Pozdní komplikace diabetu

9. 4. 2021 · Mgr. Lukáš Novotný · 3 minuty čtení

Dlouhodobé působení vysokých hladin cukru postupně vede k poškození cév i nervů a k poruchám imunity. Z toho vyplývá široké spektrum možných zdravotních komplikací. Bohužel platí, že přítomnost jedné komplikace diabetu signalizuje zvýšené riziko vzniku i ostatních komplikací. V současné době je úmrtnost na akutní komplikace diabetu poměrně nízká, vysokou hrozbou jsou však pozdní komplikace onemocnění. Na ty mají vedle cukrovky samotné vliv také další, diabetes často doprovázející nemoci (vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, dna) a nesprávný životní styl. Součástí každé léčby diabetu by proto mělo být nejen měření krevního cukru pomocí domácího glukometru, ale také léčba případného vysokého krevního tlaku a cholesterolu a dodržování dietních a režimových opatření.



Pozdní komplikace diabetu

Pozdní komplikace diabetu

  • Srdce a cévy
    Kvůli poškození cév dochází u pacientů k rychlejšímu rozvoji aterosklerózy a v důsledku toho k vyššímu riziku vzniku srdečního infarktu, mozkové mrtvice a ischemické choroby dolních končetin projevující se studenými prsty a bolestmi nohou při chůzi. Cévy diabetika výrazně ohrožuje vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol. Pouze 5 % léčených diabetiků má uspokojivé hodnoty glykémie, krevního tlaku i cholesterolu.
  • Poruchy nervů
    Diabetes poškozuje i nervové buňky (diabetická neuropatie). V oblasti dolních končetin a rukou se to může projevit sníženou citlivostí, brněním nebo také neutišitelnou bolestí. Poškození nervového zásobení břišních orgánů se může projevovat např. poruchami zažívání. Prevencí je především nekouřit a pravidelně se hýbat.
  • Ledviny
    Diabetes, zejména v kombinaci s vysokým krevním tlakem, zhoršuje funkci ledvin (diabetická nefropatie). Poškození může vést až k úplnému selhání ledvin s nutností dialýzy nebo transplantace. Prevencí je dostatečný pitný režim a kontrola moči při pravidelných prohlídkách u lékaře.

  • Oči
    Diabetes může poškozovat oči (diabetická retinopatie), což se projevuje zhoršováním až úplnou ztrátou zraku.
  • Kůže
    Kůže diabetika je náchylnější k suchosti, vzniku prasklin a nadměrnému rohovatění. Proto je nezbytné ji každý den promašťovat. Nohy diabetika jsou ohroženy vznikem obtížně se hojících ran a vředů. Vznikají nejčastěji z menších poranění, která diabetik vlivem snížené citlivosti nemusí vůbec vnímat. Vzniklé rány se špatně hojí a dochází v nich k rozvoji infekce. Ve složitějších případech může být nutná chirurgická intervence, v krajním případě až amputace části končetiny. Prevencí je každodenní kontrola nohou, volba vhodné obuvi a omezení chůze naboso.
  • Imunitní systém
    Diabetici jsou náchylnější ke vzniku infekčních onemocnění. Zvlášť vhodné je pro diabetiky každoroční očkování proti chřipce.
  • Močové cesty
    Močové cesty diabetika jsou náchylnější ke vzniku infekcí. U žen s nimi často souvisí i výskyt infekcí pohlavního ústrojí. Prevencí je především dostatečný pitný režim a důsledné dodržování hygienických zásad.
  • Ústní dutina
    Diabetici mají zvýšené riziko vzniku zubního kazu, zánětu dásní a kvasinkových infekcí dutiny ústní. Důsledkem zanedbané péče může být i předčasná ztráta zubů. Prevencí je pečlivá každodenní ústní hygiena.

Mezi akutní komplikace diabetu se řadí hyperglykémie a hypoglykémie. Jak je rozpoznat a rychle řešit najdete v článku zde.

Články k tématu Pozdní komplikace diabetu

  • Diabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?
  • Nejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.
  • Co znamená diabetický stres a kdo je touto specifickou formou psychické zátěže ohrožen, jak souvisí se syndromem vyhoření a proč je potřeba zavčas řešit počínající úzkost především otevřenou a ohleduplnou komunikací, si můžete přečíst v novém článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora