Co diabetikům hradí zdravotní pojišťovny v roce 2024?

1. 1. 2024 · 12 minut čtení

Co diabetikům hradí zdravotní pojišťovny? Připravili jsme pro vás malý přehled, na co vše máte jako diabetik nárok, které zdravotní pomůcky si lze nechat proplatit, do jaké výše a jak často. VZP nabízí pro diabetiky nově příspěvek na psychoterapii, který mohou využít také děti od 7 let. Jaké další novinky přibyly v roce 2024 u největších českých pojišťoven?

Co diabetikům hradí zdravotní pojišťovny v roce 2024?

Speciální podpora pro diabetiky

Cukrovka, ať už 1., nebo 2. typu, je onemocnění, které vyžaduje celou řadu režimových opatření. Klíčovou roli hraje správná skladba jídelníčku, dobrá životospráva, ale i pohyb nebo péče o dolní končetiny. Na potřeby diabetiků pamatují i zdravotní pojišťovny a poskytují jim různé příspěvky v poměrně široké škále.

Související kategorie produktů:

Co hradí pojišťovny ze zákona a co je navíc?

Zdravotním pojišťovnám ukládá zákon, co vše mají hradit pacientům s diabetem. Příloha zákona č. 48/1997 Sb., o zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, upravuje přesný postup. Proto by z pohledu pojištěnce neměly být mezi jednotlivými pojišťovnami rozdíly.

Nicméně úhrady zdravotních pojišťoven se liší v preventivních programech a úhradách nad rámec stanovený zákonem. To v praxi znamená, že například největší česká zdravotní pojišťovna navíc přispívá ročně až 3 000 Kč na vybrané zdravotní pomůcky pro diabetiky nad rámec zákonných úhrad. Pokud celou tuto částku diabetik použije například na nákup senzoru, má pak cenu ještě o tyto zmíněné 3 000 Kč nižší, než je zákonný limit. Proto se může zdát, že se úhrady na konkrétní pomůcky liší, ale jde zpravidla pouze o chytré kombinování dalších výhod konkrétní pojišťovny.

O výši příspěvku na glukometr se můžete informovat na webových stránkách příslušné pojišťovny.
U většiny zdravotních pojišťoven lze podat žádost o příspěvek online (obvykle po úvodní registraci na pobočce).

Nejprve se podíváme na zákonné úhrady.

Glukometr

Glukometr je přístroj, který umí odečíst aktuální hodnotu krevního cukru, tzv. glykémii. Jedná se o zdravotnický prostředek na předpis, který pacientovi předepíše diabetolog, v některých případech i praktický lékař. Vydává jej lékárna nebo prodejna zdravotnických pomůcek.

Glukometrů se vyrábí více typů a záleží na konkrétních potřebách diabetika, ale i na úrovni technologie, o kterou má diabetik zájem.

Glukometry s možností digitálního přenosu výsledků (např. do mobilních telefonů)
Glukometry s dalšími funkcemi

Kdo má nárok na glukometr?

  • Diabetici 1. typu, kteří jsou léčeni inzulinem (intenzifikovaným inzulinovým režimem).
  • Diabetici 2. typu, kteří jsou léčeni perorálními antidiabetiky (léčba inzulinovými pery nebo pumpou, léčba hypoglykemizujícími perorálními antidiabetiky nebo u nediabetické hypoglykémie).

Na glukometr naopak nemají nárok diabetici, kteří jsou ve stabilizovaném stavu, nemají žádné komplikace a nepotřebují průběžnou kontrolu denní hladiny glykémie.

Diagnostické proužky na stanovení glukózy z krve 

  • Diabetici léčení perorálními antidiabetiky mají nárok na diagnostické proužky ke stanovení glukózy z krve, a to v počtu 100 ks ročně.
  • Diabetici léčení injekčními neinzulinovými antidiabetiky nebo inzulinem do 2 dávek denně mají nárok na 400 ks diagnostických proužků ročně.
  • Diabetici, kteří jsou léčeni intenzifikovanou inzulinovou terapií, mají nárok na 1 500 ks diagnostických proužků ročně.
  • Diabetici do 18 let a těhotné ženy s diabetem mají nárok na 2 500 ks diagnostických proužků ročně.
Které další specializované pomůcky pojišťovny proplácejí?
Pojišťovny hradí proužky pro stanovení ketolátek z krve – nárok mají diabetici do 18 let, těhotné ženy s diabetem a uživatelé inzulinových pump v počtu 50 ks ročně. Dále se proplácejí proužky pro vizuální testování moči v počtu 50 ks ročně.
CGM senzory mají pro diabetiky řadu praktických výhod.
CGM senzory umožňují diabetikům sledovat hladinu glukózy po celou dobu, a tak lépe porozumět tomu, jak na jejich hladinu glukózy působí jídlo, cvičení či léky.

Přístroje pro okamžitou nebo kontinuální monitoraci glukózy (FGM a CGM)

Tzv. senzory jsou v poslední době oblíbenou a praktickou pomůckou pro diabetiky. Jedná se o senzory, které momentálně nebo kontinuálně snímají hladinu krevního cukru, a pomáhají tak diabetikům s monitorací glykémie.

Ze zdravotního pojištění je však možná jejich úhrada pouze za určitých podmínek.

FGM senzory pro okamžitou (momentální) monitoraci glukózy
CGM senzory pro kontinuální monitoraci glukózy
Inzulinová pumpa pro diabetiky
Inzulinová pumpa zajišťuje nepřetržité podávání inzulinu, a tím napodobuje jeho přirozenou sekreci v těle.

Inzulinové pumpy

Inzulinové pumpy jsou komplexní pomůcka pro diabetiky, která jednak kontinuálně kontroluje hladinu glukózy v krvi, jednak aplikuje napočítaný inzulin. Je to však velmi drahá technologie, a tak funguje ve specifickém procesu a je výhradně zapůjčována.

  • Inzulinovou pumpu předepisuje diabetolog, ale podléhá ještě schválení revizním lékařem. Konkrétní podmínky se však mohou u různých zdravotních pojišťoven lišit.
  • Zapůjčuje se 1 inzulinová pumpa (nebo 1 sada) v ceně do výše 100 000 Kč za 1 ks nebo 1 sadu jednou za 4 roky.
  • Pojišťovna proplácí infuzní sety k inzulinové pumpě do výše 160 Kč za jeden kovový set, nebo do výše 300 Kč za jeden teflonový set.

Další příslušenství pro diabetiky hrazené ze zdravotního pojištění

  • Inzulinová pera: s 1 nebo 2 dávkami inzulinu je nárok na 1 ks za 3 roky. Pro ty, kteří užívají více než 3 dávky inzulinu denně, je nárok na 2 ks inzulinových per za 3 roky.
  • Inzulinové injekční stříkačky k aplikaci inzulinu: 100 ks/rok.
  • Jehly k neinzulinovým perům: 100 ks/rok.
  • Jehly k inzulinovým perům: 200 ks/rok.
  • Zásobníky pro inzulinové pumpy: 150 ks/rok.
  • Lancetová pera k odběru krve: 1 ks/5 let.
  • Lancety pro lancetová pera: 100 ks/rok.
Na koho se obrátit...
Spolehlivé konkrétní informace o proplácených pomůckách vám sdělí také váš diabetolog, neváhejte se na vše vyptat. Také vám obvykle nejlépe poradí, jak pro vaše konkrétní potřeby zkombinovat příspěvky co nejvýhodněji tak, abyste pořídili důležité vybavení co nejlevněji.

Obuv pro diabetiky s neuropatií

Pro diabetiky 1. i 2. typu s rozvinutou neuropatií je možné také získat příspěvek na zdravotní obuv, která má určitá specifika – dostatečný prostor v prstové části, zavřený střih, bez funkčních švů, se suchým zipem nebo na šněrování – a přispívá jako účinná prevence proti otlakům a dalším poškozením a poraněním dolních končetin.

