klasické pleťové žínky či tampony. Velkou oblibu si také v poslední době získala konjaková houbička, která pochází ze 100%  čistého kořene Konjac obohaceného o bambusové dřevo (neboli aktivní uhlí) či zelený jíl, a oproti běžným tamponům stimuluje zároveň mikrocirkulaci krve a působí i jako jemný peeling.


Související kategorie produktů


Odlíčení

Odlíčení obličeje by mělo by být součástí našeho každodenního ranního i večerního rituálu stejně jako třeba čištění zubů. Nejde zdaleka jen o estetiku, ale i o zdraví pleti.

Neodlíčené oči jsou ráno unavené, opuchlé a pleť mdlá, zašedlá. Díky správnému večernímu čištění bude pleť moci dýchat, regenerovat se a vyplavovat škodliviny. Pokud bychom ji večer správně neošetřili, zůstaly by ucpané póry a škodliviny by po čase začaly způsobovat problémy od únavy a zhoršení stavu pokožky až třeba po vznik akné.

Věnujte své pleti pravidelně každý den pár minut a ona vám vrátí pár let.


Jak správně odlíčit pleť

  1. Odlíčení očí. Naneste speciální přípravek určený pro odlíčení očí na vatové tamponky a lehce přitiskněte na zavřená oční víčka. Po cca 5 vteřinách jemně setřete směrem dolů a dovnitř. Pohyby provádějte jemně tak, aby se pokožka očního okolí zbytečně nenatahovala. Na každé oko použijte samostatný tamponek a vyměňujte ho tak dlouho, dokod nezůstane čistý.

  2. Čištění pleti. Odličovací přípravek spolu s teplou vodou aplikujte krouživými pohyby na pleť. Vybírejte produkt s ohledem na váš typ pleti. Pleť nakonec jemně osušte čistým ručníkem.

  3. Dočištění pleti. Na dočištění pleti použijte tonikum nebo pleťovou vodu. Na vatový tamponek naneste přípravek a roztírejte od středu ke krajům, dokud není tampon zcela čistý. Po aplikaci tonika nebo pleťové vody je ideální použít termální vodu, která dokonale zakončí čištění a připraví vaši pleť na další péči. Pokožku navíc perfektně hydratuje a zklidní.


Články k tématu Péče o pleť

  • Čištění pleti krok za krokem

    Čištění pleti krok za krokem

    · 2 minuty čtení
    Odlíčení by mělo by být součástí našeho každodenního ranního i večerního rituálu stejně jako třeba čištění zubů. Nejde zdaleka jen o estetiku, ale i o zdraví pleti.
  • Co je dermokosmetika?

    Co je dermokosmetika?

    · 3 minuty čtení
    Dermokosmetika je obor, který se nachází mezi kosmetikou a dermatologií. Dermokosmetické přípravky jsou vhodné pro výživu všech typů pleti a poskytují intenzivní regeneraci i pokožce dehydrované, poškozené či postižené nějakým kožním problémem.
  • Opruzeniny, odborně intertrigo nebo lidově zkrátka „vlk“, označují nepříjemný a bolestivý zánět kůže, který vzniká v místech těla, kde je vlhko, teplo a kde o sebe kůže tře. Zejména v teplých měsících roku, kdy se přidá ještě zvýšené pocení, není vznik opruzenin ničím zvláštním. Jak se s nepříjemným problémem vypořádat?
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora