Když se klubou první zoubky

13. 10. 2020 · 6 minut čtení

Období růstu zoubků je pro většinu dětí i rodičů náročným obdobím. Vyplatí se vědět dopředu, jak celý proces probíhá a jak se vypořádat s bolestivými symptomy provázejícími růst zoubků. Jak ulevit miminku od bolesti při prořezávání zoubků a jaké komplikace toto období nejčastěji provází, vám přiblížíme v našem článku.

První zoubek se obvykle objeví mezi 6. a 10. měsícem, poslední mléčný zub pak před 3. narozeninami.

Čekání na první zoubek

Růst zubů je několikaměsíční proces. První příznaky se často začínají objevovat mezi 2. a 4. měsícem života miminka. Nejčastěji se prořezávání zoubků projevuje zvýšeným slintáním, případně vodnatou rýmou. Děti jsou neklidné, mohou mít i menší chuť k jídlu. Tento stav obvykle trvá jeden až dva týdny a poté opět na pár měsíců odezní. Jen velmi vzácně se objeví první zoubek bez povšimnutí. První známkou je chrakteristické cinkání lžičky o klubající se zoubek, nicméně tento jev je často doprovázen dalšími více či méně častými příznaky, mezi které patří: slintání, opuchlá nosní sliznice podobající se rýmě, červené tváře či řídká nepříjemně (až kysele) zapáchající stolice.

Kdy se první zuby prořezávají?

U většiny dětí zoubky rostou dle pravidla: věk dítěte v měsících mínus 6, to znamená, že v sedmém měsíci by se měly objevit první zoubky - jedničky atd. Někdy se ale první zoubek objeví již ve 4. měsíci nebo také až v roce. Může se stát, že se na první zoubek čeká ještě déle. Zoubky se vyvíjejí v párech v pořadí: jedna, dva, tři, čtyči, pět. Rodiče mívají i obavy o to, zda jejich miminko vůbec má připravené zoubky v dásních a chtějí po lékařích rentgen. Mějte ale na paměti, že mléčné zoubky jsou připraveny téměř vždy. Vzácné jsou chybějící základy stálých (druhých) zubů.


Prořezávání zoubků provázá snížená imunita

V tomto období se často objevuje i snížená imunita, výrazem toho může být i zelenožlutý, hustší sekret z nosánku. V této situaci už byste se měli poradit s dětským lékařem. Pro prořezávání zoubků neplatí žádná pravidla, takže pokud dítě trpělo u prvních dvou zoubků, nemusí se to nutně opakovat. U těch dalších mu může být lépe, hůře nebo stejně. Většina dětí si v tomto období hodně sahá do pusinky a rádo cucá tvrdé a chladné předměty, ideálně chladivá kousátka. Důvodem je bolest a svědění dásní. Dásně jsou teplejší než obvykle, oteklé a přecitlivělé na dotek. Zmíněné příznaky se mohou objevovat v různé skladbě a různé intenzitě. Některé děti tímto obdobím proklouznou lehce jen se zvýšenou teplotou, u jiných je průběh těžší i s horečkami.



Hlavní příznaky prořezávání zubů

Mezi nejčastější známky doprovázející prořezávání prvních zoubků patří:

  • Oteklé, citlivé dásně
  • Neklid a pláč
  • Zvýšená teplota, popř. horečka
  • Slintání včetně vyrážky, kterou sliny na obličeji mohou způsobit
  • Kašel či rýma
  • Tendence cucat či žvýkat tvrdé věci
  • Nechuť k jídlu
  • Nespavost
Kdy se klubou první zoubky?
Nikdy nevkládejte svému dítěti do úst nic, co není výslovně schváleno pro zklidnění prořezávání zoubků.

Jak děťátku pomoci?

Jak pomoci děťátku, pokud je neklidné a nechce ani jíst? V první řadě ho k jídlu nenuťte. Tato neochota pramení z bolesti, otoků a nadměrného prokrvení dásní. Nezapomínejte však dítěti dodávat dostatek tekutin. Snažte se mu ulevit a zmírnit jeho trápení, odpoutat pozornost od bolesti a být mu co nejvíce nablízku.

Na dásně můžete mazat léčivý gel s místně znecitlivujícím účinkem a účinkem proti bolesti. Dentální gely zmírňují bolest způsobenou prořezáváním zoubků a přináší rychlé místní znecitlivění s nástupem účinku přibližně 15 minut po aplikaci. Pokud je i po použití gelu dítě stále neklidné a necítí se dobře, je možné podat i léčivé přípravky s účinkem proti bolesti a horečce, např. s obsahem paracetamolu. To oceníte zejména v noci pro lepší spánek. V případě pochybností se vždy raději poraďte s lékařem nebo lékárníkem.

Období růstu zoubků je náročné pro rodiče i děti. Ale věřte, že za pár dnů se děťátko zklidní, teplota i chuť k jídlu se vrátí do normálu. To znamená, že se zoubky prořezaly přes dásně a vy si opět můžete užívat krásné společné chvíle se svým miminkem.



Články k tématu Když se klubou první zoubky

  • Dětská pokožka je specifická - je tenčí než dospělá, vlastní ochranné mechanismy pokožky ještě nejsou zralé a pokožka je více propustná vůči UV záření než pokožka dospělých.
  • Atopický ekzém či atopická dermatitida je dědičně podmíněné chronické onemocnění kůže, kterým trpí kojenci, děti i dospělí. Jedním z pilířů léčby atopického ekzému je pečlivá péče o pokožku. Pomoci mohou speciální kosmetické přípravky pro atopickou pokožku.
  • Jak pečovat o dětské zoubky?

    Jak pečovat o dětské zoubky?

    · 5 minut čtení
    V průměru kolem šestého měsíce věku dítěte se obvykle objeví první zoubek. Nic netušící maminky může překvapit zvýšená teplota a slinění, které provází jeho prořezávání. U některých dětí není výjimkou průjem. Děťátko může být neklidné, špatně spí, může se snažit dávat si prsty do pusy a kousat do tvrdých předmětů. Prořezávající zoubek pak maminka pozná podle zarudlého zduření dásně.