  • Diabetik má nárok na příspěvek ve výši 1 000 Kč na 1 pár zdravotní obuvi jednou za 2 roky.
  • Tuto zdravotní obuv může předepsat diabetolog, ortoped, rehabilitační lékař, chirurg, angiolog, lymfolog, flebolog a revmatolog.
  • Zároveň je k dispozici u největší zdravotní pojišťovny i některých menších pojišťoven nad zákonný rámec ještě další příspěvek na zdravotní obuv nebo na podiatrické vyšetření.

Další příspěvky pro diabetiky

U všech zdravotních pojišťoven lze získat další příspěvky na péči, nabídky se však liší u jednotlivých zdravotních pojišťoven typem podpory.

  • U největší zdravotní pojišťovny je příspěvek definován celkovou částkou, z níž diabetik může čerpat jednotlivé předem stanovené pomůcky nebo přípravky.
  • U dalších pojišťoven jsou zase příspěvky určeny na jednotlivé úkony, vyšetření, přípravky nebo pomůcky.
  • Tyto marketingové akce se navíc proměňují v čase a mohou se rok od roku mírně lišit.

Preventivní programy

Preventivní programy se obvykle nezaměřují pouze na diabetes, spíše cílí na zdravý životní styl, kontrolu hmotnosti a zachování pohyblivosti. Je možné získat příspěvky na pohybové aktivity, služby nutričních terapeutů a sestavení jídelníčku, analýzu složení těla a další. Obvykle jsou však v celkové výši také zastropovány určitou předem danou částkou, do jejíž maximální výše lze čerpat.

Tyto preventivní programy, konkrétní nabídky i výše celkové částky se rovněž mohou měnit. Vybrali jsme příspěvky z preventivních programů určených pro dospělé klienty, které mohou souviset s diabetem.

 

111 Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky
201 Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky
205 Česká průmyslová zdravotní pojišťovna
207 Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví
209 Zaměstnanecká pojišťovna Škoda
211 Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky
213 RBP, zdravotní pojišťovna

Novinky pro rok 2024

111 Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky
205 Česká průmyslová zdravotní pojišťovna
207 Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví
211 Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

Články k tématu Co diabetikům hradí zdravotní pojišťovny v roce 2024?

  • Diabetes | Cukrovka - příznaky a léčba

    Diabetes | Cukrovka - příznaky a léčba

    · 11 minut čtení
    V současnosti se s diabetem potýká 8 % české populace, přičemž počet diabetiků neustále narůstá. Jaké typy diabetu existují a co nemoc způsobuje? A jaké jsou zásady léčby a v čem spočívá prevence rozvoje cukrovky nebo s ní spojených komplikací?
  • All inclusive dovolená a diabetes

    All inclusive dovolená a diabetes

    · 8 minut čtení
    Vše zahrnuto v ceně. All inclusive zájezdy s sebou přinášejí spoustu příležitostí, jak uspokojit své chuťové pohárky. Pokud se léčíte s diabetem, jistě vás napadne, že neomezené gastro zážitky nebudou tím nejlepším způsobem, jak vysněnou dovolenou prožít. Jak skloubit all inclusive dovolenou a cukrovku, abyste si dovolenou mohli užít „s čistým štítem“? Jak vybírat vhodná jídla,...
  • Grilování a diabetes – co dát na gril?

    Grilování a diabetes – co dát na gril?

    · 6 minut čtení
    Léto je v plném proudu a nejeden z nás se těší, až si s rodinou nebo přáteli dá něco dobrého na gril. Jíst venku je velkou radostí dlouhých prázdninových dnů. Můžete si grilování užít naplno, pokud se léčíte s diabetem a potřebujete udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou? Které potraviny můžete bez obav sníst a které je lepší přenechat ostatním? Dočtete se v našem článku.