Co všechno má vliv na kvalitu srsti?

8. 2. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 2 minuty čtení

Které faktory kvality srsti můžete ovlivnit a jakým způsobem? A jaké prohřešky chovatele prozradí právě srst? Péče o ni začíná totiž několik kroků před šamponem a kartáčem.



Kondici kožíšku Vašeho čtyřnohého přítele ovlivňuje celá řada faktorů.

Výživa

Bílkoviny
Až 25 % denního příjmu bílkovin alokuje organismus zvířete na růst srsti a údržbu pokožky. I menší výpadek v kvalitní výživě bohaté na bílkoviny se tak poměrně rychle projeví na stavu srsti.

Takovým projevem oslabené pokožky může být depigmentace srsti (blednutí nebo šednutí běžného odstínu srsti), nadměrné vypadávání chlupů a tvorba lupů (stejný princip jako u lidí – rovněž se jedná o odumřelé částečky popraskané kůže, které odpadávají a ulpívají na srsti nebo v okolí zvířete).

Vitamíny, minerály a tuky
K metabolizaci některých skupin vitamínů nebo minerálů je zapotřebí tuk ve stravě. Pokud dlouhodobě jedno či druhé chybí, může se zhoršení zdravotního stavu projevit právě na srsti, která vykazuje zvýšenou svědivost nebo záněty kůže.


Hygiena životního prostředí psa

Pokud pes žije v dlouhodobě zanedbaném a neuklízeném kotci, může být více obklopen choroboplodnými zárodky a parazity, kteří se kumulují v psím příbytku.  

Psí kotec je nezbytné pravidelně  (s frekvencí častější než 1x měsíčně)  vydrhnout pomocí antibakteriálního prostředku. Rovněž by se měly pravidelně měnit případné hadrové rohože nebo  prát pelíšky v pračce, ideálně na 60 °C

Dědičnost a věk


I tyto dva faktory, které však chovatel neovlivní, se významnou měrou podílejí na kondici kůže a srsti. Stejně jako u lidí i u zvířat je dána rozdílná kvalita kůže a srsti a ta se zpravidla zhoršuje s věkem.


Péče o srst

Dlouhodobou pečlivou péčí můžete významně podpořit stav kůže a srsti vašeho zvířete. Jedná se zejména o kartáčování, případně trimování srsti a koupele. Ty by však neměly být příliš časté, a pokud není srst významně znečištěná, nemusíte použít šampon. V případech, kdy je šampon či kondicionér nutný, vždy volte přípravky, které jsou určeny pro typ srsti Vašeho zvířete, případně přímo pro jeho rasu.

Více o péči o srst najdete v našem článku zde.

O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora