Březí kočka – příznaky, délka březosti a porod

2. 3. 2024 · 8 minut čtení

Období před narozením mláďat i samotný porod je pro většinu savců náročným obdobím. Stejné je to i v případě koček. Abyste své březí kočce mohli být co největší oporou, je užitečné znát několik základních rad a informací. Jaké jsou příznaky březosti u koček, jak dlouho toto období trvá a jak nejlépe podpořit nastávající kočičí mámu v tomto náročném období? Dozvíte se na našem článku.

Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Březí kočka – příznaky, délka březosti a porod

Kočka a březost

Na zabřeznutí kočky (nikoliv otěhotnění) má zásadní vliv období říje, které se může opakovat až jednou za 3 týdny. Říje trvá 2 až 10 dní. Nejčastěji však říje probíhá na jaře a v létě. Projevuje se nadměrnou přítulností, nastavováním se, hlasovými projevy (vokalizace) a častým dáváním ocasu na stranu.

Související kategorie produktů:

Pravděpodobnost, že dojde k oplodnění, se zvyšuje za předpokladu, že kočka často pobývá venku. Běžné kočky zabřeznou velmi snadno, a proto byste se jako zodpovědní majitelé měli zamyslet nad tím, zda jim budete schopni poskytnout potřebnou péči a zajistit nový domov. V případě, že kočka zabřezne, měli byste mít dostatek informací o tom, jak se o březí kočku starat a poskytnout jí vše, co potřebuje.

Pokud si nepřejete koťata, je potřeba nechat kočku vykastrovat před prvním obdobím říje.

Příznaky březosti u kočky

Víte, jak poznat, že je kočka březí? Rozpoznat příznaky březosti u koček může být v prvních dvou trimestrech velmi náročné. První fyzické změny, kterých si můžete všimnout přibližně po 3 týdnech, jsou naběhlé a zrůžovělé bradavky. Přibližně po 5 týdnech si můžete na kočce všimnout zvětšeného a zakulaceného bříška. Kočka během březosti obvykle přibere přibližně 2 kg v závislosti na počtu koťat. U březí kočky  se mohou střídat epizody zvýšené chuti k jídlu se záchvaty ranní nevolnosti a nechutenství. U některých koček jsou častější nehody mimo záchod, a to v důsledku zvýšeného tlaku na močový měchýř. Příznaky březosti lze pozorovat také v jejím chování. Kočka může být mazlivější a vyžadovat více pozornosti. Může se také objevit nesnášenlivost vůči jiným domácím zvířatům. Vzhledem k tomu, že březost je fyzicky i psychicky náročná, mohou kočky většinu dne prospat. S přibližujícím se termínem porodu může být patrný větší neklid a pocity nepohodlí. Kočka v tomto období začíná vyhledávat klidné a nerušené místo k porodu (hnízdění).

Domníváte se, že je vaše kočka březí?
Pokud máte podezření, že by vaše kočka mohla být březí, domluvte si schůzku s veterinářem. Veterinář vaši kočku vyšetří, aby se ujistil, že je v dobrém zdravotním stavu, a jemným prohmatáním břicha zjistí, zda se v něm nenachází plod.

Vyšetření březí kočky u veterináře

Veterinář vaši kočku vyšetří, aby se ujistil, že je v dobrém zdravotním stavu, a jemným prohmatáním břicha zjistí, zda se v něm nenachází plod. Po 16. dnu můžeme na ultrazvuku vidět první náznaky plodů, mezi 21.– 25. dnem můžeme nacházet i srdeční aktivitu plodů. Přesný počet plodů nejde vždy 100% pomocí ultrazvuku poznat. Přibližně po 6 týdnech březosti může veterinární lékař pozorovat vyvíjející se plody pomocí rentgenu. V této době je možné určit počet koťat, což je důležité pro posouzení komplikací při porodu.

Březost kočky a její fáze

Vývoj koťat v děloze lze rozdělit přibližně do tří „trimestrů" po 20 dnech.

1. trimestr (1. až 20. den březosti)
2. trimestr (21. až 40. den březosti)
3. trimestr (od 41. dne březosti do porodu)

Jak dlouho je kočka březí?

Kočka je březí v průměru 8 až 9 týdnů (průměrně 58–67 dnů), s mírnými odchylkami. Některé kočky rodí po 72 dnech, jiné již po 61 dnech. Narodí se běžně 3 až 6 mláďat v jednom vrhu. Nezřídka se však vyskytují i vrhy s více než 7 koťaty.

Novorozená slepá koťata
Koťata se rodí s nedovyvinutým zrakem. Plného vidění dosáhnou za 5 až 6 týdnů.

Porod a jeho fáze

Kočka obvykle dokáže porodit koťata sama, ale je užitečné znát několik věcí, které mohou porod usnadnit. Můžete jí například pomoci tím, že jí připravíte kartonovou krabici vystlanou starými polštáři, dekami nebo ručníky. Krabici umístěte na klidné a teplé místo, mimo průvan. Novorozená koťata jsou velmi citlivá na výkyvy teplot a neměla by prochladnout. Porodu lze rozdělit do 3 fází.

1. fáze porodu
2. fáze porodu
3. fáze porodu

Často kladené otázky

V jakém věku může kočka zabřeznout?
Čím krmit březí kočku?
Březost kočky – jak je to s očkováním v tomto období?

Články k tématu Březí kočka – příznaky, délka březosti a porod

  • Většině pejsků, koček i dalších domácích mazlíčků je nejlépe doma. Tam, kde to znají, kde „vládnou“, kde mají své jisté. Někdy ale dobrodružná povaha páníčků nebo obyčejná nutnost zajistí cestovatelský zážitek i zvířeti. Přinášíme vám několik rad, jak si cestování s domácím mazlíčkem usnadnit.
  • Diabetes u zvířat – projevy a léčba

    Diabetes u zvířat – projevy a léčba

    · 13 minut čtení
    Stejně jako u lidí je diabetes u zvířat pomocí vhodné léčby zvládnutelný, vyžaduje však včasnou diagnózu a pečlivé dodržování léčby a režimových opatření. Jaké příznaky na cukrovku vašeho psa nebo kočky upozorní a jak konkrétně léčba diabetu probíhá?
  • Jak čistit psovi zuby?

    Jak čistit psovi zuby?

    · 10 minut čtení
    Ústní hygiena je pro psy stejně důležitá jako pro lidi. Až 80 % psů postihne do tří let věku nějaká forma zubního onemocnění. Čištění zubů u psa však řada majitelů příliš neřeší, a pokud zuby svému pejskovi čistí, nebývá to pravidelně. Jak udržovat psí zuby a dásně zdravé?
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora