Vyhřezlá ploténka – příznaky, léčba a cvičení

8. 8. 2023 · 5 minut čtení

Vyhřezlá ploténka představuje bolestivý a velmi obtěžující stav, který může zasáhnout váš každodenní život. Nejčastěji se projevuje urputnou bolestí zad vystřelující do dolních končetin, brněním i omezenou pohyblivostí. Co vyhřezlou ploténku způsobí a jak se s tímto problémem vypořádat, poradíme v našem článku.

 Vyhřezlá ploténka – příznaky, léčba a cvičení

Co je to vyhřezlá ploténka?

Meziobratlové ploténky jsou pružné destičky, které se skládají ze dvou částí. Vnějšího vazivového prstence a vnitřního, tzv. pulpózního (rosolovitého) jádra. Slouží jednak jako spoj jednotlivých obratlů a jednak jako „tlumič" vstřebávající nárazy a otřesy. Vlivem nadměrného zatěžování může dojít k narušení vnějšího prstence a k vytlačení části rosolovitého jádra. Tento stav se označuje jako vyhřeznutí ploténky. Vyhřezlé jádro pak může tlačit na nervy v blízkosti páteře a způsobovat bolesti různých částí těla.

Příznaky vyhřezlé ploténky

Příznaky vyhřezlé ploténky se liší v závislosti na místě, stupni a směru výhřezu. Pokud vyhřezlá část nedráždí žádné nervy, pacient může pociťovat bolesti různé intenzity v dolní části zad a v některých případech dokonce nemusí pociťovat žádný výraznější dyskomfort. Pokud ale vyhřezlá ploténka zasahuje do nervů, dochází k vyvolání ostré, elektrizující bolesti, pálení a/nebo brnění, které se v případě výhřezu v bederní oblasti zad šíří od hýždí přes celou dolní končetinu až do chodidla. Vyhřezlá ploténka a bolest nohy spolu tedy na první pohled nesouvisí, avšak opak může být pravdou. K výhřezu může dojít také v oblasti krční páteře. V takovém případě se výše popsané symptomy projevují směrem od krku přes rameno až do celé ruky.

Léčba vyhřezlé ploténky

Aby mohla být zahájena léčba, musí být nejprve správně určena diagnóza, neboť symptomy odpovídající vyhřezlé ploténce mohou být způsobeny řadou dalších onemocnění, jako je například akutní blok krční páteře. Předejde se tak možnému zhoršení stavu pacienta vlivem nesprávné léčby. Diagnóza se provádí pomocí magnetické rezonance, rentgenu či CT. Následná léčba v zásadě probíhá dvěma způsoby.

  • Konzervativní léčba
    Prvním způsobem je konzervativní léčba zahrnující kombinaci farmakoterapie, fyzioterapie a klidového režimu. Farmakoterapie vyhřezlé ploténky je založena na tlumení bolesti a případného zánětu pomocí analgetik-antiflogistik, ať už volně prodejných přípravků, či vázaných na lékařský předpis. V extrémních případech se k tlumení bolesti dají využít opioidy. Dále je možné do farmakoterapie zahrnout léčiva k tlumení neuropatické bolesti. Analgetika se často kombinují s myorelaxancii, tedy léčivy uvolňujícími svalové napětí.

    Léčbu je vhodné doplnit o hořčík, který pomáhá k již výše zmiňovanému uvolnění svalstva, urychluje zklidnění podrážděných nervů a pomáhá tělu vypořádat se s případným zánětem. K regeneraci podrážděného či přímo poškozeného nervu napomáhají vitamíny skupiny B
  • Chirurgická léčba
    Druhým způsobem je chirurgický zákrok. Při operaci může být odstraněna celá ploténka, nebo část kosti, která jí obklopuje. Dále je možné ploténku nahradit či spojit obratle pro zvýšení stability páteře.

Jak dlouho se léčí vyhřezlá ploténka a je nutná operace?

Léčba vyhřezlé ploténky často trvá několik týdnů a je založena především na klidovém režimu a farmakoterapii. Fyzioterapii je vhodné zahájit, až když symptomy přetrvávají alespoň 3 týdny. V případech, kdy konzervativní léčba nepřinese pacientovi úlevu, je nutné podstoupit výše zmíněný chirurgický zákrok. Rekonvalescence po operaci vyhřezlé ploténky trvá okolo 3 měsíců a je založena zejména na rehabilitaci. Pro upřesnění, většinou se však pacienti po endoskopické operaci vyhřezlé ploténky mohou vrátit k běžným aktivitám a práci po několika týdnech, ale plné zotavení a návrat k plné fyzické kondici může trvat několik měsíců. Na doporučení lékaře lze v rámci rekonvalescence podstoupit lázeňské procedury.

Trápí-li vás vyhřezlá ploténka, zaměřte se na pravidelné cvičení a rehabilitaci.
Při potížích s vyhřezlou ploténkou se vyplatí pravidelné cvičení a rehabilitace zaměřená na aktiviaci hlubokého stabilizačního systému.

Cviky na vyhřezlou ploténku

Opět záleží na lokaci a stupni vyhřeznutí. V méně závažných případech může úlevu přinášet i běžná chůze. Naopak v případech, kdy pacient trpí silnou bolestí, je lepší dodržovat klidový režim a pro úlevu využít některá domácí cvičení, ideálně po konzultaci s fyzioteraupetem.

Pokud je vyhřezlá ploténka spojena s bolestí v horní části těla (krční páteř, ramena, ruce):

  • Sedněte si na židli a pohybujte hlavou dolů a nahoru tak, aby se brada dotkla hrudi a následně zvedněte hlavu vzhůru.
  • Hlavou pohybujte doleva a doprava směrem k ramenům.

V případě bolesti dolní části těla (nohy, spodní část zad):

  • Lehněte si na záda a rukama přitáhněte koleno jedné nohy ke hrudi, druhou nohu nechte nataženou
  • Lehněte si na záda a přitáhněte obě kolena ke hrudi
  • Lehněte si na záda a pokrčte obě nohy. Jednu nohu nechte pokrčenou tak, aby se celým chodidlem dotýkala země. Druhou nohu překřižte přes stehno pokrčené nohy a rukama přitáhněte směrem k hrudi.
  • Ve všech popsaných pozicích je nutné několik vteřin setrvat.

Články k tématu Vyhřezlá ploténka – příznaky, léčba a cvičení

  • Co pomáhá na bolest zad

    Co pomáhá na bolest zad

    · 4 minuty čtení
    S bolestmi zad se za život setká téměř každý a jsou také jednou z nejčastějších příčin návštěv lékaře a pracovní neschopnosti. Akutní bolest zad, ať je příčinou strnulé sezení u počítače, prochladnutí nebo nešikovný pohyb při sportu či práci na zahradě, je možné řešit pomocí celé řady volně prodejných přípravků z lékárny. Dopřejte svým zádům tu nejlepší péči.
  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Bolest kolene – příčiny a léčba

    Bolest kolene – příčiny a léčba

    · 5 minut čtení
    Bolest kolene se z různých důvodů vyskytuje napříč všemi věkovými kategoriemi. V některých případech se může jednat jen o dočasnou bolest způsobenou přetížením či drobným zraněním, výjimkou nejsou ale ani závažnější případy zahrnující chronická nebo degenerativní onemocnění. Jaké jsou příčiny bolesti kolene, jak se diagnostikují i léčí a lze bolesti kolene nějak předcházet? Vše se dozvíte v...