Špalda je nešlechtěný druh pšenice s oříškovou chutí. Už od pradávna ji pěstovali naši předkové, ale postupem času upadala v zapomnění. V poslední době zažívá s návratem ke zdravé stravě neuvěřitelnou renesanci, takže se začíná na naše stoly vracet ve všech podobách. Špalda si totiž jako jediná zachovala, na rozdíl od šlechtěných druhů pšenice, svoje přirozené vlastnosti.
Špaldové vločky se vyrábějí ze zrn špaldy, která jsou šetrně napařována a poté lisována. Jsou velmi lehce stravitelné a mají příjemnou oříškovou chuť. Obsahují 9 % vlákniny a stejně jako celá zrna špaldy mají mnoho cenných vitamínů, minerálů, z nichž stojí za zmínku především fosfor.
Wolfberry špaldové vločky jsou vyrobeny ze špaldy pěstované v BIO kvalitě. Výborně se hodí jako základní surovina pro přípravu špaldové kaše, kterou připravíte pouhým zalitím potřebného množství vloček teplou vodou. Nepoužívejte horkou vodu, protože by se zničily nutričně významné látky. Kaše má přirozeně oříškovou chuť a je výborná doslazená medem, avokádovým sirupem nebo kokosovým cukrem. Špaldové vločky se ale výborně hodí i jako zavářka do polévek, při přípravě vegetariánských karbenátků nebo různých nádivek. V kombinaci s různými ořechy, sušeným ovocem, semínky a případně i medem uděláte ze špaldových vloček i perfektní müsli, které skvěle chutná s bílým jogurtem.
Obsah vitamínů a minerálů ve 100g špaldy: Vápník: 27mg; Železo: 4.44mg; Hořčík: 136mg; Fosfor: 401mg; Draslík: 388mg; Zinek: 3.28mg; Thiamin: 0.364mg; Riboflavin: 0.113mg; Niacin: 6.843mg; Vitamin B6: 0.23mg; Kyselina listová: 45ug; Vitamín A: 10IU; Vitamin E (alfa-tokoferol): 0.79mg; Vitamin K (fylochinon): 3.6ug
Nutriční hodnoty ve 100g špaldových vloček: Energie: 1341kJ / 361kcal; Bílkoviny: 12g; Tuky: 2g; Sacharidy: 64g; Vláknina: 9g; Voda: 11g; Sodík: 8mg
Alergeny: Lepek.