Migréna – příznaky a léčba

15. 3. 2022 · Mgr. Lukáš Novotný · 11 minut čtení

Jen těžko bychom našli člověka, kterého nikdy nebolela hlava. Za život se s bolestí hlavy potká 93 % mužů a 99 % žen, jedná se proto o jednu z nejčastějších zdravotních obtíží. Ne každou bolest hlavy však můžeme označit pojmem migréna, i když to v běžném hovoru často činíme. Co je to migréna, jak se projevuje a co ji může vyvolat? A jak tuto velmi obtěžující bolest dostat pod kontrolu?

Co je to migréna?

Migréna je neurologické onemocnění projevující se intenzivní, pulzující bolestí hlavy, která bývá zpravidla doprovázena nevolností (někdy i zvracením) a dalšími příznaky. V Česku se s migrénou potýká až 12 % populace, přičemž ženy jsou zasaženy více než dvakrát častěji než muži.

Migréna  příznaky a léčba
Migréna obvykle trvá od 4 do 72 hodin. Přidružuje se k ní často nevolnost, zvracení a citlivost na světlo, pachy a zvuky.

Jelikož migréna nemá zjistitelnou příčinu, řadíme ji mezi tzv. primární bolesti hlavy. I když nevíme, proč některé lidé mají sklony k migrénám a jiní se s tímto typem bolesti ve svém životě nikdy nesetkají, máme dobře zmapovány situace, které záchvaty migrény často spouští. Mezi nejčastější provokační faktory patří:

  • stres a úzkost/fyzická námaha a vyčerpání
  • nedostatek (nebo nadbytek) spánku
  • změny počasí
  • smyslové vjemy (ostré světlo, hlasitý zvuk, vůně)
  • potraviny (zrající sýry, čokoláda, zmrzlina, umělá sladidla, glutaman sodný)
  • nápoje (alkohol, víno, káva)
  • hormonální změny (tzv. hormonální migréna)

Související kategorie produktů:

První záchvaty se často objeví již v dětství nebo během dospívání, přičemž nejčastěji se s migrénou potýkají lidé mezi 30. až 50. rokem života. Pokud přesahuje frekvence bolestí více než 15 dní v měsíci (a osm či více záchvatů má plný charakter migrény), a to po dobu minimálně 3 měsíců, pak hovoříme o chronické migréně.

Příznaky migrény

Pro migrénu je typická narůstající, intenzivní, ostrá až pulzující bolest, objevující se zpravidla na jedné straně hlavy. Neléčený migrenózní záchvat trvá obvykle 4-72 hodin.

Mezi typické doprovodné příznaky migrény patří:

  • nevolnost (90 % případů)
  • zvracení (30 % případů)
  • přecitlivělost na zevní podměty (světlo, zvuk, pach, dotek)
  • zvýšené pocení
  • neklid, úzkost

Typickým příznakem je i zesílení bolesti při fyzické zátěži (která může být i minimální) nebo při předklonu hlavy. Mezi jednotlivými záchvaty je dotyčný člověk zcela bez obtíží. Závažnou komplikací migrény je tzv. status migrenosus, při kterém záchvat trvá déle než 72 hodin, je vysilující a doprovází jej výrazné zvracení a často i dehydratace.

Migréna a její fáze

Migrenózní záchvat má obvykle více fází. Nejčastěji rozlišujeme čtyři fáze ataky migrény, přičemž u jednotlivých pacientů mohou být přítomny jen některé z nich.

  • Prodrom
    Několik hodin před záchvatem (24-48 hodin) se mohou objevit jemné, ale varovné příznaky (předzvěst přicházející migrény). Patří sem pocit duševního napětí, neklid, podrážděnost, pokles koncentrace, malátnost, zívání či změny chuti k jídlu.
  • Aura
    Projevuje se různými neurologickými příznaky. Nejčastěji se objevují poruchy vidění, jako jsou záblesky světla, vidění různých tvarů, nebo naopak slepá či zamlžená místa v zorném poli (tzv. skotomy). Migréna s aurou proto bývá také někdy označována jako tzv. oční migréna. Mezi další příznaky patří mravenčení v paži nebo noze a slabost či necitlivost v obličeji nebo na jiné části postižené poloviny těla. Vyskytnout se může také přechodná porucha řeči. Aura se vyskytuje u 30 % osob s migrénami. Přichází dříve než bolest hlavy, může však přetrvávat i ve fázi bolesti. Rozvíjí se zpravidla v průběhu 5-20 minut a odeznívá do 60 minut. Pokud příznaky aury přetrvávají déle než 60 minut a na CT mozku je prokázána ischemie (nedokrvení), pak se může jednat o velmi závažnou komplikaci migrény, tzv. migrenózní infarkt.
  • Bolest
    Bolest hlavy může následovat po prodromu a auře, ale stejně tak se může rozvinout náhle a nečekaně. Je často lokalizována v čele nebo ve spánku a putuje kolem ucha až do záhlaví. Může však vzniknout i v zadní části hlavy (v zátylku nebo v oblasti šíje) a postupně vystřelovat do oblasti spánku. Bolest hlavy při migréně bývá jednostranná, v průběhu záchvatu se však může šířit i na druhou stranu. Doprovází ji další příznaky, migréna a zvracení nebo nevolnost k sobě bohužel často patří.

  • Post-drom (pozáchvatové období)
    Po skončení záchvatu dochází k úlevě od bolesti. Následuje však silná únava a vyčerpání, někdy i zmatenost a neschopnost vykonávat běžné aktivity. Dotyčná osoba často usíná, následně se vzbudí již bez obtíží.
Migréna versus bolest hlavy
Řada lidí v momentě, kdy migréna udeří, není schopna vykonávat obvyklou denní činnost.

Rozdíl mezi migrénou a běžnou bolestí hlavy

Klasická bolest hlavy (odborně označovaná jako tenzní bolest hlavy) nastupuje pozvolně a bývá většinou oboustranná a tupá. Často hlava bolí vzadu nebo ve spáncích. Ve srovnání s migrénou bývá výrazně slabší. Nejčastější vyvolávající příčinou běžné bolesti hlavy je stres (psychické či fyzické vyčerpání), nedostatek spánku, nedostatečný pitný režim, špatné držení těla, nepravidelná strava, alkohol a kouření. O bolestech hlavy a migréně se podrobně dočtete v samostatném článku.

Často se hovoří také o migréně od krční páteře. I když charakter bolesti ve značné míře může migrenózní bolest napodobit, příčina je odlišná (blokáda krční oblasti páteře).

Diagnóza migrény a léčba

S běžnou bolestí hlavy si obvykle poradíte snadno sami doma. V případě migrény, která většinou znamená náhlou, velmi intenzivní bolest doprovázenou nevolností či zmateností, je však nezbytné vyhledat lékaře. Opatrnosti je třeba také u lidí nad 50 let a v případě časté bolesti hlavy, kde je třeba vždy najít vyvolávající příčinu.

Terapii migrény dělíme na akutní léčbu migrenózního záchvatu a na dlouhodobou, tzv. profylaktickou léčbu. Ta má za cíl snížit frekvenci, intenzitu a dobu trvání záchvatů migrény.

U lehké ataky migrény se k rychlé úlevě používají běžné léky proti bolesti hlavy. Patří mezi ně přípravky s obsahem účinných látek ibuprofen, paracetamol, kyselina acetylsalicylová, naproxen, diklofenak aj. Výhodné mohou být formy s rychlým nástupem účinku (tzv. rapid formy). Konkrétní výběr léčivé látky závisí na dalších nemocech či jiných okolnostech. Například v těhotenství, při vysokém krevním tlaku, onemocněních žaludku nebo při užívání léků ovlivňujících krevní srážlivost bývá vhodnější variantou paracetamol. Léky na bolest hlavy by měly být užívány jen po nezbytně nutnou dobu. Jejich nadměrné užívání může totiž samo vést k chronickým bolestem hlavy.

U středně těžkých až těžkých bolestí se používají léky na migrénu na předpis, které označujeme jako triptany. Účinná jsou pouze na migrénu, na ostatní bolesti hlavy se nepoužívají. Potlačují bolest hlavy a ovlivňují i doprovodné příznaky, jako je nevolnost a přecitlivělost na zevní podněty. V Česku jsou nejčastěji předepisovány léčivé přípravky s obsahem účinné látky sumatriptan. Někdy lékaři předepíší i léky označované jako prokinetika, které působí na nevolnost a zvracení.

K profylaktické léčbě se používá široká paleta léčiv, přičemž výběr konkrétní látky závisí na povaze migrény, přidružených nemocech, užívaných lécích a dalších faktorech. Pacienta nezřídka překvapí, že na migrénu dostane lék, který se jinak používá k léčbě zcela odlišné nemoci (epilepsie, deprese, srdeční poruchy aj.).

Moderním přístupem v profylaktické léčbě migrény je biologická léčba. Používají se monoklonální protilátky schopné blokovat klíčový mediátor neuropeptid CGRP. Jeho hladiny jsou při vzniku akutního záchvatu migrény totiž významně zvýšeny. Přípravek se podává injekčně do podkoží jednou za měsíc nebo za tři měsíce. Léčba je určena pro pacienty, kteří trpí více jak čtyřmi migrenózními záchvaty měsíčně a kteří absolvovali neúspěšnou léčbu alespoň dvěma běžnými profylaktickými prostředky.

5 tipů při migréně

  • Během záchvatu migrény zůstaňte v klidu (vsedě, vleže), v tichu, v temnu, v dobře vyvětrané místnosti. Pomoci vám kromě léků mohou i studené obklady hlavy, chladivé gelové polštářky či masážní kuličkový aplikátor na principu aromaterapie s esenciálními oleji uvolňujícími mysl.

  • Pokuste se v maximální míře přijít na provokační faktory, které vám migrénu spouští (stres, světelné záblesky, alkohol aj.). Pokud je to možné, omezte je nebo jim zcela zamezte.
  • Na migrénu pomáhá i úprava životního stylu. Pravidelně se hýbejte, pohybová aktivita je klíčem k tělesné zdatnosti, relaxaci a dobré náladě. Myslete také na pestrou a vyváženou stravu s dostatkem vitaminů, minerálů a dostatečně pijte. Dostatečně spěte a odpočívejte. Využít můžete například jógu, meditaci nebo jiná relaxační cvičení.
  • Ke snížení míry únavy a vyčerpání přispívá také dostatečný příjem hořčíku. Přispívá rovněž k normální činnosti nervové soustavy.
  • Přínosné bývají i bylinné čaje. Doporučit lze meduňku, chmel či levanduli se zklidňujícím účinkem.

Migréna v těhotenství

U žen může migréna souviset s hormonálními změnami menstruace a migréna se společně objevují poměrně často. Stejně tak jsou častěji ohroženy ženy během menopauzy, ženy užívající hormonální antikoncepci a v neposlední řadě také těhotné ženy. Hlavním spouštěčem migrenózního záchvatu je kolísání hladiny hormonu estrogenu.

Léky první volby v těhotenství jsou přípravky s účinnou látkou paracetamol. V doporučených dávkách se považuje za bezpečný po celou dobu těhotenství. Lékař také může v nezbytných případech zvážit podávání léčivých přípravků s účinnou látkou sumatriptan.

Migréna u dětí

Bolesti hlavy jsou v dětství a období dospívání bohužel velmi časté. Ve věku 6-15 let trpí bolestmi hlavy až 78 % z nich. Rozdíl mezi klasickou bolestí hlavy a migrénou zejména v dětském věku není jednoznačný a v průběhu času se může u stejného jedince i měnit. Častější bývá migréna u chlapců a až později začíná více trápit dívky a ženy.

K léčbě akutní ataky v dětském věku jsou nejčastěji používána běžné léky proti bolesti, zejména ibuprofenparacetamol. Lze je užívat v širokém spektru lékových forem, kromě tablet a suspenze jsou dostupné i čípky a rychle rozpustné tablety. K profylaktické léčbě se využívá řady léčiv na předpis.



Články k tématu Migréna – příznaky a léčba

  • Bolest hlavy a migréna

    Bolest hlavy a migréna

    · 7 minut čtení
    Jen těžko bychom hledali člověka, kterého nikdy nebolela hlava. Bolest hlavy je jedním z nejrozšířenějších zdravotních problémů, s nímž se čas od času musíme vypořádat. Ještě větší nepříjemnost představuje migréna. Jak se bolest hlavy od migrény liší a co na ně pomáhá? Přečtěte si v našem článku.
  • Bolest hlavy – příčiny a léčba

    Bolest hlavy – příčiny a léčba

    · 7 minut čtení
    Jen těžko bychom hledali člověka, kterého nikdy nebolela hlava. Bolest hlavy je jedním z nejrozšířenějších zdravotních problémů, s nímž se čas od času musíme vypořádat.
  • Bolest zad, zubů nebo hlavy při kojení

    Bolest zad, zubů nebo hlavy při kojení

    · 6 minut čtení
    Hormonální změny v šestinedělí a po porodu, stres a minimum odpočinku, ale i poporodní kila navíc bohužel často nahrávají nepříjemnostem, jako je bolest zad, kazivost zubů či migréna. Jak bolest v období kojení utišit a které přípravky na bolest můžete bez obav použít?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora