Hárání feny – příznaky a průběh

8. 12. 2023 · 6 minut čtení

Přestože hárání fen je zcela přirozený proces, pro mnoho majitelů psů se stává noční můrou. Změny v chování feny, nervozita, skvrny na kobercích a pohovce nebo strach z nechtěné březosti, to vše způsobuje mnoha chovatelům starosti. Co byste měli vědět o hárání a jak toto období zvládnout bez stresu, se dozvíte v následujících řádcích.

Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Hárání feny – příznaky a průběh

První hárání u feny

Feny mají první hárání při dosažení puberty, kdy jsou pohlavně dospělé a schopné zabřeznout. Hárání přichází mezi 6. a 24. měsícem v závislosti na plemeni, velikosti fenky, ale i individuálním rozdílům. Malá plemena psů (např. čivava) mohou mít první cyklus dříve (kolem 4– 6 měsíců věku), zatímco velcí psi nebo psi obřích plemen (např. německá doga) mohou začít hárat až později (kolem 18–24 měsíců věku). Ačkoli feny mohou během prvního hárání zabřeznout, obecně se to nedoporučuje.

Související kategorie produktů:

Příznaky hárání

Psí feromony nejsou pro člověka detekovatelné, ale existuje několik spolehlivých způsobů, jak poznat, že vaše fena právě hárá:

Fyzické změny
Změny chování
Délka hárání
Jak lze přesně zjistit nástup cyklu?
Přesné určení nástupu říje či zda je fena připravena na úspěšné krytí, lze provést ambulantně v ordinaci veterinárního lékaře pomocí cytologického nebo krevního vyšetření.
Zamezení březosti fenky
Pokud štěňáťka neplánujete, dodržujte během doby hárání několik pravidel. K těm základním patří vyhýbání se při procházkách frekventovaným časům a místům, kde se pohybuje velké množství psů.

Populační politika – štěňátka, ano nebo ne?

I na to musí chovatelé myslet. Fenky procházející fází estru mají zájem o pohlavní styk a je velká pravděpodobnost zabřeznutí. Pokud zatím o štěňátka nestojíte, musíte svou psí dámu pečlivě hlídat.

Zde je několik tipů:

  • Choďte na procházky mimo tradiční doby venčení, tedy v době, kdy je venku méně psů.
  • Na větších plochách, zejména na venkově, nepouštějte fenku na volno.
  • Pozor: Hárací kalhotky nezabrání pohlavnímu styku, nespoléhejte na ně jako na neproniknutelný „pás cudnosti“.
Fenky mají cyklus celý život
Přechod (menopauza) tak, jak ji známe u lidí, se u pejsků nevyskytuje. Fenky hárají až do konce života. Ve stáří psa se však může cyklus prodlužovat a též u menších plemen může k hárání docházet jen jednou za rok.
V období hárání můžete využít plenkové kalhotky pro fenky.
Pro vaši fenku můžete v době hárání pořídit plenkové kalhotky, které budou chránit před špiněním.

Problémy při hárání fen

Jak se chová fena při hárání?
Jak poznat konec hárání?
Hygiena feny během hárání – co dělat?
Zápach feny během hárání – je třeba řešit?
Agresivita feny při hře – jak se chovat?
Co dělat při bolestech během hárání?

Články k tématu Hárání feny – příznaky a průběh

  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
  • Blechy u kočky

    Blechy u kočky

    · 7 minut čtení
    Jak poznat kočičí blechy? Jak se mohou dostat do vaší domácnosti? Jak se jich zbavit a co dělat, když má blechy koťátko ? Přečtěte si tipy na odblešení koček včetně správného výběru pipet, sprejů, šamponů i obojků na ochranu vaší kočky proti blechám.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora