Jak ošetřit popáleniny?

14. 1. 2015 · 9 minut čtení

Stačí delší pobyt na slunci nebo chvilka nepozornosti a kontakt kůže s vysokou teplotou (otevřeným ohněm, horkým předmětem nebo tekutinou) a velká nepříjemnost v podobě popáleniny je na světě. Kůži však mohou popálit (poleptat) i chemikálie a nemalým rizikem je elektrický proud. Jak se popáleniny rozlišují, jakým způsobem jednotlivé případy ošetřit a kdy je na místě vyhledat lékařskou pomoc? Poradíme vám v našem článku.

Jak ošetřit popáleniny?

Na popáleniny pozor

Popáleniny patří mezi bolestivá zranění, která mohou mít dlouhodobé následky. Závažnost se pohybuje od pouhého zarudnutí kůže přes výskyt praskajících puchýřů po zničení tkáně. V těžších případech mohou vést k infekci a způsobit život ohrožující stav.

Související kategorie produktů:

Léčba popálenin

Terapie závisí na rozsahu a závažnosti popáleniny, ovlivňuje ji také příčina popáleniny a místo postižení.

Popáleniny se dělí do čtyř stupňů:

Popáleniny 1. stupně
Popáleniny 2. stupně
Popáleniny 3. stupně
Popáleniny 4. stupně

 

Cílem léčby popálenin je odstranit odumřelou tkáň, obnovit funkci kůže, zabránit přenosu infekce, snížit riziko tvorby jizvy a účinně potlačit bolest. Kromě lokálního ošetřování kůže, které rozebereme o několik řádků níže, je součástí léčby i podání dostatečného množství tekutin. Dostatečná hydratace je při hojení kůže zásadní, dostatečný pitný režim pomáhá také stabilizovat krevní tlak a předcházet šoku při rozsáhlejších poškozeních kůže. Léčba hlubokých popálenin vyžaduje chirurgické zásahy – uvolňující nářezy, odstranění odumřelé tkáně, autotransplantaci kůže z jiné oblasti těla (tzv. kožní štěp) či zásahy plastické chirurgie. V případě rozvoje infekce se podává antibiotická léčba. Lidé s těžkými popáleninami potřebují léčbu ve specializovaných popáleninových centrech a následnou několikaměsíční péči, při které je vedle výše zmíněného poskytována i cílená emocionální podpora.

Kdy ošetřit popáleninu svépomocí a v jakých případech volat lékaře?
Popáleniny 1. stupně a drobnější popáleniny 2. stupně můžete ošetřit sami. Při vzniku větších nebo špatně se hojící popálenin 2. stupně, popálenin v oblasti obličeje a závažnějších popálenin vyhledejte lékaře nebo zavolejte rychlou lékařskou pomoc.
První pomoc při popáleninách

Popáleniny a první pomoc

1. Popáleniny ochlaďte.
2. Sundejte z těla oblečení a všechny předměty.
3. Popáleniny zakryjte.
4. Zavolejte pomoc.

Co pomáhá na popáleniny?

První pomoc jsme zajistili a co poté? Jaká je další péče o popáleniny?

  • Puchýře nepropichujte. Puchýře popáleniny chrání před infekcí. Pokud praskne samovolně, očistěte oblast čistou vodou. Až se popálenina trochu zacelí, použijte na ní přípravky, které podporují správné hojení a mohou přijít do kontaktu s takto postiženým místem.

  • Čím mazat popáleninu? Správným způsobem je použít hojivé gely na popáleniny, následně oblast překrýt mastným tylem a poté sterilním obvazem. Další vhodnou alternativou jsou speciální náplasti na popáleniny. V obou případech podpoříte přirozené vlhké hojení rány a urychlíte regeneraci. Izolací od okolního prostředí výrazně snížíte riziko přenosu infekce.

  • K léčbě lehkých popálenin se používá také léčivé krémy a masti. Obsažená látka dexpanthenol podporuje hojení popáleniny, chlorhexidin dezinfikuje a zabraňuje vzniku a šíření infekce v ráně.

  • Při lehkém podráždění kůže od slunce (UV záření) je vhodné použít zklidňující pěnu či gel s panthenolem. Obsažený D-panthenol (provitamin B5) hydratuje a zvláčňuje podrážděnou pokožku a má regenerační účinky. Zároveň zrychluje přirozenou obnovu buněk a eliminuje nepříjemné pocity podráždění a zčervenání pokožky.

  • Jako následná péči o kůži po úplném zacelení popáleniny je vhodná kalciová mast nebo měsíčková mast, které zklidní novou jemnou pokožku. Při pobytu na slunci myslete na vhodnou sluneční ochranu. Jak má vypadat správná péče o pokožku vystavenou slunci, se můžete dočíst v rámci našeho článku Škola opalování.

Fáze hojení popálenin


Hojení popálenin je složitý proces, který se skládá z několika fází.

1. Exsudační fáze
2. Granulační fáze
3. Epitelizační fáze
4. Remodelační fáze
Hrnek horkého čaje či kávy dokáže dítěti způsobit velmi vážné popáleniny.
Stačí jedna vteřina horkého nápoje na dětské kůži, aby způsobila závažné popáleniny. Hrnek s kávou či čajem proto patří co nejdál od okraje stolu.

Popáleniny u dětí

Popáleniny patří k vážným poraněním v dětském věku. První pomoc se prakticky neliší od péče poskytnuté dospělému. Důležité je chladit postižené místo proudem studené vody, případně chladivým obkladem. U větších popálenin nebo popálenin do 3 let věku konzultujte situaci s lékařem. Pro dítě je situace bolestivá a traumatická, buďte s ním a ujistěte jej, že mu pomůžete.

Klíčová je prevence. Nárůst popálenin se vyskytuje po dosažení prvního roku dítěte, kdy začíná chodit a prozkoumávat okolí. Zajistěte bezpečí v domácnosti: vařte na zadních plotýnkách, dávejte pozor na hrnce s horkou polévkou, hrnky s horkým čajem nebo kávou či na příliš horkou vodu tekoucí z pákové baterie. U starších dětí se více setkáme s popálením od ohně při hře se sirkami či zapalovačem. Velmi zrádné mohou být nechráněné elektrické zásuvky.

 

Popáleniny mohou představovat drobnou komplikaci dne i život ohrožující událost. K většině z nich dochází náhodným nedopatřením, proto dodržujte bezpečnostní opatření, předvídejte a zbytečně neriskujte. Chráníte tak sebe i vaše nejbližší.

 


Články k tématu Jak ošetřit popáleniny?

  • Pásový opar – příznaky a léčba

    Pásový opar – příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Pásový opar (odborně herpes zoster) je nepříjemné a bolestivé virové onemocnění, které může postihnout každého, kdo v minulosti prodělal plané neštovice. Vir, který je způsobuje, totiž v těle zůstává v tzv. „spící“ formě a může se za určitých okolností probudit. Jak se pásový opar projevuje a jak se léčí?
  • Jak ošetřit puchýře?

    Jak ošetřit puchýře?

    · 7 minut čtení
    Puchýře, otlaky či mozoly vznikají nejčastěji v důsledku nevhodné obuvi či kloubních deformit na chodidlech. Svou roli hraje důležitou i délka pobytu v dané obuvi, tření i nadměrné pocení. Nejčastěji vznikají puchýře na chodidlech, a to na patě a na prstech u nohou.
  • Svrab – příznaky a léčba

    Svrab – příznaky a léčba

    · 3 minuty čtení
    Svrab patří mezi vysoce nakažlivá infekční onemocnění postihující kůži, které je způsobeno mikroskopickými roztoči. Způsobuje silné svědění a pokud není svrab léčený, může způsobit i nepříjemné komplikace. Jak svrab poznat i jak se ho co nejrychleji zbavit, vám poradíme na následujících řádcích.