Smoothie nápoje pro diabetiky

22. 5. 2022 · 8 minut čtení

Ovoce a zelenina mají v našich jídelníčcích důležité místo. Obsahují totiž řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Dále jsou zdrojem vlákniny, její obsah se však mixováním snižuje a lisováním úplně ztrácí, to následně vede ke zvýšení glykemického indexu. Z tohoto důvodu není vhodné ve velké míře konzumovat čistě ovocné freshe, obsahují totiž velké množství cukru, který se rychle vstřebá z trávicího traktu do krve. 



Smoothie nápoje pro diabetiky
Ovocné smoothie pro diabetiky je ideální připravit z ovoce a zeleniny s nízkým glykemickým indexem.

Smoothie místo svačiny

Pokud budeme chtít rychlou svačinu do lahve, lze si udělat smoothie. Je ale důležité, aby v něm byly zastoupené dvě nebo tři makroživiny. Můžeme si tedy spolu rozmixovat například maliny, skyr a mandlové máslo, takovéto smoothie již obsahuje bílkoviny, sacharidy i tuky a glykemie po něm bude růst postupně.

A po jakých surovinách při přípravě smoothie sáhnout? Oblíbenými a pro diabetiky vhodnými ingrediencemi jsou například avokádo, špenát, lesní plody, jahody, ovesné vločky či chia semínka. Z mléčných přísad jsou oblíbená rostlinná mléka či jogurty.

Smoothie v rámci pitného režimu

Pomoct předejít nedostatečnému pitnému režimu můžete ochucením vody nízkosacharidovým ovocem (borůvkami, malinami, jahodami, ostružinami…), mátou nebo meduňkou. Ozvláštnit si ho můžeme také například zeleninovým smoothie, zelenina obsahuje hodně vody a přijmeme s ní také důležité vitamíny.


Měli by diabetici čistě ovocné smoothie z jídelníčku vyřadit úplně?

Takto obecně se to říci nedá, vždy záleží na kontextu. Problém smoothie je takový, že jsme za krátkou dobu schopni zkonzumovat větší množství kusů ovoce, než pokud bychom ho jedli v celku. Navíc z něj nejsme ani na dlouhou dobu zasyceni.

U fyzicky aktivních jedinců je pití smoothie v rozumné míře v pořádku. Po fyzickém výkonu jsou naše buňky citlivější na inzulín a je ho tedy pro přechod glukózy z krve do buněk potřeba mnohem méně než za normálních okolností. V tomto případě mohou potraviny s vyšším glykemických indexem pomoci doplnit spotřebovaný glykogen ze svalů a urychlit tak regeneraci.


Pro přípravu smoothie pro diabetiky se doporučují potraviny s nízkým glykemickým indexem.
Potraviny s nízkou hodnotou GI pomaleji uvolňují energii, a nezpůsobují tak výkyvy glykémie mezi jídly.

Pozor na glykemický index

Glykemický index vyjadřuje rychlost vzestupu hladiny cukru v krvi. Na potraviny s vysokým GI je však potřeba aplikovat velké množství inzulínu. Po konzumaci těchto potravin můžeme mít pocit rychlého nástupu energie. Ten však trvá pouze krátkou dobu, protože tělo vyloučí (u zdravého člověka) větší množství inzulínu, než je třeba a dochází tak je kolísání glykémie.

Pokud jsme v hypoglykemii, sáhneme potom většinou opět po něčem sladkém, protože máme potřebu rychlého doplnění energie, křivka se tedy z tohoto důvodu bude opakovat.

Jak tomu předejít?

Glykemický index potravin se snižuje přidáním ostatních makroživin – bílkovin a tuků. V pořádku jsou také zeleninové smoothie, zelenina obsahuje velké množství vody a malé množství sacharidů. Avšak i některé druhy zeleniny mohou mít vyšší glykemický index, např. mrkev, červená řepa. Je třeba proto při jejich konzumaci dbát na přiměřené množství. Z ovoce je vhodné dát přednost méně sladkým druhům jako jsou například borůvky, maliny nebo jahody.


Projekt Eat your Fears se zabývá mimo jiné problematikou diabetu a stravování.
Monika se zabývá problematikou cukrovky od roku 2018, kdy jí byl diagnostikován diabetes mellitus 1. typu.

Projekt Eat your fears

Naše jména jsou Monika a Míša. Jsme dvě kamarádky, ale také spolužačky, poznaly jsme se při studiu nutriční terapie na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Spojila nás láska k jídlu, ke sportu a celkově udržitelnému zdravému životnímu stylu. Před pár lety jsme založily projekt Eat your fears. Snažíme se šířit myšlenku o důležitosti kvalitní stravy a také edukujeme o diabetu. Zastáváme to, že jídlo má nejen chutnat, ale i být našemu tělu ku prospěchu a snažíme se Vám přinášet recepty, které dokazují, že tyto dva požadavky rozhodně jde spojit!

 

“Snažte se jíst co nejlépe kvůli svému zdraví, nikoliv kvůli čísle na váze.”

MONČA A MÍŠA, EATYOURFEARS.CZ

Pomocníci do kuchyně


Články k tématu Smoothie nápoje pro diabetiky

  • Mnoho lidí si myslí, že diabetici musí ze svého jídelníčku zcela vyloučit sacharidy. Není ale cukr jako cukr. Které typy sacharidů tedy při cukrovce omezit či úplně vynechat a kterých se naopak bát nemusíte? A jak celkově upravit diabetický jídelníček?
  • Batátové kari s červenou čočkou

    Batátové kari s červenou čočkou

    · 2 minuty čtení
    Sladké brambory alias batáty dnes běžně koupíte v obchodech a díky svému všestrannému použití se stávají oblíbenou alternativou „obyčejných“ brambor. Vyzkoušejte je na indický způsob s kari a červenou čočkou.
  • Rýžové placičky s tuňákem a olivami

    Rýžové placičky s tuňákem a olivami

    · 1 minuta čtení
    Naše rýžové placky s tuňákem a olivami potěší každého, kdo hledá lehký, jednoduchý a osvěžující oběd nebo svačinu. Pohladíte své chuťové pohárky a přitom vám z nich nebude těžko, navíc tak můžete výborně spotřebovat zbytky uvařené rýže.