Pro krásný a zdravý úsměv

18. 9. 2015 · 5 minut čtení
Také toužíte mít nejen zdravé, ale i krásně bílé zuby? V dávné minulosti lidé používali mnohdy až nebezpečné způsoby bělení. V současnosti máme naštěstí k dispozici výběr z mnoha možností, jak pečovat o své zuby, aby byly nejen zdravé, ale i bílé.

Doc. MUDr. Eva Kovaľová, PhD.

Bělení zubů

Mnozí z nás, i když máme pěkné a zdravé zuby, nejsme spokojeni s jejich barvou. Jsme přesvědčení, že bělejší a zářivější zuby dělají lepší dojem a krásný úsměv.

Z historie víme, že již staří Římané si obrušovali zuby popelem. Staří Egypťané k popelu ještě přimíchávali sodu. V Anglii se v 18. století používala směs cihlového prachu a rozemleté sépiové kosti, ale i nebezpečný roztok kyseliny dusičné. Je otázkou, zda tyto metody zajistily zářivý úsměv. Naštěstí v současné době máme vhodné techniky a účinné prostředky, které to opravdu umí ke spokojenosti klienta.

Příčiny změn barvy zubů

Změnu barvy zubů mohou způsobit vnitřní i vnější faktory. Vnitřní působí na zubní tkáně během vývoje zubů ještě před jejich prořezáním, např. změny vyvolané užíváním některých léků, zejména tetracyklinových antibiotik, nadměrný přísun fluoridů ve stravě, úrazy a záněty.

Vnější faktory způsobují změnu barvy po prořezání zubů do ústní dutiny, např. v důsledku úrazu, avšak nejvíce barvu zubů ovlivňují určité složky potravin a návykové látky, jako je červené víno, zelený čaj, kečup, kola, káva, tabák, bylinkové tinktury a barvicí pigmenty v potravinách. Způsobují ukládání pigmentů do zubní skloviny.

Metody bělení zubů

Metody bělení zubů můžeme rozdělit na domácí a ambulantní. Domácí metody dále na metody za použití volně prodejných bělicích přípravků (zubní pasty a ústní vody s bělicím účinkem) a na metody pod vedením odborníka (zubního lékaře nebo dentálního hygienisty).

Domácí bělení pomocí volně prodejných bělicích přípravků

Jedná se o nejjednodušší a nejlevnější způsob bělení zubů. Je vhodný ke zmírnění zabarvení zubů způsobené vnějšími faktory (káva, tabák, červené víno apod.).

Jde o používání zubní pasty a ústní vody s bělicím účinkem. Zatímco bělicí zubní pasty jsou dobře známé a široce dostupné, v kategorii ústních vod je bělení spíše novinkou. Nově byla uvedena na trh ústní voda LISTERINE® Advanced White, u které byl klinickou studií potvrzen účinek zmírnění zabarvení zubů o 23 % již po 2 týdnech používání a dále ochrana proti vzniku dalšího zabarvení.

Cena zubních past a ústních vod s bělicím účinkem se nejčastěji pohybuje od 70 do 300 Kč.

Pokud je zabarvení zubů rozsáhlejší nebo je způsobeno vnitřními faktory, je nutné obrátit se na odborníka, zubního lékaře či dentálního hygienistu. Ten zuby odborně vyčistí (odstraní zubní kámen), ošetří (zubní kaz, zánět dásní) a doporučí jednu z metod profesionálního bělení zubů.


Domácí bělení pod vedením odborníka

Zabarvení způsobené potravinami nebo nápoji mohou být odstraněna za 5–15 dní, odstranění změny barvy způsobené léky může trvat i několikanásobně delší dobu. Při domácím bělení si klient dává bělicí materiál do tzv. nosičů (zhotovených na základě otisků pacienta zubním technikem), který si aplikuje na zuby po dobu 3–5 hodin denně.

Cena této procedury se pohybuje kolem 3 000 – 4 500 Kč.

Ambulantní bělení

Bělení zubů na zubní klinice je profesionální ošetření, při kterém zuby nejsou vystaveny žádnému riziku, právě naopak, profesionálním přístupem se zuby nejen vybělí, ale zkvalitní se i jejich povrch díky použití vhodných přípravků. Bělicí systémy obsahují vysoce účinné bělicí látky, které umožňují pacientům získat bezpečným a rychlým způsobem bělejší chrup a zářivý úsměv.

Doba trvání včetně přípravy je 30–45 minut. Konečné vybělení je vidět po 14 dnech. Během těchto dní pacient dodržuje tzv. „bílou dietu“ (nesmí jíst ani pít nic, co by mohlo způsobit zabarvení zubů). Přechodnou komplikací může být zvýšená citlivost zubů, a to zejména při jejich čištění. Jedná se však pouze o přechodné stadium. Během fáze bělení je dobré používat vhodné fluoridové preparáty, které zvyšují kvalitu zubů po vybělení a zajišťují dlouhodobý účinek vybělení.

Cena ambulantního bělení se pohybuje kolem 7 000 – 10 000 Kč.

Poučení pacienta

Pro úspěšné bělení je nutné dodržovat následující pokyny:

-  dodržujte dokonalou ústní hygienu,

-  bělicí techniky nejsou vhodné pro pacienty do 13 let a těhotné ženy,

-  před bělením lze doporučit používání speciální ústní vody, která urychlí hojení dásní při případném zánětu,

-  po bělení se zaměřte na bezchybnou ústní hygienu, včetně užití ústní vody. Vyzkoušet můžete např. LISTERINE® Advanced White jako součást udržování bělosti zubů.

Související kategorie produktů