Procvičování svalů pánevního dna

11. 11. 2021 · 2 minuty čtení

Po těhotenství a porodu mohou být svaly pánevního dna ochablé, snáze pak dochází k inkontinenci (nechtěnému úniku moči, plynů, stolice) nebo ke snížení milostného prožitku. Procvičováním pánevního dna po šestinedělí přispějete k rychlejší obnově správné funkce těchto svalů. Přečtěte si v novém článku na Dr. Max BABY, jak na to.



Procvičování svalů pánevního dna

Co jsou svaly pánevního dna

„Tam dole“ je více různých svalů, než si myslíme. Jsou součástí středu našeho těla a potřebujeme je doslova na každém kroku. Přesto si často ani neuvědomujeme, že je máme a že je dokážeme ovládat vůlí v kontextu s dechem, což je pro zachování všech důležitých funkcí pánevního dna a našeho zdraví nezbytné.

Vlivem těhotenství, hormonálních změn a poranění při porodu často dochází k narušení struktur pánevního dna, které se dříve či později nepříjemně projeví únikem moči, bolestmi při sexu, sníženým libidem aj. Rehabilitace po porodu je proto velmi důležitá, pomáhá problémům předcházet a vrátit se brzy do kondice.

Nenechte svaly pánevního dna ochabnout

V dnešní době se nabízí různé rehabilitační metody, jak efektivně posilovat svaly pánevního dna a navrátit jim původní pevnost a pružnost. 

Pravidelné procvičování svalstva pánevního dna je nejlepší prevencí stresové inkontinence, pomáhá zlepšovat kvalitu intimních prožitků, předcházet bolestem beder či bolestivé menstruaci a v neposlední řadě snižuje riziko sestupu rodidel, lidově vyhřeznutí pochvy.


Kegelovy cviky

Možná už jste v souvislosti s ochablostí svalů pánevního dna zaslechli pojem Kegelovy cviky. Od nich se však v poslední době ustupuje, neboť se ukázalo, že mohou naopak zapříčinit zvýšené napětí a ztrátu pružnosti pánevní oblasti, které se projeví bolestmi beder, bolestivou menstruací, funkční neplodností, komplikovaným porodem, křečovými žílami, ale také například psychickou nevyrovnaností či bolestmi hlavy.


Cvičení s Aniball Inco

V dnešní době velmi využívaná předporodní pomůcka Aniball, která si nejen v Česku získala mnoho fanoušků, má ještě mladší sestru – poporodní rehabilitační pomůcku Aniball Inco, jež se používá k procvičování svalů pánevního dna.

Na rozdíl od Kegelových cviků a dalších rehabilitačních metod má pomůcka Aniball Inco velkou výhodu v tom, že umožňuje ženě tyto svaly lépe identifikovat díky lehkému odporu, kterým působí na poševní stěny. Pomáhá tak pánevní dno objevit a účinně optimalizovat jeho napětí. Zároveň je však vyvinuta s maximálním ohledem na komfort použití a především na bezpečnost.

Rehabilitační a preventivní pomůcku Aniball Inco najdete v našem e-shopu drmax.cz.

Články k tématu Procvičování svalů pánevního dna

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.