Bolest prsou – příznaky a příčiny

10. 6. 2023 · 6 minut čtení

Bolest prsou na dotek či pocity nepříjemného napětí mohou souviset s vážným onemocněním nebo pouze s hormonální nerovnováhou. Jelikož tělo ženy prochází v průběhu života mnoha hormonálními změnami, z nichž některé se periodicky opakují, tkáň prsou na ně pravidelně reaguje. Kdy je ale potřeba zpozornět, se dozvíte v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Bolest prsou – příznaky a příčiny

Příčiny bolesti prsou

Bolesti prsou popisují ženy nejčastěji v souvislosti s hormony. Nejedná se však vždy o příznak těhotenství nebo nadcházející menstruace či ovulace. Bolesti prsou, které s menstruačním cyklem nesouvisejí, mohou poukazovat na řadu onemocnění nejen prsu, ale i žeber, páteře nebo srdce. Vždy je nutná správná diagnostika a vhodně zvolená léčba.

Bolest prsou způsobená hormony

  • Bolest prsou v těhotenství
    Citlivá prsa bývají u většiny žen prvním signálem, že jsou těhotné. Dochází ke zvláštnímu pnutí, brnění, objevuje se zvýšená citlivost bradavek a někdy i bolestivost na dotek. Mohou za to hormony, tělo je začne produkovat už v okamžiku, kdy dojde k oplodnění a uhnízdění vajíčka. Na konci prvního trimestru bolest obvykle ustupuje, někdy ale nastávající maminky trápí až do konce těhotenství.
  • Bolest prsou a menstruace
    Bolesti prsou se u spousty žen objevují pravidelně každý měsíc zhruba týden před menstruací a mohou přetrvávat po celou dobu menstruačního krvácení. Bolest se týká obou prsou a může vystřelovat až do podpaží. Někdy bolesti odezní po porodu, někomu bohužel až v menopauze. Pacientky také často trápí citlivé bradavky nebo výrazně nateklá prsa. Pokud se bolest objevuje 14 dní před menstruací, existuje souvislost s ovulací.
  • Bolest prsou při kojení
    Bolest prsou může nastat i v souvislosti s kojením. Jedná se například o popraskané bradavky, ucpání mlékovodů, bolestivé nalití prsou či zánět prsní žlázy. Na vině může být i špatná technika kojení, resp. špatné přisátí miminka.
  • Bolest prsou a menopauza
    Bolest prsou se většinou objeví i během přechodu. Pocitově je trochu jiná než v reprodukčně aktivním období – jedná se spíše o pálení a otékání.
  • Ostatní příčiny
    Zvýšené hladiny estrogenů mohou způsobit hromadění vody v organismu, to vede k bolestem a napětí prsů. Další příčinou může být onemocnění štítné žlázy, nedostatek vitaminů (hlavně E, B1, B6), nesprávně zvolená antikoncepce nebo pomocí ní opakované posouvání cyklu.
Bolest prsu při kojení bývá často výrazná až nesnesitelná, jednou z příčin je ucpání mlékovodu.
Častou příčinou silné bolesti prsou při kojení bývá ucpání mlékovodu. Důležité je nepřestávat kojit/odstříkávat, a to pravidelně z obou prsů.

Nehormonálně vázaná bolest prsou

Tyto bolesti prsu nejsou vázané na hormonální změny, převážně se vyskytují u žen po 40. roce a většinou souvisí se strukturními změnami prsu.

  • Mastitida
    Mastitida neboli zánět prsu se objevuje převážně u kojících žen, výjimečně mohou onemocnět i muži. Zánět se projevuje zarudnutím, otokem, někdy hnisavým výtokem z bradavky, přítomna je zvýšená teplota, únava a celková slabost.
  • Cysta
    Cysta je dutinka vyplněná tekutinou, která v prsou způsobuje pocit tlaku a tupou bolest. Vznik cysty bývá provázen náhlým objevením hmatatelné bulky, která je pružná a kůže se nad ní volně pohybuje. V každém případě je vhodné navštívit lékaře.
  • Rakovina prsu
    Bolest nepatří k hlavním příznakům tohoto onemocnění, ale může se objevit. Mezi varovné signály řadíme nový uzlík, bulku nebo zatvrdlinu v prsu či v podpažní jamce, nově pozorovaný rozdíl ve velikosti prsů, vtažení kůže prsu nebo bradavky, změny bradavky, průzračný nebo krvavý výtok z bradavky, ekzém bradavky, hematom nebo zarudnutí kůže prsu.
  • Ostatní nemoci
    Bolest prsou může být způsobena problémy s krční páteří, úrazy, zánětem pohrudnice, zánětem mezižeberních nervů nebo bolestivým úponem žeberních chrupavek.
  • Nevhodná podprsenka
    Špatná velikost spodního prádla se často projeví bolestí prsou a diskomfortem v oblasti hrudníku. Podprsenka, která tlačí, svírá, odstává a pro prsa není dostatečnou oporou, není vhodná.
  • Cvičení
    Nadměrná fyzická aktivita zaměřená do oblasti hrudníku může být též zdrojem bolesti prsou.

Diagnostika bolesti prsou

Bolesti prsou je důležité správně diagnostikovat. Jako první se hledá souvislost s menstruačním cyklem, kdy se stanovují hladiny hormonů z krve. K vyloučení nádoru prsní žlázy se používá mamografie nebo sonografie čili ultrazvuk.

Na mamograf dochází ženy od 45 let, mamografický sreening je 1x za 2 roky hrazen pojišťovnou. U mladších žen se provádí ultrazvukové vyšetření, protože v mladším věku mají ženy vyšší podíl vaziva a žlázy než tuku, proto by rentgenový nález nebyl přesný.

Kdy s bolestmi prsou navštívit lékaře?

Jestliže se bolesti objevují nezávisle na menstruačním cyklu, žena si v prsu nahmatá uzlíky v období mimo menstruaci, pokud zpozoruje výtok z bradavky (krvavý, hnědý) nebo pokud bolesti v prsou narušují běžný denní režim a brání spánku, je nezbytné navštívit lékaře.

Pokud je vše v pořádku, od bolesti může ulevit výměna podprsenky, omezení kávy, kofeinu a energetických nápojů, omezení konzumace soli, teplé a studené obklady a lehké cvičení bez otřesů (jóga, plavání).

Samovyšetření prsu

Naprostou samozřejmostí by mělo být pravidelné samovyšetření prsů, které hraje důležitou roli v takzvané sekundární prevenci rakoviny prsu. Samovyšetření by měly provádět i ženy s implantáty, těhotné a kojící. Při sebemenší pochybnosti navštivte ošetřujícího lékaře. Jakákoliv nalezená změna ještě neznamená závažný problém, ale je třeba mít jistotu.


Články k tématu Bolest prsou – příznaky a příčiny

  • Bolest hlavy – příčiny a léčba

    Bolest hlavy – příčiny a léčba

    · 7 minut čtení
    Jen těžko bychom hledali člověka, kterého nikdy nebolela hlava. Bolest hlavy je jedním z nejrozšířenějších zdravotních problémů, s nímž se čas od času musíme vypořádat.
  • Menstruační bolesti - co pomáhá?

    Menstruační bolesti - co pomáhá?

    · 7 minut čtení
    Menstruační bolesti (dysmenorea) se projevují křečemi v podbřišku, bolestmi hlavy, křížové oblasti i nevolností. Častěji se vyskytují u mladých dívek a žen, které dosud nemají děti. Jak menstruační bolesti vznikají a co pomůže, aby vás omezovaly co nejméně?
  • Bolest krku u dětí - příznaky a léčba

    Bolest krku u dětí - příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Bolest v krku doprovázená otokem, zčervenáním nebo bílými potahy v oblasti krčních mandlích se označuje jako angína (tonzilida).
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora