Tasemnice – příznaky a léčba

4. 10. 2022 · PharmDr. Radka Procházková · 7 minut čtení

Tasemnice je parazit vyvolávající střevní onemocnění, které se odborně nazývá tenióza. Nejdříve se usadí v organismu mezihostitele a následně parazituje ve střevech konečného hostitele. I když jsou tasemnice hrozbou hlavně v rozvojových zemích, díky nedostatečné tepelné úpravě masa a špatné hygieně se může člověk nakazit i na našem území. Po přečtení našeho článku budete o tasemnicích vědět vše potřebné.


Tasemnice - příznaky a léčba
Výskyt tasemnice u lidí v ČR je velice sporadický a každoročně klesá.

Co je to tasemnice?

Tasemnice (Cestoda) jsou bezobratlí živočichové spadající do kmene ploštěnců (Platyhelminthes). Žijí parazitickým způsobem života a jejich typickým znakem je ploché článkovité tělo. Je známo zhruba 5000 druhů tasemnic, jež parazitují ve střevech všech skupin obratlovců.

Vývojový cyklus tasemnice probíhá přes mezihostitele (tzn. nepřímý vývojový cyklus). Dospělce najdeme vždy ve střevě, larvu u mezihostitele v celé řadě orgánů. Každý článek těla má kompletní sadu pohlavních orgánů. Tento parazit nemá ústní otvor, přijímá živiny celým povrchem těla, ke svému životu nepotřebuje kyslík (je anaerobní) a dosahuje délky od 3 až do 12 metrů (!).

Tasemnice má pouze hlavu a tělo. Na hlavě jsou různé přichycovací orgány (druhově specifické), jimiž se tasemnice drží ve střevě – kruhové přísavky, přísavné rýhy, háčky nebo výsuvný chobotek. Tělo dospělé tasemnice je tvořené asi 1 000 až 2 000 články. Hned za hlavičkou jsou menší a pohlavně nezralé články, na konci jsou větší, pohlavně zralé s dozrálými vajíčky. Koncové články se postupně uvolňují a zralý článek obsahuje 6–8 milionů vajíček.


Životní cyklus tasemnice – jak se lze nakazit

Jak již bylo zmíněno výše, vývojový cyklus tasemnic je nepřímý –  tedy přes mezihostitele. Zralé články s oplodněnými vajíčky se postupně oddělují od těla tasemnice a vylučují se stolicí do vnějšího prostředí. Zde se mezihostitel (prase, skot…) nakazí jejich pozřením. Ve dvanáctníku mezihostitele dojde k uvolnění vajíček tasemnice a následuje jejich procházení střevní stěnou do krve či lymfatického systému. Touto cestou jsou rozneseny do orgánů a především do svaloviny. Trvá asi 10 týdnů, než dojde k přeměně do larválního stádia, boubele. Člověk se nakazí pozřením tepelně nezpracovaného masa s boubelemi. Ty se zachytí na sliznici střeva a celý cyklus se opakuje.


Diagnostika – jaké vyšetření odhalí tasemnici

Základním vyšetřením při podezření je výtěr z konečníku a následné vyšetření stolice na přítomnost vajíček. Lze také použít sonografii, rentgen, CT a vyšetření krve. Pro určení druhů tasemnic se musí použít více specifické vyšetřovací metody (PCR nebo enzymatické metody).


Příznaky tasemnice

Přítomnost tasemnice ve střevech je většinou asymptomatická, v počátcích se tedy nemusí projevit vůbec. Později se objevují gastrointestinální obtíže jako bolest břicha, průjmy, zácpa, nevolnost, ztráta chuti k jídlu nebo naopak neustálý hlad, způsobený tím, že tasemnice ve střevě hostitele spotřebovává živiny, včetně vitaminů a minerálů. Přítomna může být také neodolatelná chuť na slané právě kvůli nedostatku minerálů. Důsledkem může být úbytek na váze i při normální či nadměrné konzumaci potravin.


Základním preventivním opatřením proti tasemnici je dostatečná tepelná úprava masa.
Ve svalech hospodářských zvířat přežívají tasemnice i po jejich porážce, proto se doporučuje dostatečná tepelná úprava masa.

Rizikové faktory pro nákazu tasemnicí

Hlavním rizikovým faktorem je konzumace syrového či nedostatečně tepelně upraveného masa, nedodržování hygienických standardů a špatná úroveň hygieny před jídlem/po použití toalety. Zatímco v České republice je riziko nákazy malé, při cestách do zemí s nižšími hygienickým standardy je nákaza tasemnicí reálnou hrozbou.

Tasemnice u lidí

Přítomnost tasemnic v lidském těle může být bezpříznaková, ale může způsobit i řadu zdravotních problémů. Nejčastěji diagnostikovanou tasemnicí je tasemnice bezbranná, zatímco tasemnice dlouhočlenná se v ČR neobjevila řadu let. Nejrizikovější z pohledu přenosu na člověka je nákaza tasemnicí zvanou měchožil zhoubný (Echinococcus granulosus). Kočka pozře mezihostitele (např. hlodavce) a následně se ve střevě vyvine tasemnice produkující vajíčka. Člověk pozře vajíčka, ze kterého vznikne larva pronikající přes stěnu střeva do krve a dále do jater, plic či jiných orgánů (např. mozku). Tam larvální stadium roste a způsobuje vážné zdravotní obtíže připomínající nádorové onemocnění. Naštěstí se jedná jen o výjimečné případy.


Druhy tasemnice

Existuje několik druhů tasemnic, které napadají člověka. Nejčastěji se jedná o tasemnici bezbrannou (Taenia saginata), tasemnici dlouhočlennou (Taenia solium), tasemnici dětskou (Hymenolepis nana) a škulovce širokého (Diphyllobothrium latum).

  • Tasemnice bezbranná

    Tato tasemnice patří mezi nejznámější druh parazitující na člověku. Dorůstá délky 3 až 10 metrů. Mezihostitelem je skot. Člověk se obvykle nakazí konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa, které obsahuje zmíněné boubele.

  • Tasemnice dlouhočlenná

    Tasemnice též parazituje ve střevě člověka. Dorůstá délky 2 až 4 metry. Mezihostitelem je ale prase domácí či divoké. V ojedinělých případech může být mezihostitelem i člověk (onemocnění se nazývá cysticerkóza). Nákaza probíhá opět přes tepelně neupravené maso obsahující boubele.

  • Tasemnice dětská

    Tasemnice dětská dorůstá délky 7 až 40 milimetrů. Vyskytuje se v dětských kolektivech (hlavně v tropických a subtropických oblastech). Vývoj této tasemnice může být přímý, to znamená, že v jednom hostiteli proběhne celý životní cyklus, nebo nepřímý, kdy nejdříve probíhá v těle členovců (blecha, potemník) a pokračuje v těle člověka, psa či hlodavce.

  • Škulovec široký

    Škulovec je parazit, který potřebuje 2 různé mezihostitele a hostitele definitivního (rybožravý savec včetně člověka). Nákaza tedy obvykle probíhá pozřením tepelně nezpracovaných ryb. Délka přesahuje 10 metrů.


Prevence tasemnic u lidí

Přenos probíhá perorální cestou (konzumací mezihostitelů), proto je základním preventivním opatřením dostatečná tepelná úprava masa. Důležitá jsou samozřejmě základní hygienická pravidla, zvláště u dětí – nejdůležitější je mytí rukou po stolici a před jídlem.


Tasemnice u zvířat

Převážná většina tasemnic parazituje na sladkovodních a mořských rybách. Tasemnice rodu Taenia, Echinococcus nebo Hydatigera parazitují ve střevech psovitých a kočkovitých šelem, kdy hlodavci, zajícovci a kopytníci slouží jako mezihostitelé. U psů a koček parazituje tasemnice psí (Dipylidium caninum), kterou se nakazí pozřením blech či vší.


Léčba tasemnice

Na tasemnici platí užití předepsané dávky léků obsahujících praziquantel. Ty tasemnici usmrtí a zničí její ochranné mechanismy. Postupně dojde k jejímu rozložení nebo vyloučení ze střeva. Po několika měsících je třeba znovu zkontrolovat stolici mikrobiologickým vyšetřením.

Ke zvýšení bezpečnosti a výraznému snížení výskytu tasemnic v České republice přispěla plošná veterinární kontrola při zpracování masa. Přesto pokud budete mít podezření na přítomnost tasemnice, neprodleně navštivte lékaře.



Články k tématu Tasemnice – příznaky a léčba

  • Domácí mazlíčci a děti? Určitě ano.

    Domácí mazlíčci a děti? Určitě ano.

    · 4 minuty čtení
    Soužití s domácím mazlíčkem má pro děti řadu výhod, existují ovšem i rizika, jako je zavlečení parazitů do domácnosti. Abyste eliminovali potenciální nepříjemnosti u vašeho pejska či kočky, potažmo u vašich dětí, dbejte na pravidelné odčervování, očkování i zvýšenou hygienu
  • Jak se zbavit vší?

    Jak se zbavit vší?

    · 8 minut čtení
    Veš dětská se v posledních letech stala nevítaným návštěvníkem dětských kolektivů. Během školního roku si vaše dítě tohoto parazita může přinést ze školky, školy nebo školní družiny, prázdniny jsou zase ve znamení letních táborů a soustředění.
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora