Toužíte po zdravém chrupu bez jediné chybičky?

11. 9. 2015 · PharmDr. Hana Vondrušková · 8 minut čtení

Pokud se chcete vyhnout zubnímu kazu a zánětu dásní, mechanické čištění zubů nestačí. Je potřeba vypořádat se také s bakteriemi, které osidlují ústní dutinu. Při čištění zubů pomocí zubního kartáčku a pasty a při dočištění mezizubních prostor mezizubním kartáčkem a nití se odstraňují zbytky potravy a plak s bakteriemi jen z tvrdých tkání, to znamená pouze z 20 % povrchu ústní dutiny. Jak zatočit se zbytkem škodlivých bakterií, abyste udělali pro zdraví vašich zubů maximum, vám prozradíme v našem článku.


Konzumace ovoce s dostatkem vlákniny podporuje zdravé bakterie, které přispívají ke zdraví zubů.

Zdraví ústní dutiny ovlivňují stovky bakterií

Ústní dutina plní v našem těle několik životně důležitých funkcí. Je místem zjišťování chutí, příjmu potravy (žvýkání, trávení pomocí slin, polykání), dýchání a reprodukce hlasu a řeči. Nejvyšší nároky na ústní dutinu přirozeně klade příjem a úvodní fáze trávení potravy. Většinu věcí, které by mohly poškodit struktury ústní dutiny, lze kontrolovat vlastním rozhodnutím. Můžeme se například vyhnout přehnaně horkým, studeným, tvrdým, kyselým, slaným či sladkým jídlům. Osidlování úst bakteriemi oproti tomu probíhá trvale a převážně nezávisle na vaší vůli. V ústech máme přes 700 druhů bakteriálních rodů, ale i virů a plísní. Spolu vytvářejí pestrý mikrobiální ekosystém. Proto je ústní dutina jakýmsi přirozeně infekčním prostředím.

Bakterie v ústní dutině

V ústní dutině přežívají pouze ty bakterie, které jsou schopné se v ní zachytit. Ty, které tuto schopnost nemají, jsou odplavovány slinami a přijímanou potravou do dalších částí trávícího traktu. Zachycené bakterie se v ústní dutině množí. Když se rovnováha mezi těmito bakteriemi změní kvůli špatné stravě, nesprávné či nepravidelné ústní hygieně a dalším zdravotním problémům, může to způsobit, že škodlivé bakterie převezmou kontrolu. Pokud se tato nerovnováha nekontroluje, může vést k zubnímu kazu, zápachu z úst, onemocnění dásní a dokonce ke ztrátě zubů. 


Čištění chrupu a bakterie

Souvislost mezi přítomností zubního plaku a vznikem onemocnění ústní dutiny je dobře známá. Proto je v rámci prevence vzniku zubního kazu důležité dodržovat správnou dentální hygienu. Samotné čištění zubů znamená vyčištění pouze 20 až 25 % plochy celé ústní dutiny. Zbylých 75 až 80 % tvoří sliznice, pro kterou mechanické čištění (pomocí zubního kartáčku a dentální nitě či mezizubního kartáčku) není vhodné. Logickým krokem je proto přidat k mechanickým prostředkům i další přípravky. Díky svým antibakteriálním účinkům v místech nevhodných či nedostupných pro mechanické čištění fungují jako „prodloužený zubní kartáček“. Právě tuto funkci plní účinné antibakteriální ústní vody.

Ústní voda bojuje

Pokud má ústní voda fungovat jako prodloužený zubní kartáček, musí odstraňovat všechny bakterie bez ohledu na jejich druh. Dále musí antibakteriálně působit v hlubokých vrstvách zubního povlaku. V neposlední řadě by měla být prokazatelně účinná a bezpečná při pravidelném používání. Ústní vody zpravidla obsahují kombinaci antibakteriálně působících látek s fluoridy, různými ochucovadly a látkami navozujícími pocit svěžího dechu. Mnoho z nich obsahuje i alkohol, nevýhodou této složky je riziko vysušení sliznice. Ústní voda bez alkoholu se doporučuje kromě osob s problémem suchých úst také těhotným ženám, dětem a dospívajícím.

Výběr ústní vody by měl odpovídat stavu vašich úst a individuálním potřebám. Jednotlivé ústní vody obsahují účinné látky, které jsou výrobci připraveny tak, aby řešily určitý problém v dutině ústní – například ústní vody pro citlivé zuby obsahují látky, které napomáhají uzavření dentinových kanálků a vytváří ochrannou vrstvu na obnažených citlivých krčcích zubů. K přirozené rovnováze ústní mikroflóry přispívají také bylinné ústní vody. Pokud však už řešíte konkrétní problém, jako je například krvácení dásní či paradentóza, vybírejte ústní vody  určené k péči o dásně, např. s Chlorhexidinem). Nezapomeňte se poradit se svým zubním lékařem nebo dentální hygienistkou, ústní vody s vyšší koncentrací této látky bývají určeny pouze pro krátkodobé intenzivní použití. Toužíte-li po zářivém úsměvu, můžete vyzkoušet také bělící ústní vody, které podporují přirozenou bělost zubů za pomoci kombinace více aktivních složek.


Ke zdravému chrupu bez jediné chybičky vám mohou pomoci také ústní vody eliminující škodlivé bakterie.
Ústní vodu by neměly používat děti přibližně do 6 let věku kvůli riziku spolknutí jejího obsahu.

Jak správně používat ústní vodu?

Pokud jste se rozhodli zařadit používání ústní vody do své rutinní péče o dutiny ústní nebo vám její užívání doporučil zubní lékař, mějte na paměti následující body, abyste z užitku ústní vody vytěžili maximum:

  • Použijte správné množství dle návodu
  • V případě potřeby zřeďte – nezapomeňte si přečíst štítek na vybrané ústní vodě.  Různé značky mají různé koncentrace a někteří výrobci mohou doporučit, abyste ji ředili vodou.
  • Dodržujte čas  – přečtěte si etiketu produktu. Většina ústních vod je určena k proplachování v ústech po dobu 30 až 60 sekund, následně se celé množství vyplivne.
  • Nepoužívejte ji jako náhradu. Žádná ústní voda nenahrazuje běžnou péči o ústní dutinu, kterou je čištění zubů dvakrát denně a každodenní používání zubní nitě a mezizubních pomůcek.
  • Ústní vodu následně nevyplachujte.



Související kategorie produktů


Články k tématu Toužíte po zdravém chrupu bez jediné chybičky?

  • Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

    Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

    · 7 minut čtení
    Cítili jste někdy bolest nebo nepohodlí po kousnutí zmrzliny či horké kávě? Citlivé zuby představují bolestivý stav, který se projevuje jako krátká, ostře vystřelující bolest mírné až silné intenzity. Podrobnosti o problému citlivých zubů přinášíme v našem článku.
  • Péče o dětské zoubky krok po kroku

    Péče o dětské zoubky krok po kroku

    · 9 minut čtení
    Pravidelné a důkladné čištění zoubků u dětí hraje velmi důležitou roli v prevenci zubního kazu a zánětů dásní. Naučte své děti správným návykům čištění již v útlém věku. V našem článku jsme pro vás připravili informace k péči o dětské zuby přehledně podle věku dítěte.
  • Cestovní trombóza představuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy či způsobit život ohrožující plicní embolii. Cestovní trombóza ohrožuje zejména starší či obézní osoby, těhotné ženy, kuřáky při dlouhém cestování, např. letadlem.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora