Domácí mazlíčci a děti? Určitě ano.

4. 11. 2019 · PharmDr. Hana Vondrušková · 4 minuty čtení

Pomýšlíte pořídit dětem domácího mazlíčka nebo plánujete rodinu a v domácnosti s vámi žijí zvířata? V pořádku. Dětem domácí mazlíčci svědčí. I dětští psychologové potvrzují, že děti žijící s domácími zvířaty jsou spokojenější, sebevědomější, poslušnější a lépe se jim daří ve škole. Kromě toho mají děti, které jsou od narození vystaveny kontaktu se zvířaty, méně alergických onemocnění. Na druhou stranu toto soužití může přinášet i některá úskalí. Jaká rizika sebou může nový člen rodiny může případně přinést? Přečtěte si v našem článku.


Domácí mazlíčci a děti? Určitě ano.
Přítomnost zvířat v domácnosti sebou nese nejen radosti, ale i rizika.

Soužití se zvířetem má i svá úskalí

Jak vidno, není pochyb o tom, že pro malé dítě představuje každodenní kontakt se čtyřnohým miláčkem obohacující a velmi příjemné chvíle. Stejně jako každé životní rozhodnutí má však pořízení zvířátka do rodiny i méně příjemné stránky. Když pomineme rizika, která pramení z toho, že zvíře může zareagovat nepředloženě a dítěti ublížit, stále přetrvávají jisté otazníky. Nemůže se dítě od psa či kočky nakazit nějakou chorobou? Jsou psí blechy opravdu jen psí? Lze riziko stoprocentně vyloučit?

Předtím, než domácího mazlíčka přivedete do své rodiny, je dobré si uvědomit pár základních věcí. Mezi ně patří zdánlivě jednoduché úkony jako správné zacházení se zvířetem (včetně správné výživy), ale i fakt, že je třeba počítat se zvýšenými nároky na úklid a údržbu domácnosti.

V neposlední řadě musí být každý chovatel připravený na možné onemocnění a zdravotní trable vašeho mazlíčka i veterinární úkony, které ochrání nejen zvíře, ale v řadě případů i ostatní členy domácnosti.


Blechy a klíšťata

Pes nebo kočka mohou zanést domů nepříjemné parazity – vnitřní i vnější. Těmi vnějšími jsou například blechy nebo klíšťata. U citlivějších dětí může bleší kousnutí vyvolat nepříjemnou alergickou reakci, kromě toho blecha sama se může stát přenašečem některých závažných onemocnění. Proto je nutné důkladně psům a kočkám kontrolovat srst a pravidelně čistit jejich pelíšky a místa, kde lehávají, protože i zde se mohou blechy či jejich vajíčka a larvy vyskytovat. 

Podobné je to s klíšťaty – i v tomto případě je třeba srst pravidelně kontrolovat a klíšťata odstraňovat. Kvůli mírnějším zimám, které se v poslední době u nás vyskytují, se klíšťata často objevují už velice brzy na jaře a jejich aktivita neutichá ani na podzim. Proti klíšťatům vybavte svého mazlíčka antiparazitárním obojkem nebo ošetřete srst přípravkem v pipetě. Pro pravidelné koupele můžete lze používat speciální antiparazitární šampony.

Pravidelné odčervování psů i koček

Infekcí vnitřními parazity bývají ohrožena především lezoucí batolata. Děti v této fázi života jsou zvědavé a s oblibou strkají vše do úst. Přitom mohou přijít do kontaktu s vajíčky parazitů, kteří se vyskytují v trávicím traktu domácích čtyřnožců. K nejčastějším parazitům tohoto typu patří škrkavky nebo tasemnice. Zvířecí parazité se sice nemohou v lidském organismu vyvinout do fáze dospělce, nicméně jejich larvy mohou zdravotní potíže způsobit. Proto je důležité pravidelné odčervování zvířete. Pozor, odčervování je třeba provádět i u koček, které žijí výhradně doma! Při podezření na střevní parazity v době, kdy by ještě zvíře mělo být chráněno, odeberte raději vzorek psího či kočičího exkrementu a dovezte ho k veterináři. Ten díky přesnému rozboru zjistí, jaká je situace.


  • 4.8
    (19)
    Účinný proti blechám a napadení klíštětem. Chrání společnou domácnost.
  • 4.5
    (2)
    Hubí blechy a klíšťata. Chrání před napadením blechami po dobu 4 týdnů.
  • 5.0
    (1)
    Menforsan přírodní repelentní šampon pro psy je účinným bojovníkem proti komárům, blechám, klíšťatům, roztočům, vším a štěnicím.

    Nezapomeňte na očkování psů a koček

    Stejně tak dbejte, aby zvíře pravidelně absolvovalo všechna potřebná očkování, která ho ochrání před závažnými chorobami, jako je leptospiróza, vzteklina, psinka, hepatitida a parvoviróza. Je zajímavé, že psy je možné nechat očkovat i proti borelióze, což u lidí zatím nelze. U koček, u nichž borelióza probíhá bez příznaků, má očkování význam jako prevence nákazy dalších klíšťat v místě, kde se zvíře pohybuje.

    Hygiena v domácnosti se zvířaty

    Podle aktuálně stále častěji potvrzované tzv. „hygienické teorie“ jsou děti vyrůstající ve sterilním prostředí více ohroženy rozvojem alergií. Přesto platí, že pokud máte doma zvířecího kamaráda, bude třeba si zvyknout na přísnější režim, pokud jde o vysávání prachu, stírání podlah a úklid míst, kde se čtyřnohý kamarád nejčastěji vyskytuje. Pokud má přístup na pohovku nebo dokonce do postele, rozumí se samo sebou, že potahy, prostěradla a povlečení by se měly vyměňovat častěji. Existují speciální čisticí prostředky, speciálně určené pro úklid v domácnostech s mazlíčky.


    Články k tématu Domácí mazlíčci a děti? Určitě ano.

    • Klíště můžeme bez nadsázky zařadit mezi nejnebezpečnější živočichy české přírody, jelikož přenáší nebezpečná onemocnění. A to platí jak u lidí, tak i u domácích mazlíčků. Jaký antiparazitní přípravek pro ně zvolit, kdy začít s jeho aplikací i co je potřeba dodržet pro zachování maximální účinnosti, vám poradíme na následujících řádcích.
    • Jak se zbavit vší?

      Jak se zbavit vší?

      · 8 minut čtení
      Veš dětská se v posledních letech stala nevítaným návštěvníkem dětských kolektivů. Během školního roku si vaše dítě tohoto parazita může přinést ze školky, školy nebo školní družiny, prázdniny jsou zase ve znamení letních táborů a soustředění.
    • Blechy u psa

      Blechy u psa

      · 6 minut čtení
      Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora