Mochyně peruánská, kterou můžete znát i pod jmény Physalis peruviana nebo Incan goldenberries, je 0,6 až 1,2 metru vysoká, jednoletá bylina, která pochází z Peru, Kolumbie a Ekvádoru a jejich vlastností hojně využívali například Aztékové. Dnes se pěstuje v mnoha tropických a subtropických oblastech. Je v “příbuzenském“ vztahu například s lilkem a rajčaty a velmi zajímavé na této rostlině je to, že kvete v noci. Její šťavnaté plody jsou zelenožluté až žlutooranžové a mají velikost třešničky. Tyto bobule se vyvíjí v papírově tenkém, žebrovaném kalichu, který má podobu nafouklého lampiónku šedozelené barvy. Ten se při konzumaci odstraňuje a jí se jen vynikající bobule.
Plody mochyně mají sladkokyselou a zvláštně kořenitou chuť, která se malinko podobá jahodám, ale voní přitom jakoby po ananasu. Bobule obsahují celou řadu vitamínů a minerálů a konzumují se buď přímo syrové, nebo se přidávají do vařených a pečených pokrmů, kterým dodají “šmrnc exotiky“. V jejich domovině, kde nejsou tolik vzácné, se z nich navíc dělá kompot, marmeláda a různé ovocné rosoly.
Wolfberry mochyně peruánská je sušená na slunci, nesířená a v BIO kvalitě, takže se dá konzumovat přímo. Vynikající je ale i v müsli, jogurtech, v různých ovocných salátech a směsích sušeného ovoce. Díky svému originálnímu vzhledu se často stává ozdobným a zároveň chutným doplňkem mnoha dezertů a dalších pokrmů.
Alternativní názvy: Židovská třešeň, Ananasová třešeň, Kapská srstka, Měchýřovitá třešeň, Zemní třešeň
Nutriční hodnoty ve 100g: Energie: 1439kJ / 339kcal; Bílkoviny: 9.2g; Tuk: 1g; Sacharidy: 53g; Vláknina: 10g; Vlhkost: max 18g