Kočičí rýma

2. 2. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 6 minut čtení

Co je to kočičí rýma? Jaké jsou příznaky a jak můžete svému mazlíčkovi pomoct, se dočtete v novém článku na Dr. Max VET.



Kočičí rýma

Infekce horních cest dýchacích u kočky, lidově označované jako kočičí rýma, mohou být způsobeny různými bakteriemi (mykoplazmata, chlamydie) nebo viry (herpesvirus, kalicivirus, nejčastěji jejich kombinací), podobně jako je tomu u lidské rýmy. Příznaky a závažnost tohoto vysoce nakažlivého onemocnění se mohou lišit. Je proto důležité pečlivě sledovat stav zvířete, zvláště pokud se jedná o velmi mladou nebo naopak starší kočku. Rozvinutí klinických příznaků a jejich závažnost závisí i na stavu imunitního systému daného jedince mladá, starší nebo imunitně oslabená zvířata jsou náchylnější.

Kočičí rýma a její příznaky

První příznaky kočičí rýmy, které mohou být u kočky patrné, jsou červené, slzící oči a pšíkání. Dalšími symptomy, které se objevují do 24 hodin nebo kdykoliv po prvních příznacích, jsou rýma, nadměrné pšíkání, vznik vředů v tlamě, občasný kašel, horečka a ucpaný nos, který kočku nutí dýchat s otevřenými ústy. U koček se vyskytuje ztráta chuti k jídlu, apatie, únava a nechuť k pohybu. Nachlazení u koček obvykle trvá jeden až čtyři týdny v závislosti na tom, jak rychle je zahájena léčba a které patogeny se na rýmě podílejí. U mykoplazmat je terapie 1 týden, po vymizení klinických příznaků většinou min. 4 týdny.


Jak léčit rýmu u kočky?

Pokud jsou příznaky mírné, může stačit stimulace imunity. Obranyschopnost svého mazlíčka můžete podpořit doplňky stravy s obsahem vitaminu C nebo lysinu. Důležitý je klidový režim, dostatek tekutin a teplo. Pokud kočka odmítá potravu, snažte se jí nabídnout oblíbené a voňavé konzervy. Ucpaný nos se doporučuje otírat pomocí vatového tamponu namočeného v teplé vodě. Zarudlé a slzící oči můžete uklidnit aplikací fyziologického roztoku na gázových čtvercích. 

V případě vážnějších příznaků je nutné vyhledat odbornou pomoc a navštívit veterináře, který předepíše antibiotika, antiflogistika, lokální terapii očí a jiné. 

Po prodělané kočičí rýmě zůstanou některé kočky přenašeči, což znamená, že nemají žádné příznaky, ale potenciálně mohou infikovat jiné kočky. V některých případech, kdy dojde k poškození jemné nosní sliznice, může onemocnění přejít do chronické rýmy.

Vhodnou prevencí je očkování proti některým patogenům, které rýmu způsobují. Kočka by také neměla být vystavována příliš nízkým venkovním teplotám. Mezi další preventivní kroky patří omezení kontaktu s infikovanými kočkami a také karanténa po vstupu nového jedince do domácnosti.


Kočičí rýma u koťat

Koťata ještě nemají plně vyvinutý imunitní systém, a proto jsou pro ně některá onemocnění horních cest dýchacích komplikovaná a mohou vést až k zápalu plic. Koťata získávají protilátky od svých matek, s přibývajícím věkem se však množství protilátek snižuje a je nutné koťátka vakcinovat. Vakcinace je možná od osmého týdne a je třeba ji pravidelně obnovovat.

Kočičí rýma a přenos na člověka

Kočičí rýma není pro člověka většinou nebezpečná ani nakažlivá. Viry jsou zpravidla vysoce druhově specifické a nepřežijí v jiném hostiteli. Nemoc je však snadno přenosná mezi kočkami a nevyhýbá se ani kočkám chovaným v bytě. Šíří se prostřednictvím kapének (pšíkáním), ale také kontaktem s kontaminovanými chovatelskými potřebami (misky, škrabadla, pelíšky), a proto se doporučuje dbát zvýšené hygieny.

Články k tématu Kočičí rýma

  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
  • Blechy u kočky

    Blechy u kočky

    · 7 minut čtení
    Jak poznat kočičí blechy? Jak se mohou dostat do vaší domácnosti? Jak se jich zbavit a co dělat, když má blechy koťátko ? Přečtěte si tipy na odblešení koček včetně správného výběru pipet, sprejů, šamponů i obojků na ochranu vaší kočky proti blechám.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora