Rostlinné oleje využijete v kuchyni i pro krásu

13. 10. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 9 minut čtení

Láká vás zdraví prospěšné vaření a příprava jídel s vysokým obsahem cenných látek? Zaměřte se kromě výživově hodnotných potravin také na rozmanité rostlinné oleje. Při výběru druhu je dobré zamyslet se nad tím, na co chceme olej používat. Jako zálivku do studených salátů, nebo spíše na fritovací pánev? Složení olejů přímo určuje, na co je daný druh oleje vhodný.


Rostlinné oleje využijete v kuchyni i pro krásu.
Na trhu je v dnešní době řada méně známých rostlinných olejů, které stojí za vyzkoušení nejen v kuchyni.

Rostlinné oleje prospívají zdraví

Ať už jej používáte na vaření, pečení nebo jako zálivku na salát, jsou rostlinné vynikajícím zdrojem zdravých tuků. Obsažené omega 3 a 6 nenasycených mastné kyseliny umožňují mimo jiné lepší vstřebávání cenných vitaminů a minerálů, které jsou v kvalitních rostlinných olejích v různém poměru zastoupeny. Jedná se např. o vitamin A, B či E, z minerálů pak zinek, hořčík, draslík či fosfor.

Pro krásu celého těla

Výhodou rostlinných olejů je pak jejich možnost využití i mimo kuchyni. Aplikovat je lze namísto tělového krému nebo jako masážní olej. Mimo to jsou oblíbené i pro vlasové zábaly, péči o pleť nebo nehty. Dané partie nejen vyživují, ale také regenerují a zjemňují. Vyzkoušet můžete nepřeberné množství druhů, z těch méně známých stojí za vyzkoušení například lněný olej, který výtečně zvláčňuje a regeneruje hrubé paty, makový olej na citlivou či dětskou pokožku, ostropeřcový olej na problematickou pokožku či lněný olej na ošetření suché a hrubé kůže (např. na chodidlech).


Rostlinné oleje v kuchyni – pozor na kouřový bod

K lepší orientaci při rozhodování, který rostlinný tuk při tepelné úpravě daného pokrmu využít, slouží tzv. kouřový bod. Jde o teplotu, kdy se tuky v danném rostlinném oleji začínají přepalovat (a vy můžete zpozorovat, že se z oleje kouří). Kouřový bod se u jednotlivých olejů liší. Některé druhy olejů mají kouřový bod velmi nízký (např. lněný olej 107 °C), jiné naopak bez problémů snášejí i vysoké teploty  jako např. avokádový olej (271 °C).  Mezi oleje, které jsou vhodné kvůli nízkému kouřovému bodu do studené kuchyně, patří sezamový olej, dýňový olej a nerafinovaný kokosový olej. Smažit naopak můžete na olivovém oleji (rafinovaném, panenském i extra panenském), řepkovém oleji, rafinovaném slunečnicovém oleji či na zmiňovaném avokádovém oleji.


Použití dýňového oleje v kosmetice.
Díky obsahu zinku má dýňový olej blahodárný vliv na růst a pevnost vlasů a nehtů.

Dýňový olej

Dýňový olej je za studena lisovaný olej ze semen tykve velkoplodé. Ačkoli dávné zmínky o dýni pocházejí už ze staré říše Inků, začal se olej z jejích semen využívat až poměrně nedávno. Na první přičichnutí, resp. ochutnání zaujme svou výraznou vůní, jedinečnou ořechovou chutí a tmavozelenou barvou. Je velmi dobře stravitelný a neobsahuje cholesterol. Díky lisování za studena si uchovává všechny zdraví prospěšné látky. Pyšní se vysokým obsahem fytosterolů a širokým spektrem antioxidantů. Obsahuje vitaminy A, B1, B2, B6 a E, minerály jako např. zinek, draslík a fosfor a omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny.

Oprostíte-li se od počáteční nedůvěry k netradiční potravině, olej si určitě zamilujete. Skvěle se hodí zejména jako zálivka do zeleninových či těstovinových salátů, (podle chuti např. i v kombinaci s balzamikovým octem), pár kapek si ovšem můžete klidně přidávat i do jogurtu, kaše, polévky, na rizoto nebo do různých pomazánek. Vhodným doplňkem mohou být ještě opražená dýňová semínka. Pokrmy získají originální vůni, typicky oříškovou příchuť a dokonce i tmavší zelenavé zabarvení. 

