Sladidla – v čem se liší a která jsou vhodná?
V dnešní době se nám nabízí široký výběr možností slazení pokrmů a nápojů. Nejen lidé potýkající se s vysokou hladinou krevního cukru proto zpravidla přemýšlí, čím nahradit klasický cukr. Která sladidla můžeme považovat za vhodnější či zdravější volbu? A která naopak žádaný efekt nepřinesou, a jejich prospěšnost je tak mýtem?

Obsah článku
Cukr nebo sladidla?
Sladkou chuť vyhledávají lidé ve svém jídelníčku od pradávna. Zatímco dříve byli naši předci odkázáni v převážné většině na sezónní a jednoduché potraviny, dnes si upravujeme stravování podle osobních preferencí, a kromě toho si sem tam dopřejeme něco dobrého jen tak na chuť. Nadměrný příjem jednoduchých cukrů je však spojen s diabetem, obezitou, zubními kazy i dalšími zdravotními poruchami. Řada lidí se tak v dnešní době snaží snížit omezit přísun cukru a hledá vhodné alternativy. Existuje mnoho různých druhů sladidel, ale jsou všechny opravdu lepší volbou?
Související kategorie produktů:
Sladidla a glykemický index
Jednou z hlavních zásad stravování při diabetu je preference potravin s nízkým glykemickým indexem. Glykemická index udává, jako rychlostí jsou cukry obsažené v potravě přeměněny v trávicí soustavě na glukózu, která se dostane do krevního oběhu. Jinými slovy, čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu cukru v krvi, tím vyšší má glykemický index.
Nejvyšších hodnot dosahují jednoduché cukry (glukóza 100, sacharóza 64, med 58). Nižšími, příznivějšími hodnoty se vyznačují potraviny s obsahem komplexních cukrů (polysacharidů) nebo potraviny s cukry vázanými na vlákninu či další složky (rýže parboiled 47, žitný chléb 44, jablko 30).
Nízkoenergetická sladidla
Nízkoenergetická sladidla hladinu cukru v krvi neovlivňují, případně ji zvyšují pouze minimálně. V porovnání s bílým cukrem (sacharózou) mohou mít i vyšší sladivost. Jejich jediným účelem je zpříjemnit chuť přijímané potravy. Díky tomu jsou vhodnějším řešením pro osoby s diabetem, osoby s nadváhou a samozřejmě i pro všechny ostatní.
- Přírodní sladidla
Jedná se o tzv. alkoholické cukry (xylitol, erythritol) nebo sladidla, která jsou blízce odvozená z přírodních látek (sukralóza). Glykemický index těchto látek je minimální nebo žádný (xylitol 7, erythritol 0, sukralóza 0). K této podskupině můžeme přiřadit i steviosidy nacházející se ve stévii, jejichž glykemický index je rovněž nulový. - Umělá sladidla
Patří mezi ně například sacharin, aspartam, acesulfam K a cyklamát. Vyznačují se značně vysokou sladivostí, a proto se přidávají do potravin pouze ve velmi malých množstvích. Jejich glykemický index je nulový.

Druhy sladidel
Využívá se velké množství přírodních sladidel, blízkých příbuzných látek i umělých sladidel. Velmi často se používá jejich kombinace, čímž se sníží množství příjmu jednotlivých látek a nezřídka i vylepší chuťový vjem. Společně si je nyní přiblížíme.
Slazení a životospráva
Není asi potřeba příliš zdůrazňovat, že míra konzumace jednoduchých cukrů se odrazí ve fungování našeho těla. Nemusíme se zcela vzdát cukru a považovat jej za „bílý jed“. Přesto je namístě nad svým jídelníčkem přemýšlet a dodávat svému tělu nejen chutné, ale současně i nutričně vyvážené pokrmy. Náhradní sladidla, ať již přírodní nebo umělá, mohou hrát příznivou úlohu ve chvílích, kdy si chceme dopřát nějakou dobrotu a „nezahřešit“. Ještě vhodnější bude, pokud naladíme svůj jazyk, krok za krokem, na přirozenou chuť potravin – vody, čaje, kávy, ovoce nebo třeba jogurtu. Neberme to jako odpírání, ale jako poznávání mnoha dalších chutí okolo nás a budování správných návyků, ze kterých můžeme čerpat po mnoho dalších let.
Články k tématu Sladidla – v čem se liší a která jsou vhodná?
Diabetes a pohyb – jak si k němu najít cestu?
· 7 minut čteníPohybová aktivita by měla být běžnou součástí zdravého životního stylu. V dnešní době se bohužel setkáváme s tím, že sport se z každodenního života vytrácí, a to už od útlého věku. V dospělosti pak lidé nemají na sportování čas a po náročném pracovním dni ani dostatek energie. Pokud ale do života přijde diabetes, měl by se stát pohyb pravidelnou součástí režimu a hlavním podpůrným pilířem léčby....Bylinky, které pomáhají udržet správnou hladinu cukru v krvi
· 7 minut čteníAčkoliv je cukrovka často označována za epidemii moderní doby, její výskyt byl popisován už ve starověku. K harmonizaci diabetických příznaků se za více než 3000 let uplatnilo mnoha různých rostlin. Poradíme vám, které bylinky pomáhají udržovat zdravou hladinu cukru i druhy a benefity rostlinných sladidel.Hojení ran při diabetu
· 8 minut čteníPři aktivním způsobu života často dochází ke vzniku drobných ran, otlaků, odřenin či popálenin. U diabetiků však i na první pohled banální oděrka představuje riziko. Proč se kožní poranění při cukrovce obvykle hůře hojí, jak je správně ošetřit a jak jim ideálně předcházet?