Jak poznat atopický ekzém u kojence a jak jej řešit

18. 1. 2021 · 7 minut čtení

Zarudlá a svědící ložiska strupovité pokožky, neklidné, plačící miminko, které se snaží si léze ekzému škrábat, a zhoršení projevů při zapaření či teplém počasí. Přečtěte si, co můžete udělat pro své děťátko s atopickým ekzémem.  



Atopický ekzém neboli atopická dermatitida je nepříjemné zánětlivé onemocnění kůže, které postihuje 15-30 % dětí.
Kojenci mladší jednoho roku mají obvykle atopický ekzém na tvářích, na čele nebo na pokožce hlavy.

Atopický ekzém u miminek

Může se objevit kdykoli a zcela nečekaně. Řeč je o atopickém ekzému – nepříjemném onemocnění, které děti obtěžuje a trápí a rodiče obvykle tíží, protože ne a ne najít řešení, které dítě ekzému rychle zbaví. 

Projevy atopického ekzému (atopické dermatitidy) se často liší. Zatímco nejčastěji jsou to silně zarudlé léze zhrublé, strupovité kůže, atopická pokožka jiných dětí může naopak být bělavá, suchá a šupinatá. U křehkých tkání, jako jsou koutky úst, prostor mezi prsty nebo bříška prstů, se mohou objevit trhlinky. Atopická dermatitida má různé projevy u různých dětí.

Přibližně 20 % dětí v Česku se v kojeneckém věku setkává s nějakou formou atopického ekzému, jedná se tak o relativně častou zdravotní komplikaci u malých dětí. Se správnou diagnózou pomůže ošetřující pediatr dítěte či lékař specialista (dermatolog), ale atopický ekzém rozpozná i zkušený lékárník. U lehčích forem atopického ekzému může stačit pouze správná péče o atopickou pokožku, pokud však potíže neustupují, je nezbytné léčbu konzultovat s pediatrem či lékařem specialistou.


Jak pečovat o atopickou pokožku u dětí

  • Hygiena

K hygieně je vhodné používat pouze mycí přípravky s pH 5,5, které kůži tolik nevysušují, či speciální koupelové gely a oleje určené pro atopickou pokožku dětí. Do koupele lze rovněž přidávat nadrcený oves, který díky svému unikátnímu přírodnímu složení velmi citlivě a účinně podporuje hydrataci a regeneraci pokožky. Hotový ovesný prášek do koupele si můžete také zakoupit v lékárnách Dr. Max.

Jak má vypadat koupel atopika

  • Teplá, ale ne příliš horká, přibližně v teplotě lidského těla
  • Krátká, nanejvýš 5 minut
  • Po koupeli netřít pokožku dítěte ručníkem, pouze ji šetrně osušit lehkým poklepáním ručníku
  • Zvláčňující emulze či krémy nanést na pokožku bez prodlení, do několika málo minut po osušení



    • Prevence dalšího zanícení ložisek atopického ekzému

    Předcházejte druhotné infekci léze atopického ekzému. U atopické pokožky se sice doporučuje koupat spíše obden, ale pokud víte, že se oblast ekzému zapařila či znečistila, vždy ji ten den omyjte. Porušená pokožka v místě ekzému je mnohonásobně náchylnější k druhotné infekci.

    Další prevence zhoršení ekzému

    • Nesdílení ručníků, tj. aby každý člen domácnosti používal výhradně svůj ručník
    • Častější praní ručníků a používání hypoalergenních pracích prostředků
    • Preferování kosmetických produktů s pumpičkou, aby nedocházelo ke kontaminaci přípravku

    Promazávání: prevence i léčba

    Promazávejte pokožku dítěte pravidelně, nejméně 2x denně při akutních obtížích. Udržování atopické pleti hydratované a vyživené významně podpoří její odolnost vůči rozšiřování ekzému a zhoršování stavu současných lézí. Krém by měl být vždy určen pro atopickou pokožku a pro děti odpovídající věkové kategorie. S volbou konkrétního přípravku vám pomůže lékař či lékárník – někdy může pokožce „sednout“ až několikátý zkoušený přípravek, neváhejte si vyžádat vzorky.



      Atopický ekzém  bývá u dětí nejhorší v záhybech končetin či kolem krku.
      V pozdějším věku se u dětí ložiska atopického ekzému přesouvají typicky do záhybů končetin.

      Další preventivní opatření s malým atopikem

      • Prevence zapářky – Oblékejte dítě do prodyšných přírodních materiálů, jako je bavlna. Umělé tkaniny mohou přispět k zapářce.

      • Praní oděvů při atopickém ekzému – Při praní oblečení pro atopika používejte prací prostředky určené pro citlivou dětskou pokožku, místo aviváže můžete použít 1 dl octa, který prádlo zjemní přírodní cestou a přitom nezanechá svůj typický zápach.

      • Zvýšené hygienické nároky – Perte ložní prádlo častěji, protože atopická pokožka se více olupuje a zbytky kůže na ložním prádle představují živnou půdu pro mikroorganismy.

      • Prevence znečištěného ovzduší a zvýšeného výskytu roztočů – Dům či byt dítěte s atopickým ekzémem by měl být bezvýhradně nekuřácký se zvýšeným důrazem na čistotu. Roztočům se líbí zejména v kobercích, plyšových hračkách, čalouněných pohovkách či v postelích. Kde lze textilní materiál odstranit (koberce, závěsy), alespoň dočasně tak učiňte. Pomoci může také důkladné větrání, absence domácích mazlíčků se srstí i častější utírání prachu a vytírání.

      Dá se atopický ekzém vyléčit?

      Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. U lehčích forem atopického ekzému, který se objeví v kojeneckém věku, je poměrně velká pravděpodobnost, že časem odezní či se zmírní jeho projevy, není to však pravidlem. Řada rodičů má dobré zkušenosti s pobytem u moře, které ústupu atopickému ekzému obvykle velmi prospívá. Také se může stát, že ekzém sice v batolecím věku ustoupí, ale později, zhruba ve školním věku, se „přesměruje“ do jiných forem alergie, třeba respiračních alergií na roztoče či pyly. Atopický ekzém je totiž projevem alergie. Pokud je tedy u dítěte diagnostikována atopická dermatitida, může pomoci vyšetření u alergologa. Podaří-li se odhalit alergen, při jeho následné eliminaci se zvyšuje pravděpodobnost vymizení projevů atopického ekzému.

      Ne vždy se však alergen podaří najít, pak je jedinou léčbou důsledná péče o pokožku, jak uvádíme výše. U plně kojených dětí může vyvolávat ekzém alergen z matčiny stravy, matka tak musí hlídat, po jakém jídle se ekzém objevuje. Také u starších kojenců, kteří mají v jídelníčku jen několik málo položek, se dá alergen vysledovat pozorováním, po jakém jídle se pokožka zhoršuje.

      Nejčastějšími alergeny při atopické dermatitidě u dětí do 1 roku jsou vejce, kravské mléko, sója a lepek. V některých případech atopický ekzém spouští také vnější podráždění, často je to čisticí chemie, typicky z pracích prostředků nebo aviváží. Proto (jak uvádíme výše) je potřeba zvolit nedráždivý prací prášek pro citlivou pokožku a zcela vynechat aviváž.

      Určitou roli může při atopickém ekzému hrát také emoční stres dítěte.

      Kortikoidy a atopický ekzém

      Glukokortikoidy, lidově kortikoidy, mohou být u středních a těžších forem atopické dermatitidy poměrně účinným řešením, o jejich nasazení však rozhoduje lékař. 



      Články k tématu Jak poznat atopický ekzém u kojence a jak jej řešit

      • Jak řešit střevní koliky u dětí?

        Jak řešit střevní koliky u dětí?

        · 4 minuty čtení
        Zaražené prdíky, které miminko tlačí v bříšku, jsou viníkem nejedné bezesné noci miminka i rodičů. Jak je poznáte, jak jim můžete účinně předcházet a jak je řešit ve chvíli, kdy nastanou?
      • Mimoděložní těhotenství

        Mimoděložní těhotenství

        · 3 minuty čtení
        Co je mimoděložní těhotenství, proč vzniká, jaké jsou příznaky, jaká jsou rizika a jak se mimoděložní těhotenství řeší? A je možné při mimoděložním těhotenství dítě donosit?
      • Jak na: Cestování s malými dětmi

        Jak na: Cestování s malými dětmi

        · 3 minuty čtení
        Zapářka v dětské autosedačce, nachlazení z klimatizace, opruzeniny a neutichající pláč během cesty. Nic z toho rozhodně nechcete. Jak tomu předejít? Jak se připravit před cestou a jaká opatření přijmout během cesty?