Blahodárné účinky dýňového oleje jsou ovšem hojně využívány i v kosmetice. Dýňový olej zlepšuje stav pokožky, vlasů i nehtů a prospívá i v dentální hygieně


Využití rýžového oleje v kosmetice.
Rýžový olej je schopen zachycovat ultrafialové záření, proto se přidává do krémů na opalování.

Rýžový olej pro zdraví i pro krásu

Dalším zajímavým rostlinným olejem je olej z rýžových otrub (klíčků), tedy vnější slupky rýžových semínek. Jeho hlavní výhodou je značně vysoký kouřový bod (jsou uváděny hodnoty mezi 215 – 255 °C), proto se v mnoha zemích těší velké oblibě při smažení a fritování. Obsahuje vitamíny A, B a E a některé minerály.

Kouzlo asijské kuchyně

V kuchyni se olej hodí zejména do asijských receptů a pokrmů čínské kuchyně. Při prohřátí nabývá příjemně oříškové chuti a do potravin se díky své lehké viskozitě téměř nevsakuje. Hodí se k přípravě různých omáček a majonéz, do salátů a dressingů. Skvěle doplňuje chuť drůbežího masa a mořských plodů v kombinaci se zeleninou. Pokud rádi jíte rýžové těstoviny, ideálně ho využijete na zakápnutí po uvaření, aby se těstoviny neslepily. Můžete ho používat do woků či na vymazání plechu na pečení.

Významný je zároveň přínos rýžového oleje v kosmetice. Olej příznivě ovlivňuje růst vlasů a pomáhá při jejich poškození. Má pozitivní účinky na všechny typy pokožky a je vhodný i na jemnou dětskou kůži

Při nákupu je vhodné se zaměřit na skutečnost, zda se jedná o olej lisovaný za studena. Měl by být označen jako „virgin“ či „extra virgin“, což se odráží ve faktu, že při jeho výrobě nebyly použity nevhodné chemikálie a nebyl zpracován za vysokých teplot, které by zničily velkou část zdraví prospěšných látek obsažených v rýžových otrubách.


Avokádový olej a jeho využití v kuchyni a kosmetice.
Avokádo je bohaté na vitamín E, díky čemuž je avokádový olej užitečný při vyživování a hydrataci pokožky.

Avokádový olej – kulinářský tip i „olej krásy“

Zatímco většina rostlinný olejů se získává ze semen, avokádový olej je extrahovaný ze samotného ovoce. Obsahuje životně důležité antioxidanty, jako je beta karoten, lutein, bílkoviny, lecitin, omega mastné kyseliny či vitamín E. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak začít používat avokádový olej, je vyměnit ho při pečení či smažení za olivový. Výborně se hodí do salátových dresinků. Pro svou jemnou vůni ho ale můžete vyzkoušet např. na marinády při přípravě ryb, kuřecího masa i steaků.

Kosmetické využití

V péči o pokožku získal přezdívku „olej krásy“. Kvality avokáda a jeho oleje znali už staří Aztékové. Avokádový olej používali jako ochranu pokožky před ostrým, suchým a horkým větrem. Vitamíny A a E v avokádovém oleji pomáhají vyživovat pokožku a udržovat mladistvý vzhled pleti. Pomáhá hydratovat a regenerovat také suchou pokožku hlavy. Navíc s ním můžete získat přirozeně hebké vlasy. Zajímavostí je, že avokádový olej obsahuje přirozený UV ochranný faktor 4 až 15.



Články k tématu Rostlinné oleje využijete v kuchyni i pro krásu

  • K čemu jsou dobrá chia semínka?

    K čemu jsou dobrá chia semínka?

    · 7 minut čtení
    Chia semínka v posledních letech pravidelně figurují na předních místech v žebříčcích superpotravin. Chia mají neutrální chuť a hodí se přimíchat do řady pokrmů. Co jsou tato drobná semínka zač a proč jsou v rámci zdraví výživy tak oblíbená?
  • Dýňovo-ořechové kuličky

    Dýňovo-ořechové kuličky

    · 2 minuty čtení
    Dýně je až překvapivě univerzální zelenina. Víte, že je skvělá i pro sladké dobroty? Dnes jsme pro vás připravili dýňovo-ořechové kuličky, které si s chutí dáte třeba ke kávě.
  • Cizrnovozelné kari

    Cizrnovozelné kari

    · 1 minuta čtení
    Lehký a zdravý oběd, který provoní byt, hraje barvami a „šetří“ vaši cukrovku.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora