Zánět spojivek u psů

2. 3. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 3 minuty čtení

Zarudlé, slzavé oko s hrudkou hnisu v koutku. Zánět spojivek je u psů poměrně časté onemocnění a jeho příčiny, příznaky i léčba se v základních rysech podobají zánětu lidských spojivek. Přesto rozhodně nedoporučujeme vykapávat zvířecí oko lidskými kapkami.



Jak řešit zánět spojivek?

Ačkoliv několik málo očních kapek se může použít i do očí pejsků, většina z nich není vhodná. Nejlepším řešením je vyrazit rovnou k veterináři. Pokud nemůžete okamžitě odjet k lékaři, nasaďte psovi (i improvizovaný) ochranný límec. Další podráždění oka by situaci jenom zhoršilo. Pokud máte doma borovou vodu, můžete oko jemně omývat borovou vodou, případně velmi opatrně čistou vodou při silném hnisání.

Prohlédnutí oka
Zkušený lékař zvládne prohlédnout oko tak, aby zjistil případný předmět, který v něm uvízl.
Vyčištění oka
Ať už bylo znečištění oka prvotním problémem nebo si zvíře zaneslo oko samo při snaze si nečistotu vyndat, je potřeba oko důkladně a šetrně vyčistit.
Zelené barvivo
Speciální veterinární barvivo (fluorescein) se nakape do oka a podle jeho dalšího pohybu v oku lékař zjistí, jestli nebyla poškozena rohovka a zda jsou volné slzné kanálky.
Výtěr
Ten je nezbytný ke zjištění, zda je infekce v oku bakteriálního, kvasinkového či virového původu.


Příčiny zánětu spojivek

  • cizorodé těleso v oku (typicky prach, větvičky, osiny)
  • chlupy a řasy v oku
  • nečistoty v oku
  • některá jiná onemocnění zvířete

Všechny z výše uvedených možností způsobí podráždění oka, zvíře se snaží si oko mnout a dochází k zavlečení infekce. Zda je virová, kvasinková nebo bakteriální, už se potom neliší až tak průběhem, jako spíš léčbou.

Projevy zánětu spojivek

Jsou velmi podobné jako u lidského oka:

  • přivírání oka, výrazné mrkání
  • tření očních víček tlapkou
  • oteklé spojivky, někdy mírný otok na celém očním okolí
  • nadměrné slzení
  • zarudnutí
  • hnis v oku
  • v některých případech sliznatě krvavý výtok z oka

Léčba zánětu spojivek

Léčbu vždy určuje zvěrolékař, nicméně v případě, že oko bylo pouze zanesené a podrážděné, bude stačit léčba pomocí speciálních veterinárních očních kapek nebo masti a případného dočišťování chovatelem (odstraňování hnisu atd.). V případě, že je infekce bakteriální, většinou se podávají antibiotické masti, u kvasinkové zase antimykotické masti a u virové infekce se používají antivirotické masti.

V některých případech může však mít zánět spojivek příčinu v nějaké anomálii očního víčka, případně chorobě očního víčka. Takové potíže se zpravidla řeší plánovaným chirurgickým zákrokem.


Prevence zánětu spojivek

Klíčová je kontrola. Všímejte si zejména podezřelého škrábání oka tlapkou, zpozorněte, pokud pejsek v oku „s něčím zápasí“, všímejte si výrazného znečištění kolem oka a v druhé fázi nikdy nenechávejte bez reakce jakékoliv hnisání nebo výtok z oka, ať už vodnatý, hnisavý, narůžovělý, či přímo krvavý. Pokud uvidíte pouze něco, co připomíná spíš ospalky, nenechávejte to být. Vyčistěte oko čistým bavlněným kosmetickým tamponem namočeným v čisté vodě. Za čištění pejska odměňte. Když zánět spojivek včas zpozorujete a okamžitě začnete řešit, stane se v životě psa pouhou bezvýznamnou epizodou. Bohužel pokročilý a neléčený zánět spojivek může mít závažné následky nejenom na zrak pejska, ale na celé jeho zdraví.

 

Články k tématu Zánět spojivek u psů

  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
  • Blechy u kočky

    Blechy u kočky

    · 7 minut čtení
    Jak poznat kočičí blechy? Jak se mohou dostat do vaší domácnosti? Jak se jich zbavit a co dělat, když má blechy koťátko ? Přečtěte si tipy na odblešení koček včetně správného výběru pipet, sprejů, šamponů i obojků na ochranu vaší kočky proti blechám.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora