Jarní detox zvládne každý

9. 3. 2020 · 4 minuty čtení

Příchod jara mnoho z náš považuje za určitý restart. Je typické probrat šatník nebo provést důkladný jarní úklid a zbavit se nepotřebných věcí. Takový jarní úklid nebo chcete-li očistu můžete dopřát i svému tělu. – co takhle vyzkoušet letos jarní detox? Půjdete do toho s námi?

Hladovění? Nikoliv, spíše střídmost

Jarní detox nemusí být v žádném případě obdobou přísného 40denního velikonočního půstu, záleží jen na vás, jak přísné podmínky si stanovíte. Na druhou stranu bez abstinence (i té kuřácké) patrně nebude mít jarní detox valný význam. Stravu byste po zimních měsících měli odlehčit a co nejvíce ji přiblížit ideálu zdravé výživy – tedy zařadit dostatek zeleniny, ovoce, potraviny bohaté na vlákninu, omezit konzumaci masa, živočišných tuků apod. Lehký jarní jídelníček můžete navíc obohatit o některé doplňky stravy či superpotraviny, které detoxikační proces podpoří.

Přírodní experti na očistu organismu

Jarní detox můžete zefektivnit pomocí některých přírodních přípravků. Jako ověřené experty na detox lze doporučit přípravky s obsahem těchto složek:

Aloe vera

Aloe vera patří mezi nejoblíbenější léčivé rostliny v současnosti.  Aloe vera přispívá k přirozené obranyschopnosti, zmírnění napětí a únavy, je silný antioxidant a přispívá k detoxikaci organismu. Podává se nejčastěji ve formě šťávy vyrobené z listů. Užívá se obvykle několik lžic denně, k dostání je i sušená šťáva v podobě kapslí nebo extrakt z aloe v podobě šumivých tablet.

aloe

Ostropestřec mariánský

Hlavní účinnou látkou této bodlákovité byliny je silymarin. Je to hepatoprotektivně působící (ochrana jaterní tkáně) a antioxidačně působící (napomáhají tedy zvýšení antioxidační schopnosti krve při likvidaci volných škodlivých radikálů) látka. Silymarin tedy celkově ochraňuje a detoxikuje játra a stimuluje regeneraci buněk. Výtažek z ostropestřece se užívá v kapslích, tabletách nebo kapkách, drcené plody se používají k přípravě čajů. Z plodů se vyrábí také ostropestřecový olej.

Chlorella

Sladkovodní řasa chlorella se řadí mezi nejoblíbenější představitele tzv. superpotravin. Je to antioxidant, přispívá k normální činnosti jater, srdce a cév, podporuje přirozenou obranyschopnost a přispívá k pročištění organismu. Díky vláknině obsažené v podpůrných pletivech přispívá k odstraňování těžkých kovů z organismu. Vláknina také hraje klíčovou roli při vytváření rovnováhy mikroorganismy osídlujícími střevní trakt. Zelený prášek z chlorelly lze přidávat do jídel anebo můžete jídelníček doplnit chlorellou v tabletách. Často se kombinuje se spirulinou, dalším expertem na detox.

Spirulina

Spirulinaje modrozelená sinice, která se vyskytuje v tropických a subtropických jezerech. Pěstuje se hlavně v Japonsku. Obsahuje velké množství vitamínů a je vynikajícím rostlinným zdrojem bílkovin – z tohoto důvodu se právem řadí mezi superpotraviny. Působí také jako antioxidant, přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi, přispívá k normální funkci imunitního systému, podporuje celkovou vitalitu. Stejně jako chlorella se užívá v podobě prášku či tablet. Často v kombinaci s řasou chlorellou.

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva není zdaleka jen obtížný plevel. Jako léčivka přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému, ledvin (vylučování), osvěžení těla, posílení vitality, podpoře přirozené obranyschopnosti (imunity) a vylučování vody z organismu. Očistná kúra s pitím kopřivového čaje trvá maximálně 10 dní a opakuje se nejdříve po třech týdnech.

Bříza bělokorá

Bříza bělokorá přispívá k normální funkci močových cest a ledvin, normálnímu stavu kloubů, normální hladině cholesterolu v krvi a k přirozené obranyschopnosti. Sušené listy bývají součástí urologických čajových směsí. Pravidelné užívání březové šťávy napomáhá očišťování organismu vyplavováním nejrůznějších usazenin z těla zcela přirozenou cestou.

Smetanka lékařská (pampeliška)

Smetanka lékařská přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému, optimální hladině cholesterolu v krvi, funkci močové soustavy, normálnímu metabolismu sacharidů, normálnímu trávení, činnosti žaludku a jater a podporuje detoxikaci (vylučování). Jedná se také o antioxidant a prebiotikum. Kořen pampelišky bývá součástí očišťujících čajových směsí.


Což takhle dát si… něco naklíčeného?

Dalším vynikajícím tipem pro osvěžení jídelníčku jsou naklíčená semínka. Naklíčit si můžete mungo fazole, chia semínka, ředkev, vojtěšku, hořčici, cizrnu a další. Klíčky obsahují velké vitamínů, minerálů a bílkovin. Díky naklíčení je možné konzumovat luštěniny i bez vaření, tedy „raw“ – tím si uchovávají svoji nutriční hodnotu. Naklíčená semena používejte dle své fantazie jako součást hlavních jídel, salátů, smoothies, jako posypku nebo čerstvé koření…

Zdroj:

SPILKOVÁ, Jiřina. Farmakognozie. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum, 2016. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze.
CHRISTAKI, E. V., & FLOROU-PANERI, P. C. (2010). Aloe vera: a plant for many uses. J Food Agric Environ, 8(2), 245-249.
FRASSOVÁ, Z. a Jana RUDÁ KUČEROVÁ. Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) jako podpůrný fytoterapeutický prostředek v onkologii. Klinická onkologie. 2017, 30(6), 426-432. DOI: 10.14735/amko2017426. Dostupné také z: http://www.prolekare.cz/klinicka-onkologie-clanek/ostropestrec-mariansky-silybum-marianum-jako-podpurny-fytoterapeuticky-prostredek-v-onkologii-62389
SLIMÁKOVÁ, Margit. Zelené potraviny – mýty a fakta. Praktické lékárenství. 2016, 12(2), 66-70. ISSN 1801-2434. Dostupné také z: https://www.praktickelekarenstvi.cz/artkey/lek-201602-0007_Zelene_potraviny_8211_myty_a_fakta.php
JIRÁSEK, Václav a František STARÝ. Kapesní atlas léčivých rostlin. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. Knižnice obrazových publikací, s. 218-219.

Články k tématu Jarní detox zvládne každý

  • Cestovní trombóza představuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy či způsobit život ohrožující plicní embolii. Cestovní trombóza ohrožuje zejména starší či obézní osoby, těhotné ženy, kuřáky při dlouhém cestování, např. letadlem.
  • Vláknina – druhy a potraviny

    Vláknina – druhy a potraviny

    · 6 minut čtení
    Už Hippokrates ve starověku popsal projímavé účinky celozrnné pšenice a byl přesvědčený o tom, že všechny nemoci začínají ve střevech. Účinky vlákniny jsou známé dlouhá staletí i v našich zeměpisných šířkách. Proč je vláknina ve stravě tak důležitá, jaká je její doporučená denní dávka a které potraviny jsou na vlákninu bohaté, vám prozradíme v našem článku.
  • Výživu nepodceňujte ani v létě

    Výživu nepodceňujte ani v létě

    · 3 minuty čtení
    Význam pitného režimu je všeobecně známá věc a mnoho z nás si především v horkých letních dnech dostatečný přísun tekutin hlídá, množství bílkovin a ostatních živin již zdaleka tolik nevnímáme. Na výživu je však třeba být obezřetný, především u seniorů, pacientů po operaci nebo úrazu či při střevních potížích.