Režimová opatření u vysokého cholesterolu

1. 1. 2015 · 3 minuty čtení
Genetické faktory zodpovědné za vznik vysokého cholesterolu ovlivnit nedokážeme. Můžeme se však zaměřit na vnější faktory, které ovlivnitelné jsou. Z těchto se jak v prevenci, tak při léčbě zaměřujeme především na zdravý životní styl a stravu se sníženým obsahem cholesterolu.

Jak bojovat se zvýšenou hladinou cholesterolu?

Úprava jídelníčku

Jedním ze základních faktorů boje se zvýšenou nebo vysokou hladinou cholesterolu je úprava jídelníčku. Nejenže zamezí dalšímu zvyšování, ale dokonce hladinu cholesterolu sníží. Je třeba si uvědomit, že úprava jídelníčku je dlouhodobou záležitostí.

  • Živočišné tuky a cholesterol by měly tvořit maximálně 1/3 celkového příjmu tuků a zbylé 2/3 příjmu by měly obstarat rostlinné tuky. Vyměňte tedy tuky živočišného původu za tuky rostlinné (olivový, řepkový a slunečnicový olej, ořechy, semínka).

  • Dopřejte si alespoň dvakrát týdně porci ryb (makrela, losos). Obsahují omega-6 a omega-3 kyseliny, které posílí Vaše srdce i cévy.

  • Zařaďte do jídelníčku snídaňové cereálie, celozrnné pečivo, ovoce, zeleninu, neloupanou rýži a těstoviny. Vláknina obsažená v nich má velice pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi.

  • Zařaďte do své stravy více ovoce, zeleniny a nízkotučné mléčné produkty.

  • Dopřejte si raději porci dušeného masa než jídlo smažené na jakémkoliv tuku.

  • Omezte solení.

  • Dodržujte dostatečný příjem tekutin. Omezte pití většího množství černé kávy, černého čaje, slazených nápojů a alkoholu.

Zdravý pohyb

Provozujte pravidelný pohyb. Minimálně 4x týdně po dobu 30 minut nebo 2x týdně po dobu alespoň 60 minut. Vybrat si můžete z několika možností – plavání, jízda na kole, tanec, běhání nebo rychlejší chůze. Je již zcela na Vás a na Vašem zdravotním stavu, co si vyberete.

Snížení hmotnosti

Při nadváze nebo obezitě je důležité zaměřit se zároveň na redukci tělesné hmotnosti. Pokud snížíte původní hmotnost o 10 %, dochází ke ztrátám tuků z oblasti břicha až o 30 %. Právě nahromadění břišního tuku je nejvyšším kardiovaskulárním rizikem. Obvod pasu u mužů by měl být do 94 cm, u žen do 80 cm. Pokud jsou tyto obvody větší, jedná se o takzvanou břišní obezitu, která může mít za následek hypertenzi, zvýšenou hladinu cholesterolu a aterosklerózu. Jen samotné snížení hmotnosti způsobuje vhodnou úpravu vzájemného podílu „hodného a zlého“ cholesterolu.


Články k tématu Režimová opatření u vysokého cholesterolu

  • Zvýšená hladina cholesterolu v krvi patří mezi tzv. dyslipidemie, nemoci, při nichž jsou v krvi zvýšené hladiny tukových částic (LDL cholesterol, triglyceridy).
  • K čemu jsou dobrá chia semínka?

    K čemu jsou dobrá chia semínka?

    · 7 minut čtení
    Chia semínka v posledních letech pravidelně figurují na předních místech v žebříčcích superpotravin. Chia mají neutrální chuť a hodí se přimíchat do řady pokrmů. Co jsou tato drobná semínka zač a proč jsou v rámci zdraví výživy tak oblíbená?
  • Rybí ceviche s mangem

    Rybí ceviche s mangem

    · 1 minuta čtení
    Ceviche je jihoamerický pokrm z marinovaných ryb, který se skvěle hodí na teplé letní dny. Také je to další z našich receptů! Osvěžující kombinace ovoce, křupavé zeleniny a čerstvých ryb krásně zasytí, a přitom nezaplácne a vy tak načerpáte plno energie.