Helicobacter pylori – příznaky a léčba

11. 6. 2024 · 4 minuty čtení

Věděli jste, že infekce Helicobacter pylori (HP) je jednou z nejčastějších chronických bakteriálních infekcí na světě? Tato bakterie napadá zejména žaludeční sliznici a v některých případech způsobuje řadu nepříjemných projevů i onemocnění. Prvními příznaky, kterými na sebe upozorní, je časté pálení žáhy a nadměrné říhání. Týkají se tyto problémy i vás? Přečtěte si více v našem článku.

Helicobacter pylori – příznaky a léčba

Co je to Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori je bakterie, která napadá (kolonizuje) především gastrointestinální trakt, zejména sliznici žaludku. V roce 2005 byla udělena Nobelova cena vědcům Robinu Warrenovi a Barrymu Marshallovi, kteří prokázali, že záněty žaludku a žaludeční vředy může způsobovat právě Helicobacter pylori. Od té doby navíc seznam onemocnění, se kterými může být spjata infekce touto bakterií, neustále roste.

Helicobacter pylori – jak se přenáší a co způsobuje?

Infekce Helicobacter pylori (HP) je jednou z nejčastějších chronických bakteriálních infekcí na světě. Není přesně známo, jak se HP šíří, nicméně obecně je za dominantní cestu přenosu považováno pozření infikované látky, oro-orální či oro-fekální přenos z člověka na člověka. Výrazně častěji se infekce objevuje v méně rozvinutých zemích, avšak nevyhýbá se ani těm vyspělým. Nejčastěji dojde k nákaze již před 5. rokem života, avšak infekce se často vůbec neprojeví nebo se projeví až v pozdějším věku. Helicobacter pylori pak bez léčby zůstává v těle hostitele celý život a může způsobit další zdravotní obtíže, zejména pak žaludeční vředy, dvanáctníkové vředy, nádorová onemocnění gastrointestinálního traktu a další onemocnění.

Jak mohu zabránit infekci Helicobacter pylori ?
Obecně platí, že udržování správné hygieny, konzumace správně připraveného jídla a pití vody z bezpečného, ​​čistého zdroje – to vše pomůže zabránit infekci z této nebo jakékoliv jiné patogenní bakterie.

Příznaky infekce Helicobacter pylori

Jak již bylo zmíněno výše, často se infekce Helicobacter pylori nijak neprojeví. V některých případech však dochází k rozvoji zánětů střev a žaludku, které se následně mohou rozvinout až do vředové choroby či onkologického onemocnění. Mezi prvotní projevy těchto onemocnění patří zejména:

  • časté pálení žáhy
  • nadměrné říhání
  • ztráta chuti k jídlu
  • náhlý úbytek hmotnosti
  • plynatost
  • pocit nafouknutého břicha

Jak se testovat na Helicobacter pylori?

Při infekci Helicobacter pylori vytváří imunitní systém specifické protilátky, které je následně možné detekovat pomocí sady pro domácí testování. Existuje více typů domácích testů. Test je možné provést z krve či stolice. Konkrétní postup je pak vždy uveden v příbalovém letáku. Spolehlivost domácího testování je až 90 %, avšak vždy je následně nutné navštívit lékaře specialistu (gastroenterologa), který provede další vyšetření a určí postup léčby. Testování přítomnosti Helicobacter pylori u lékaře se provádí z dechu či krevního séra a následně biopsií žaludeční sliznice.

Léčba infekce

Pokud je potvrzena přítomnost bakterie, léčba probíhá pomocí léčiv, která jednak odstraňují samotnou příčinu, tedy bakterii, a jednak tlumí tvorbu žaludeční kyseliny, která na poškozenou žaludeční působí negativně. Nejobvyklejší je kombinace dvou různých antibiotik (klaritromycin a amoxicilin nebo metronidazol) a inhibitoru protonové pumpy (omeprazol, pantoprazol). V některých případech je ale léčba vlivem rezistence neúčinná, a tak je možné použít i další léčiva, jako je například antibiotikum tetracyklin.

Helicobacter pylori a úprava stravy
Při příznacích a léčbě infekce Helicobacter pylori se doporučuje strava s nižším obsahem tuku i vlákniny i menší porce jídla.

Strava při infekci HP

Pokud se příznaky infekce Helicobacter pylori projeví, je kromě nasazení léčiv nutné také upravit stravu. Je třeba jíst častěji menší porce (5-6x denně) s omezeným obsahem tuků a vyloučit některé potraviny s obsahem hrubé vlákniny (luštěniny, ořechy, celozrnné pečivo). Dále je nutné úplně vyloučit silně kořeněná jídla, alkohol, kávu a také se vyhýbat kouření. Strava by se neměla konzumovat příliš horká a také by měla být dostatečně rozmělněna v ústech. Strava by měla být připravována především vařením, dušením či pečením v páře. Grilování a smažení jsou naopak zcela nevhodné. Vhodné jsou:

Nízkotučné mléčné výrobky
Libové maso
Nenadýmavá zelenina uvařená do měkka
Brambory, rýže, bílé pečivo bez semínek
Infekce Helicobacter pylori a probiotika
Vzhledem k intenzivní antibiotické léčbě je vhodné také užívání probiotik v kapslích.

Často kladené otázky

Jak se Helicobacter pylori přenáší?
Která antibiotika se využívají při infekci Helicobacter pylori?
Může Helicobacter pylori způsobit průjem?

Články k tématu Helicobacter pylori – příznaky a léčba