Co je dermokosmetika?

17. 9. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 3 minuty čtení
Za dermokosmetické přípravky považujeme ty, které respektují fyziologii kůže. Jsou určeny pro všechny, kteří své pleti chtějí nebo musí dopřát speciální a kvalitní péči. Jak se ale v záplavě produktů vyznat? Jak vybrat ty pravé, aby péče o pleť byla kvalitní a efektivní a zároveň se nám doma nehromadily produkty, které jsou při nevhodném kombinování pro pleť spíše zátěží?

Co je to dermokosmetika?
Dermokosmetika spojuje nejnovější poznatky z oblasti kosmetologie, dermatologie a farmacie.

Jak se liší dermokosmetika od té běžné?

Kombinace kosmetických vlastností a nejmodernějších poznatků z oboru dermatologie. To jsou dva hlavní rysy přípravků, které označujeme jako dermokosmetika a které si nekupujeme v drogerii, ale v lékárně. Mezi tradiční značky dermokosmetiky patří například A-derma, Avène, Ducray, Elancyl, Eucerin, Klorane, Nuxe, Vichy a La Roche Posay i exkluzivní značky jako Uriage, Equilibria a Nuance.

Dermokosmetické produkty jsou vytvářeny ve spolupráci s odborníky (dermatology, pediatry, oftalmology, lékárníky) a jsou založeny na vysoké účinnosti a bezpečnosti, často potvrzené i klinickými studiemi. Dále se vyznačuje vlastnostmi hypoalergenní a bez parfemace, případně mají pouze jemnou parfemaci vhodnou i pro citlivý typ pleti.

Dermokosmetiku je možné používat pro normální zdravou pleť, eliminujeme tak riziko sklonu k vytvoření citlivosti až narušení. Především je ale určená pro péči o pleť, která je citlivá, alergická, nebo má sklony k jiným potížím. Mezi takové patří seboroická dermatitida, atopický ekzém, rosacea (růžovka)pigmentové skvrny či problémy s akné a stárnutím pleti. Dermokosmetické přípravky se vstřebávají do nejhlubších vrstev pokožky, pleť nikterak nezakrývají (a umožňují tedy pokožce dýchat), takže jejich působení je mnohem efektivnější.


Jak se orientovat v dermokosmetice?

Jak vybírat dermokosmetické přípravky, abyste dosáhli Vámi požadovaných výsledků? Hlavním kritériem při výběru je typ pleti. Rozlišujeme čtyři základní typy pleti: normální, suchá, mastná a smíšená. Dále se přípravky vybírají podle věku a aktuálního stavu pleti, který chcete řešit. Výběru věnujte dostatek času a ujasněte si co od přípravku očekáváte. Pečlivě si pročtěte příbalový leták produktů, v případě nejasností se poraďte s lékárníkem, dermatologem, dermoporadkyní nebo s kosmetičkou.

Neznáte svůj typ pleti?

Přijďte na diagnostiku pleti do našich Dermocenter a zjistěte pravdu o své vlastní pleti. Naše dermoporadkyně Vám poradí, které přípravky budou tou správnou volbou přímo pro vás. Ve všech lékárnách Dr. Max s Dermocentrem se můžete díky své Kartě výhod Dr. Max zastavit kdykoliv bez předchozího objednání. 



10 rad pro zdraví a krásu pleti

  1. Základem je čištění. Pro krásnou a zdravou pleť je důležitá pravidelná péče.
  2. Vybírejte produkty určené pro váš typ pleti. Zohledněte její aktuální stav a co od přípravku očekáváte Typ pleti se může v průběhu života měnit.
  3. Dbejte na vyváženou a pestrou stravu, o pleť je třeba pečovat i zevnitř. Částečně se dá nahradit i pomocí doplňků stravy, které jsou dostupné v lékárnách.
  4. Důležitý je také dostatečný příjem tekutin – vypijte alespoň dva litry vody denně pro správnou hydrataci pokožky.
  5. Relaxace – kompenzujte stres např. pravidelným kosmetickým rituálem, udělejte si čas na aplikací masky nebo masáž obličeje.
  6. Dostatečný spánek (7-9 hodin) – během spánku má vaše pokožka jedinečnou možnost regenerovat.
  7. Ani nejlepší a nejdražší přípravky nevyváží škody, které na pleti zanechává kouření.
  8. Používáte-li dekorativní kosmetiku, nikdy nevynechejte odlíčení. Dbejte na kvalitu používaných produktů.
  9. Chraňte pokožku před slunečním zářením. Sluneční paprsky pleť vysušují, podporují tvorbu pigmentových skvrn a pleť rychleji stárne.
  10. V případě kožních potíží, s nimž si sami nevíte rady, vyhledejte odborníka – lékárníka či kožního lékaře, dermatologa, dermoporadkyni nebo kosmetičku.

Články k tématu Co je dermokosmetika?

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 7 minut čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Kolagen

    Kolagen

    · 7 minut čtení
    Kolagen výrazně ovlivňuje vzhled naší pokožky. S postupem věku produkce naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se projevuje stárnutím kůže a vznikem vrásek. Proti úbytku kolagenu lze však bojovat pomocí kolagenových pleťových krémů a přípravků.
  • Lupy – problém, který se dá řešit

    Lupy – problém, který se dá řešit

    · 6 minut čtení
    Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora