Co to jsou bioflavonoidy?
Bioflavonoidy (též flavonoidy), jsou skupinou rostlinných metabolitů, které mají především významné antioxidační vlastnosti. Flavonoidy hrají klíčovou roli v ochraně rostlin před nepříznivými podmínkami a mají řadu přínosů i pro lidské zdraví. Bioflavonoidy dělíme do šesti hlavních podskupin. Jsou to flavonoly (např. kvercetin, kaempferol), flavony, flavonony, katechin (např. epikatechin, epigalokatechin-galát), anthokyanidiny a izoflavony.
Bioflavonoidy působí prostřednictvím různých mechanismů. Neutralizují volné radikály, které poškozují buňky a nezřídka přispívají k rozvoji chronických onemocnění, ovlivňují také aktivitu různých enzymů zapojených metabolismu a podílí se na regulaci buněčné signalizace, což je proces, kterým buňky reagují na různé podněty. Jedná se o růst, diferenciaci, přežití, apoptózu (programovanou buněčnou smrt) apod.
Zdroje bioflavonoidů
Bioflavonoidy se nacházejí v mnoha potravinách. Je to ovoce (citrusové plody, bobule, jablka, hrozny), zelenina (kapusta, brokolice, papriky), nápoje (zelený čaj, červené víno), luštěniny (zejména sója) a další.
Kvercetin se získává extrakcí z různých přírodních zdrojů, zejména z ovoce, zeleniny a bylin. Nejčastěji používané rostliny a plody pro získání kvercetinu jsou cibule, jablka, hrozny, citrusy, pohanka, černý bez nebo kopr.
Quercetin na e-shopu Dr. Max
Zařaďte quercetin mezi své doplňky stravy. Podívejte se na kvercetin od značky Green Food Nutrition, Jamieson nebo The Organic Pharmacy.