Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

15. 3. 2022 · 4 minuty čtení

Z péče o zuby se v posledních letech stalo velmi důležité téma. Rostoucí zájem lidí o zdravý chrup se odrazil také v obrovském rozmachu elektrických zubních kartáčků. Nejde jen o krátkodobý módní trend elektrické kartáčky mají smysl, protože vám opravdu mohou pomoci správně a důsledně pečovat o vaše zuby, tedy pokud si kartáček dobře vyberete a naučíte se s ním pracovat. Zvažujete i vy, že si elektrický zubní kartáček pořídíte? V tomto článku vám představíme rozdíly mezi různými typy a poradíme, co byste měli zohlednit při výběru.


Jak vybrat elektrický zubní kartáček?
Elektrický zubní kartáček pomůže zbavit se špatných návyků, jako je nečištění po dobu doporučených dvou minut.

Elektrický kartáček nebo snad manuální?

Na úvod se sluší říct, že obyčejný ruční (manuální) kartáček rozhodně nemusí být špatný nebo nevhodný; někteří zubní lékaři dokonce doporučují, abyste ho občas používali i v případě, že si primárně chcete čistit zuby elektrickým. Jeho výběr a použití si zaslouží samostatný článek, ale stručně můžeme říct, že by měl být pokud možno co nejjemnější a nejměkčí.  Měli byste dokonale natrénovat správnou techniku čištění tak, abyste ze zubů důkladně odstranili veškeré nečistoty, ale zároveň nepoškozovali sklovinu ani dásně (ty by vám v žádném případě neměly např. pravidelně krvácet).

A jak v tomto ohledu pracují elektrické zubní kartáčky? Slibují, že zuby důkladně vyčistí a téměř samy vykonají všechny správné pohyby; navíc efektivněji než vy manuálně. Existují dva základní typy, které mají své unikátní výhody. Prvním typem jsou rotačně-oscilační kartáčky, které rotují nebo oscilují tam a zpět v kruhovém pohybu, druhým pak sonické kartáčky vibrující při vysokých frekvencích.

Pokud máte zdravé zuby i dásně, můžete si vlastně zvolit typ kartáčku podle vašich preferencí. Nicméně trpíte-li na odhalené krčky, parodontózu, citlivé zuby nebo jakékoli jiné problémy zubů a ústní dutiny, doporučujeme konzultaci se zubním lékařem nebo dentální hygienistkou. 


Rotačně-oscilační zubní kartáčky

Tento typ kartáčku pracuje tak, že se malá a měkká hlavička sama otáčí - rotuje. Přesněji řečeno pootočí se vždy jen částečně a střídavě mění směr, čímž plak a skvrny stírají nejen efektivněji, ale hlavně šetrněji. Vyšší modely3D technologií ještě zvyšují svou účinnost tím, že při čištění jemně pulzují. Oproti sonickým kartáčkům, které si představíme vzápětí, bývají rotační kartáčky levnější (platí to i pro hlavice). Protože de facto simulují klasický fyzický pohyb kartáčku, čistí velmi intenzivně. Na druhou stranu více namáhají dásně a základní modely nejsou tak efektivní v oblasti krčků a mezizubních prostorů.

Sonické zubní kartáčky

Oproti předchozímu typu se sonické kartáčky nijak neotáčejí, mají současně klasický tvar jako manuální kartáčky. Místo toho mimořádně rychle sonicky vibrují, čímž vytvářejí proud složený z vody a pasty. Ten naruší plak (a to i dál, než kam sahají štětinky, tedy v mezizubních prostorech) a kartáček jej následně setře.

Sonické kartáčky nejenže lépe čistí mezizubní prostory, ale také jsou oproti rotačně-oscilačním šetrnější k dásním; dokonce je masírují. Nebývají ale tak efektivní v odstraňování povrchových skvrn (například zabarvení od kávy) a také jsou zpravidla dražší


Při koupi elektrického zubního kartáčku pro více členů domácnosti je praktické zvolit typ dostupný ve více barevných provedeních.

Který elektrický kartáček si vybrat?

U obou typů je základním údajem počet pohybů, tedy buď sonických vibrací, nebo oscilací a pulzací (u rotačních kartáčků s 3D technologií). Udává se maximální hodnota, více je tedy lépe.

Nemusíte ale vždy chtít nejintenzivnější možné vyčištění, proto hodně záleží na nabídce programů. Někomu stačí jeden univerzální, takže klidně může zvolit levnější model. Také ale můžete pravidelně střídat různé čisticí režimy s různým zaměřením napříč modely různých výrobců (a obou typů) se objevují běžné denní režimy, intenzivní režimy, bělicí a lešticí módy, režimy péče o dásně i další speciality. Zkombinujte je s různými hlavicemi a opravdu pocítíte při čištění i následné kontrole výsledků zásadní rozdíly. U výměnných hlavic se pak vyplatí nejen prohlédnout celou nabídku a různé specializace (opět jsou hlavice bělicí, intenzivní, extra šetrné apod.), ale také postupně různé vyzkoušet. Prodávají se i sady obsahující několik různých hlavic.

Zvažte, jestli netoužíte po speciálních moderních funkcích, které nabízejí něco extra. Jmenovitě jde například o tlakové senzory (upozorní na přílišný či naopak nedostatečný tlak na zuby) či podporu Bluetooth, kdy kartáček komunikuje s vaším chytrým telefonem. Prakticky tak hlídá, že si zuby čistíte správně, a nabízí přehledné statistiky.


  • SENCOR SOC 2200SL

    sonický zubní kartáček
    5.0
    (1)
    Vhodná po chirurgických zákrocích, extrakcích, při zánětech a parodontitidě
  • Biotter WW–Smart

    sonický zubní kartáček bílý
    Precizně a efektivně odstraňuje zubní plak, zubní kámen a zabarvení.
  • Účinně odstraňuje zubní plak a zabarvení ze zubů. S bělicími vlákny.



    Články k tématu Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

    • Afty – příčiny a léčba

      Afty – příčiny a léčba

      · 6 minut čtení
      Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
    • Ani ten nejlepší zubní kartáček nedokáže dokonale vyčistit úzké mezírky mezi zuby, kde se hromadí nemalé množství zubního plaku. K čištění mezizubních prostor slouží mezizubní kartáčky. Víte, jak správně mezizubní kartáček vybrat a jak ho používat?
    • Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

      Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

      · 7 minut čtení
      Cítili jste někdy bolest nebo nepohodlí po kousnutí zmrzliny či horké kávě? Citlivé zuby představují bolestivý stav, který se projevuje jako krátká, ostře vystřelující bolest mírné až silné intenzity. Podrobnosti o problému citlivých zubů přinášíme v našem článku.