Lupénka trápí v ČR asi 250 tisíc lidí. Patříte mezi ně?

14. 8. 2020 · 6 minut čtení

Lupénka neboli psoriáza, je kožní nemoc, která sice neohrožuje pacienty na životě, ale patří mezi onemocnění, která velmi silně snižují kvalitu života. Důvodem je, že kromě fyzických obtíží má i silné sociální a psychické dopady.

Lupénka

Co je to lupénka?

Lupénka (latinsky Psoriasis vulgaris) je neinfekční kožní zánět, jehož příčinou je dědičná a zatím bohužel neobjasněná porucha imunitního systému. Při lupénce je přibližně 10 x zrychlena tvorba nových kožních buněk. Odumřelé kožní buňky se hromadí na povrchu kůže – a právě to jsou šupinky charakteristické pro lupénku. Lupénka se projeví obvykle do 40. roku života, první příznaky mohou mít již děti. Pokud onemocněním trpí oba rodiče, pak je 75% pravděpodobnost, že lupénkou onemocní i jejich děti.

Jak vypadá lupénka?

Hlavním příznakem lupénky jsou vyvýšené růžové až červené plochy, které jsou pokryté stříbřitými, snadno odlučitelnými šupinami (lupy). Lupénka u dětí se zpravidla projevuje menšími ploškami olupující se suché kůže. Kůže při lupénce je suchá, snadno v ní vznikají prasklinky, které mohou krvácet. Ložiska mohou svědět a pálit. Lupénka na nehtech se projevuje poškozením nehtové ploténky (ztluštění, třepení, rýhování). Při lupénce mohou být postiženy také klouby, které otékají a bolí – někdy je to jediný příznak psoriázy. V tom případě se jedná o psoriatickou artritidu.

Projevy lupénky mohou být různě závažné, od několika drobných šupinatých „flíčků“ až po rozsáhlé léze, pokrývající velkou část těla. Nejčastěji se lupénka objevuje ve spodní části zad, na loktech, kolenou, dolních končetinách, na chodidlech, na rukou, dlaních a ve vlasech. Průběh lupénky bývá cyklický, vzplanutí trvá několik týdnů či měsíců, poté se stav opět na čas zklidní.

Lupénka 2

Co způsobuje lupénku?

Kromě dědičnosti, která hraje při lupénce klíčovou roli, jsou pro aktivaci onemocnění u postižených osob důležité tzv. provokační faktory. Lupénka může vzniknout ze stresu (duševního i tělesného), dále se na jejím „spuštění“ mohou podílet infekční nemoci (bakteriální streptokokové, virové – ORL, gynekologické atd.), k aktivaci mohou přispět i jiná zánětlivá onemocnění kůže, poranění kůže, kouření, alkohol nebo užívání některých léků. Mezi důležité faktory patří také počasí, zejména suché a chladné, anebo nadměrné slunění.

Léčba lupénky

Bohužel lupénka není 100% vyléčitelná, nicméně existuje celá řada léků, kosmetických přípravků a metod, které pomohou s jejím zvládáním a uleví od nepříjemných příznaků. Cílem léčby je dostat onemocnění pod kontrolu tak, aby co nejméně ovlivňovalo život pacientů.

Základem léčby je lokální terapie, k níž se používají ve formě mastí, krémů apod. K místní léčbě lupénky se v první řadě používají keratolytika (např. kyselina salycilová), což jsou látky, které odstraňují nános šupin a usnadňují působení dalším přípravkům aplikovaným na postižená místa, dále se k ošetření psoriatické pokožky používají syntetické formy vitaminu D, kortikosteroidy, retinoidy (vitamin A), dehtové přípravky nebo lokální imunomodulancia (léky ovlivňující imunitní reakci probíhající v psoriatické pokožce). K celkové terapii v závažnějších případech dermatologové předepisují léky k ústnímu podání či  aplikují injekční terapii (kortikosteroidy, retinoidy, methotrexát, cyklosporin). V nejvážnějších případech může být doporučena biologická léčba lupénky. Další metodou, která se osvědčuje při léčbě lupénky, je fototerapie (UVA/UVB, PUVA, SUB). Jako doplněk léčby je vhodná podpůrná psychoterapie a balneoterapie.

Péče o pokožku se sklony k lupénce


Péče o psoriatickou pokožku ve třech krocích

Jako u všech chronických kožních onemocnění je péče o pokožku jedním ze základních opatření. Vyzkoušejte speciální kosmetiku na lupénku - čisticí gel, krém na lupénku a tělový olej. Ty vám ve třech krocích pomohou zlepšit stav pokožky.

  • Krok 1 - čisticí gel na lupénku (např. Dr. Michaels Skin Care gel) pomůže odstranit šupinky a připraví pokožku na aplikaci dalších přípravků. Používá se i na lupénku ve vlasech – v tomto případě se používá jako šampon. Poté se na ložiska aplikuje zklidňující krém na lupénku.
  •  
  • Krok 2 - na ložiska aplikujte zklidňující krém na lupénku (Dr. Michaels Skin Care krém) s přírodními esenciálními oleji, oxidem zinečnatým, rostlinnými oleji a bazickými gely. Činidla krému rychle omezují nepříjemné doprovodné příznaky psoriázy, jako je svědění, suchý a strupovitý povrch pokožky, na hlavě zvýšenou produkci epitelových buněk. Krém je určen jak na ložiska na těle, tak na lupénku ve vlasech.
  •  
  • Krok 3 - krémem ošetřenou pokožku tence potřete tělovým olejem, který hydratuje pokožku. Na natřeném povrchu vytváří ochrannou vrstvu, a zvyšuje tak účinnost krému. Během používání těchto speciální kosmetických přípravků se vyhněte pobytu na přímém slunci a postupujte přesně podle návodu uvedeného na obale.

Další tipy proti lupénce

Kromě aplikace léků nebo kosmetických přípravků na lupénku vám pomohou i další opatření:

  • O svoji pokožku pečujte pravidelně, hydratujte ji, snažte se zabránit jejímu poranění nebo infekci.
  • Vypozorujte, co u vás lupénku zhoršuje, a těmto faktorům se snažte vyhýbat. Zejména omezení stresu je důležité.
  • Omezte kouření a alkohol.
  • Trocha slunce neškodí – pokud právě nepoužíváte přípravky proti lupénce, během nichž se pobyt na přímém slunci nedoporučuje, obecně platí, že mírná expozice slunečnímu záření psoriatické pokožce prospívá. Poraďte se o tomto tématu se svým lékařem.
  • Snažte se dodržovat zásady zdravé životosprávy, dbejte na pestrou a vyváženou stravu s dostatkem vitaminů a minerálů (B, C, D, A, zinek).
  • Jako podpůrný prostředek můžete užívat doplňky stravy s obsahem rybího oleje.
  • V případě psychických obtíží bez obav vyhledejte psychologickou podporu.
  • Dodržujte pečlivě pokyny svého ošetřujícího lékaře.

Články k tématu Lupénka trápí v ČR asi 250 tisíc lidí. Patříte mezi ně?

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Lupy – problém, který se dá řešit

    Lupy – problém, který se dá řešit

    · 6 minut čtení
    Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
  • Aby slunce bylo vždy jen přítelem

    Aby slunce bylo vždy jen přítelem

    · 8 minut čtení
    S blížícím se létem a stále teplejším počasím začínají na naši pokožku působit sluneční paprsky stále intenzivněji. Jak se před sluncem chránit a podle čeho se řídit při výběru opalovacího krému či opalovacího mléka, vám poradíme v našem článku.