Torze žaludku u psa - příčiny a léčba

8. 8. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 5 minut čtení

Slyšeli jste někdy o torzi žaludku u psa? Jedná se o velmi závažný stav, který může být bez rychlé léčby smrtelný. Obecně se vyskytuje u všech plemen, častější je však u plemen velkých, jako je německý ovčák, německá doga nebo bernardýn. Pro přežití psa je zásadní odhalit torzi žaludku včas, a proto jsme pro vás připravili informace o tom, jak ji rozpoznat, léčit a především, jak jí předcházet.



Torze žaludku u psa - příčiny a léčba
Přetočení žaludku neboli torze je akutní stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Co je torze žaludku?

Torze žaludku je akutní porucha polohy žaludku, která pro psa představuje přímé ohrožení na životě. Jedná se o stav, kdy dochází k přetočení žaludku. Torze se objevuje při nadměrné tvorbě plynů (z jídla, které v žaludku kvasí), po konzumaci velkého množství tekutin nebo jídla. Žaludek se posléze při fyzické námaze (běhání, skákání) nafoukne a otočí o 180 až 360 stupňů. Na vstupu i výstupu dojde k uzávěru – to si můžeme představit jako klobásu přetočenou na obou koncích. Torze způsobuje nahromadění plynu a následné roztažení žaludku, který tlačí na velké cévy, čímž zhoršuje průtok krve vnitřními orgány.

Hlavní příčiny torze žaludku

Přesné příčiny torze žaludku u psů nejsou zcela známy. Svou roli hraje pravděpodobně genetika (mezi náchylnější patří velká plemena s hlubokým hrudníkem), ale rizikové faktory představují také pohyb těsně po krmení nebo nevhodná strava (zejména potraviny, které snadno kvasí - ovoce, zelenina, polévky). Psi, kteří jsou krmeni dvakrát denně, jsou méně náchylní k torzi než psi, kteří jsou krmeni jednou denně. Výskyt torze je častější u psů než u fen. K rizikovým faktorům patří také věk, nadměrný příjem potravy nebo její hltání. Někdy však může jít o kombinaci všech faktorů.


Torze žaludku: příznaky a projevy

I když víme, kdy k torzi žaludku dochází, není zcela jednoduché rozpoznat, že k ní došlo. Jedním z hlavních příznaků torze žaludku je nervozita nebo těžké dýchání. Ty může doprovázet třes, který ale nesouvisí s pocitem chladu. U psa si můžete všimnout nadměrného slinění a snahy o zvracení. Tyto příznaky mohou vyvolat závratě a selhání dýchání. To vše je pro psa extrémně zatěžující, a pokud nejsou příznaky včas rozpoznány, zvíře upadá do šoku. Rychlá návštěva veterináře je proto nezbytná.


Torze žaludku u štěňat

Torze žaludku je u štěňat méně častá než u dospělých psů, ale není vyloučena. Torzi žaludku u štěňat můžete zabránit častějším podáváním menších dávek krmiva a udržováním štěněte v klidu asi 2 hodiny po jídle.


Léčba torze žaludku u psa

Pokud pes vykazuje klasické příznaky torze žaludku, jedná se o život ohrožující stav a je nutné psa co nejrychleji odvézt k veterináři. Pro potvrzení torze žaludku provede veterinář rentgenové vyšetření. Pravděpodobně také provede krevní testy - změny hladiny solí v krvi mohou být život ohrožující. Tyto změny se léčí rychlým intravenózním podáním velkého objemu tekutin. Pokud veterinář diagnostikuje torzi žaludku, váš pes podstoupí urgentní operaci, při níž se žaludek vrátí do normální polohy, event. je chirurgicky přichycen k břišní stěně tak, aby se stav neopakoval. Po operaci následuje několikadenní rekonvalescence, ve které po infuzní terapii následuje postupné zatížení trávicího aparátu tekutinami a dietní stravou.


Správné krmení psa riziko torze žaludku výrazně minimalizuje.
Příčinou torze žaludku u psa může být nadýmavá strava, hltání nebo přejídání.

Tipy pro prevenci torze žaludku

Bohužel neexistuje 100% spolehlivá prevence torze žaludku. Následující tipy, jak tomuto stavu předcházet, však jeho výskyt výrazně minimalizují.

  • Správné krmení  – nejdůležitější je krmit psa kvalitní stravou. Pokud psí granule namáčíte, je třeba dbát na to, aby je pes co nejdříve snědl a aby nezačaly kvasit.
  • Čerstvé krmivo – stejné pravidlo jako u namočených granulí platí pro syrové i vařené potraviny. Přísady musí být čerstvé a jídlo se nesmí nechat dlouho stát.
  • Změna krmiva by měla být postupná – pokud se chystáte změnit stravu svého psa, měla by být změna postupná, v průběhu 3 až 5 dnů. Tato doba je potřebná k tomu, aby se střevní bakterie přizpůsobily, a snížilo se tak riziko tvorby plynů.
  • Pitný režim – dbejte také na to, aby pes nevypil příliš mnoho vody najednou, zejména po jídle.
  • Zabraňte hltání – pokud pes potravu rychle zhltne, spolyká přitom velké množství vzduchu a navíc potravu nedostatečně rozžvýká, což rovněž zvyšuje riziko torze. V takovém případě můžete vyzkoušet speciálně tvarovanou misku na krmení, která je určena ke zpomalení příjmu potravy. U velkých plemen ale nepoužívejte vyvýšenou misku, pokud veterinář neurčí, že ji váš pes potřebuje.

A co po jídle?

Abyste eliminovali riziko torze žaludku u svého čtyřnohého parťáka, pamatujte také na klid po krmení. Po nakrmení nebo vypití velkého množství vody se doporučuje nevystavovat psa fyzické zátěži po dobu přibližně 2 hodin. Pes nemusí ležet, klidná chůze naopak podporuje peristaltiku, ale neměl by skákat nebo běhat. Pes by také neměl bezprostředně po krmení cestovat autem.

V neposlední řadě si všímejte nezvyklého chování. Pokud se váš psí kamarád chová jinak než obvykle (v případě torze je pes např. v postoji nahrbený, neklidný a posléze apatický, nechce, abyste na něj sahali apod.), věnujte mu zvýšenou pozornost a při podezření na torzi žaludku kontaktujte nebo rovnou navštivte veterinárního lékaře.


Články k tématu Torze žaludku u psa - příčiny a léčba

  • Kočičí rýma

    Kočičí rýma

    · 6 minut čtení
    Co je to kočičí rýma? Jaké jsou příznaky, jak můžete svému mazlíčkovi pomoct či jak dlouho kočičí rýma trvá? A jak ji řešit u koťat, která nemají ještě plně vyvinutý imunitní systém? Přehledné informace si můžete nastudovat v našem článku.
  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora