Superfoods

3. 10. 2016 · Mgr. Barbora Jedličková · 4 minuty čtení
Výraz "superfoods" nebo též překladem "superpotraviny" navozuje pocit něčeho neobyčejného a skvělého. Ve vztahu k potravinám pak evokuje potřebu takové potraviny mít, požívat je a následně si užívat všeho dobrého, co skýtají. Je tomu skutečně tak a co mezi takové potraviny patří?

Tento výraz tak v sobě skrývá velký potenciál zaujmout, ovšem sémanticky není rozhodně prázdný. Zahrnuje potraviny, které jsou pro lidské zdraví zajímavé obsahem svých živin nebo látek, které našemu zdraví prospívají. Velmi zjednodušeně tak vytvářejí určitý protipól toho, co lze nalézt ve většině prodejen rychlého občerstvení/ve fastfoodech. Superpotraviny by měly být navíc prosty jakýchkoliv konzervantů, aromat, barviv a dochucovadel. Měly by tak být součástí jídelníčku každého z nás…

Takových potravin je celá řada, zde příkladem alespoň některé z těch exotických, ale stále oblíbenějších:

  • amarant (česky laskavec) ‒ nutričně bohatá pseudobilovina původem z Jižní Ameriky. V hindštině je označován jako "ramdana", což volným překladem znamená "božské zrno". Je velmi bohatý na bílkoviny (až 14 % své hmotnosti), neobsahuje lepek (vhodný pro celiatiky). Na rozdíl od jiných obilovin obsahuje aminokyselinu lysin, která je pro naše tělo nezbytná. Rovněž obsahuje antioxidanty, vitaminy a přirozeně i vlákninu.           
  • chia (šalvěj hispánská) ‒ dnes velké oblibě se těšící nutričně bohatá semínka šalvěje původem z Mexika. Vyznačují se velkou schopností na sebe vázat vodu, díky čemuž vedou k rychlému zasycení. Bohaté jsou na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vlákninu a vápník.
  • quinoa (merlík čilský) ‒ jde o pseudoobilovinu bez obsahu lepku původem z Jižní Ameriky, bohatou na minerály, vitaminy a esenciální aminokyseliny
  • acai (čti: asají) ‒ původem brazilské bobulovité ovoce tmavě fialové barvy bohaté na vitaminy
  • goji (kustovnice čínská) ‒ červené plody bohaté především na antioxidanty
  • physalis (mochyně, "židovská třešeň") ‒ oranžové plody bohaté na antioxidanty
  • a řada dalších, o kterých se lze dočíst proklikem na kterýkoliv z níže uvedených zdrojů…


Jsou superpotraviny opravdu super?

Dle průzkumu prezentovaného v časopise Guardian si až dvě třetiny Britů zakoupí potravinu jenom proto, že je řazena mezi superpotraviny. Tyto potraviny obsahují nepochybně řadu pro naše tělo prospěšných látek, nicméně nám nedodávají žádnou supersílu ani superzdraví. Superpotraviny je tak možná lépe vnímat jako směr ve způsobu uvažování a nahlížení na vlastní zdraví a naše tělo jako takové. Žádná superpotravina nás nespasí, nicméně jejich zakomponování do našich jídelníčků je jistě k dobru věci. Mimoto superpotraviny nemusí vždy pocházet pouze z exotických koutů světa, patří k ním totiž i u nás běžné luštěniny, pohanka, proso, dýňová/lněná/sezamová semínka, ořechy, ovoce, zelenina.

Další čtení

1. http://www.eufic.org/article/en/artid/the-science-behind-superfoods

2. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/aug/29/truth-about-superfoods-seaweed-avocado-goji-berries-the-evidence

3. http://www.nhs.uk/Livewell/superfoods/Pages/what-are-superfoods.aspx

Superpotraviny podle kategorií:


Články k tématu Superfoods

  • Jak vybrat vitamíny?

    Jak vybrat vitamíny?

    · 8 minut čtení
    Pestrá a vyvážená strava dokáže našemu organismu zajistit veškeré živiny, které potřebuje. Jsou však situace anebo období, kdy je na místě doplnit jídelníček větším přísunem vitamín a minerálů – například v období zvýšeného výskytu infekčních onemocnění, po nemoci nebo při větší psychické a fyzické zátěži. Které vitamíny vám mohou prospět a jak z množství preparátů vybrat ten pravý?
  • Pro zdravou imunitu celé rodiny

    Pro zdravou imunitu celé rodiny

    · 11 minut čtení
    Nástup do školy či školky, sychravý podzim i dlouhé zimní měsíce jsou tradičně obdobími, kdy je třeba více dbát na ochranu před viry a nachlazením. Správně fungující imunitní systém je totiž klíčem k prevenci infekčních onemocnění nebo k jejich lehčímu průběhu. Jak nejlépe imunitu podpořit?
  • Cestovní trombóza představuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy či způsobit život ohrožující plicní embolii. Cestovní trombóza ohrožuje zejména starší či obézní osoby, těhotné ženy, kuřáky při dlouhém cestování, např. letadlem.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora