Co Vás čeká v prvních dnech těhotenství?

1. 3. 2021 · 3 minuty čtení

Jak vypadají první dny těhotenství? Kdy si udělat test a jaké symptomy můžete pozorovat? A co nevolnosti nebo únava? Na co všechno se během začátků těhotenství můžete připravit?



Co vás čeká v prvních dnech těhotenství

Co se děje fyziologicky?

V prvních chvílích po oplodnění vajíčka se sice již buňky začnou dělit, ale v těle se mohutná akce teprve připravuje. Ono totiž ještě chvíli trvá, než se vajíčko dostane na správné místo a než se bezpečně usadí v děložní stěně. Tento okamžik nastává zhruba 14 dní po oplodnění, byť se časový úsek může lišit podle několika dalších okolností. Od chvíle uhnízdění vajíčka v děložní stěně se začíná zvyšovat hladina hormonu hCG v těle, trvá však ještě asi 14 dní, než ji detekují běžné těhotenské testy. Těhotenský test spolehlivě odhalí těhotenství přibližně 3–4 týdny od početí, záleží ovšem na citlivosti samotného testu a na celé řadě dalších fyziologických okolností. S naprostou jistotou těhotenství vždy určí až prohlídka u gynekologa. Vy v počátcích gravidity ještě nemusíte žádné změny na svém těle ani ve svém vnímání pozorovat, typické projevy těhotenství se většinou začínají projevovat až během druhého měsíce těhotenství.


Jaké mohou být první projevy těhotenství?

Zvýšená citlivost ňader bývá dokonce častým indikátorem těhotenství, a to i v případě, že není plánované. Nový pocit v prsou může být poměrně intenzivní, připomíná tlak, někdy až brnění a může jej doprovázet zvětšení ňader.

Žaludeční nevolnosti jsou velmi typickým projevem počátečních týdnů těhotenství, ale nejsou pravidlem. Některé ženy je nepociťují vůbec, jiné velmi silně. Těhotenské žaludeční nevolnosti se dají připodobnit třeba stavům během kocoviny. Žaludek „na vodě“, nechutenství, nutkání na zvracení, někdy s přidruženými projevy, jako jsou zimnice, studený pot, malátnost a motolice.

Bolesti v podbřišku se podobají běžným menstruačním bolestem. Pokud těhotenství není plánované, často tyto bolesti ženu zmatou, neboť jsou obvykle předzvěstí blížící se menstruace.

Změněné vnímání vůní achutí je také typickým projevem těhotenství, někdy se vnímání skutečně změní o 180°. Například milovnice kávy mohou kávu zničehonic nesnášet, rovněž oblíbený parfém může začít ženě subjektivně vonět jinak, o jídle nemluvě. Přesto nejsou tyto změny pravidlem, případně se mohou týkat jen několika málo intenzivních vůní či pachů.

Tyto projevy těhotenství jsou velmi časté a v určité míře se s některými z nich setká v těhotenství snad každá žena. V těhotenství však často přichází i celá řada dalších potíží, jako jsou bolesti zad a hlavy, dušnost a návaly horka a zimnice.


Proč vlastně vznikají?

Bolesti hlavy a zad zdánlivě s těhotenstvím nemusí souviset. Bříško ještě neroste, těžiště vašeho těla se zatím nemění. Jenže v prvních týdnech už začínají kolísat hladiny několika hormonů ve vašem těle a je možné, že v kombinaci s dalšími individuálními faktory, jako jsou únava, nedostatečný pitný režim, sedavá práce a nedostatek pohybu, může gravidita tyto bolesti skutečně prohloubit a zintenzivnit.

Zadýchávání sice ve větší míře patří spíš ke druhému a třetímu trimestru, ale můžete se s ním setkat už v počátcích těhotenství. Souvisí to opět s vyšší hladinou některých hormonů v těle, které ovlivňují další fyziologické funkce těla.

Návaly horka a zimnice a obecně změny v termoregulaci organismu souvisí nejen s hormony, ale také se zvyšujícím se objemem krve v těle těhotné ženy. Snadno se v počátcích těhotenství mohou zaměnit za první příznaky nachlazení a virózy.

Co vás čeká v prvních dnech těhotenství 2.

Každá žena prožívá počátky těhotenství jinak, absence výše uvedených příznaků rozhodně neznamená, že je s těhotenstvím něco v nepořádku. Každé lidské tělo je dokonalý originál a na různé změny reaguje odlišně. Víte, že díky Dr. Max BABY můžete každý týden získávat aktuální informace o růstu a vývoji miminka i užitečné rady ohledně těhotenství? Stačí jen uvést předpokládaný termín porodu a každý týden získáte stručný e-mailový přehled, co se v aktuálním týdnu vašeho těhotenství děje.

Zaregistrovat se můžete zde.

Články k tématu Co Vás čeká v prvních dnech těhotenství?

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.