Péče o mužskou pleť – dávno prolomené tabu

1. 12. 2020 · PharmDr. Jan Bureš Ph.D. · 7 minut čtení
Pravidelná péče o pleť se již stala běžnou součástí života i u mužů. Ti se v současné době už nemusí spokojit zdaleka jen s jedním univerzálním krémem a vodou po holení. Na výběr jsou pánské krémy, gely, lotiony, séra, peelingy, oleje, balzámy a další… víte přesně, kdy po jakém přípravku sáhnout? Zde jsou naše tipy pro péči o mužskou pleť.

Péči o mužskou pokožku se rok od roku věnuje větší pozornost.
Hormony způsobují rozdíly ve vlastnostech mužské a ženské pleti, proto muži potřebují odlišnou péči.

Specifika mužské pleti

Mužská pleť je díky působení testosteronu o něco mastnější, hutnější a pórovitější než ženská. Navíc je často vystavena agresivnějším vlivům prostředí než u žen. Muži častěji pracují v prašném prostředí či venku, nebo kde je pleť vystavena vlivům počasí (slunce, vítr, mráz), zátěží pro pleť může být i každodenní holení nebo pocení při sportu.

Muži by ovšem v žádném případě neměli řešit péči o pleť tím, že si tajně vypůjčí kosmetické přípravky své partnerky. Za péči o pleť se nemusí žádný „chlap“ stydět, ty dny už jsou naštěstí tytam. K dispozici je obrovská škála kosmetických přípravků, které respektují specifické vlastnosti mužské pleti. Obsahují speciálně vybrané složky, které udrží mužskou pleť v perfektním stavu a pomohou zabránit předčasnému stárnut. A kromě toho pleť příjemně provoní.

Z pánské kosmetiky je na výběr je široká škála přípravků k péči o pleť, na holení a k ošetření vousů a v neposlední řadě speciální pánská séra proti vráskám.


Čistá pleť je základ

Opláchnout pouze pleť ráno studenou vodou a večer umýt mýdlem ve sprše už je poněkud pasé. K důkladnému očištění pleti, které pokožku zbaví nahromaděných nečistot a mazu, sáhněte po čistícím gelu. Používá se dvakrát denně, pleť po použití není vysušená, je svěží, tonizovaná a provoněná. Důkladné očištění pleti je také důležité pro optimální působení hydratačních a pečujících přípravků.

Související kategorie produktů


Hydratace pro den i noc

Pečlivě očištěnou pokožku je třeba ošetřit hydratačním přípravkem. Ráno ošetřete pokožku přípravkem s lehkou texturou, který nezanechává mastný film, velmi příjemná je například forma gelu či fluidu. Ranní ošetření pleti dodá pokožce vitalitu a zajistí ji ochranu na celý náročný den. Přípravky s obsahem antioxidantů navíc pomáhají předcházet předčasnému stárnutí pleti. Trávíte-li hodně času venku, pak by měla denní péče mít ochranný UV faktor. Večer po očištění pleti aplikujte noční krém, který během noci podpoří přirozené regenerační procesy pleti, zpevní a obnoví její strukturu.


Péče o mužskou pleť zahrnuje také širokou škálu přípravku po holení.
Jedním z důvodů podráždění po holení může být, že je vaše pokožka vysušená a citlivá.

Péče po holení

U mužů s citlivější pletí holení často způsobí nepříjemné svědění či zarudnutí kůže. Zklidnění pokožky dosáhnete za pomoci speciálního balzámu po holení. Balzámy s obsahem vzácných rostlinných olejů pleť kromě zklidnění vyživí a ochrání proti nepříznivým vnějším vlivům. Máte-li citlivou pleť, pak jsou jasnou volbou speciální přípravky s přírodními složkami, bez parabenů, barviv a minerálních olejů – to ostatně platí pro všechny typy kosmetických přípravků.

Vous mohutný a pěstěný

Jistě vám neuniklo, že vrcholí éra plnovousů – samozřejmě nestačí, aby byl vous mohutný, musí být také náležitě pěstěný. Dokonalý zástřih vousu zakončete aplikací vyživujícího oleje na vousy, který je účinně vyživí a změkčí. Kvalitní olej na vousy zajistí vousům lesk a zdravý vzhled, a přitom nezanechává pocit mastnoty. Vhodně zvolený přípravek může pomoci také proti předčasnému šedivění vousů.


Pánové, pozor na životosprávu

Pleť je obrazem zdraví – záleží-li vám na stavu své pleti, pak se zamyslete i nad svojí životosprávou. Typické prohřešky, jako je kouření, nadměrná konzumace alkoholu, strava s vysokým obsahem živočišných tuků či stres a nedostatek spánku, jsou pro pleť velkou zátěží. Tuto nedílnou součást péče o pokožku máte už ovšem ve svých rukou sami.





Články k tématu Péče o mužskou pleť – dávno prolomené tabu

  • Péče o pleť

    Péče o pleť

    · 5 minut čtení
    Krásná pleť není jen otázkou DNA – také každodenní návyky a péče mají ve skutečnosti velký vliv na to, co vidíte v zrcadle. Co byste měli mít na paměti při čištění pleti a jak krok za krokem pleť dokonale odlíčit, vám poradíme v našem článku.
  • Čištění pleti krok za krokem

    Čištění pleti krok za krokem

    · 2 minuty čtení
    Odlíčení by mělo by být součástí našeho každodenního ranního i večerního rituálu stejně jako třeba čištění zubů. Nejde zdaleka jen o estetiku, ale i o zdraví pleti.
  • Co je dermokosmetika?

    Co je dermokosmetika?

    · 3 minuty čtení
    Dermokosmetika je obor, který se nachází mezi kosmetikou a dermatologií. Dermokosmetické přípravky jsou vhodné pro výživu všech typů pleti a poskytují intenzivní regeneraci i pokožce dehydrované, poškozené či postižené nějakým kožním problémem.
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora