Celulitida - vznik a péče

12. 12. 2021 · PharmDr. Lucie Drábková · 9 minut čtení

Celulitida neboli pomerančová kůže vás sice neohrozí na životě, ale na sebevědomí vám rozhodně nepřidá. Přečtěte si, proč má většina žen na stehnech a hýždích dolíčky a co se proti celulitidě dá dělat. Možností je celá řada.


Co je to celulitida?

Jako celulitida (odborně též lipohypertrofie, lidově pomerančová kůže) jsou označovány změny podkožního, hlavně tukového, vaziva, které se projevují dolíčky a hrbolky na povrchu kůže. Možná vás překvapí, že termín celulitida je vlastně nesprávný, ale tak vžitý, že se běžně používá jak mezi laiky, tak mezi odborníky. Správně by se měl používat termín celulita, protože celulitida je zánět buněk    a ten pomerančová kůže není. O revoluci v názvosloví nám však nejde, a tak si pojďme dále povídat o celulitidě.

Jako první vyhlásili válku celulitidě Francouzi v meziválečném období, kdy se zásadně změnila móda, dámy odložily dlouhé sukně a začaly s postupným odhalováním partií, které do té doby zůstávaly dobře skryty pod oblečením. Od té doby je snaha zbavit se hrbolků na kůži jedním z nejčastěji řešených kosmetických problémů.

Kde se celulitida nejvíce vyskytuje?

Nejvíce se celulitida vyskytuje v oblasti hýždí, na stehnech, bocích, na pažích a na břiše. U žen je právě kůže na těchto místech tenčí, a to napomáhá vzniku i viditelnosti celulitidy. Místa postižení závisí také z části na konstituci postavy. 


Jak celulitida vzniká?

Základním předpokladem pro vznik celulitidy je uspořádání podkožní tkáně u žen tukové lalůčky jsou totiž od sebe odděleny svislými vlákny vazivové tkáně. Při zvětšení objemu tukových buněk se lalůčky naplní, zbytní a začínají být vytlačovány proti kůži snižuje se průtok krve a lymfy, dochází k hromadění vody v mezibuněčných prostorech a vytvářejí se dolíčky a hrbolky označované jako celulitida. Muži mají jiné uspořádání podkožní vazivové tkáně (síťovité), a proto se jich celulitida až na výjimky téměř netýká.

U koho se celulitida nejvíce vyskytuje?

Pokud máte celulitidu, pak rozhodně nejste sama pomerančová kůže se totiž vyskytuje u 80 až 90 % dospělých žen (po pubertě).  Celulitida se rozhodně netýká jen žen s nadváhou mají ji i ženy štíhlé a ženy, které pravidelně sportují. Běžná je také celulitida v těhotenství  - důvodem je působení ženských pohlavních hormonů, přírůstek tukové tkáně a zhoršení krevního oběhu. Zřídka se celulitida může vyskytovat i u mužů v případech nedostatku androgenů nebo při léčbě snižující hladinu testosteronu (pacienti s rakovinou prostaty).

Co vlastně způsobuje celulitidu?

Faktorů, které se podílejí na vzniku celulitidy, je několik:

  • Důležitou roli ve výskytu celulitidy hraje genetika, jinými slovy dolíčky na stehnech a na hýždích jsou dědičné.
  • Viditelnost celulitidy se může zvyšovat s věkem, protože kůže je s přibývajícími léty tenčí. 
  • Zásadní roli při vzniku celulitidy hrají ženské pohlavní hormony, ať už v přirozené formě, nebo obsažené v hormonální antikoncepci. Ženský hormon estrogen má nepříznivý vliv na pružnost a pevnost vaziva. Podporuje také ukládání tuku a zadržování vody v těle. Podle některých zdrojů působí proti vitaminu E, který podporuje oběh krve, a rovněž proti vitaminu B6 (pyridoxinu), který má močopudný účinek a odstraňuje zadržování tekutin v tkáních. 

Co zhoršuje celulitidu?

Kromě výše uvedených faktorů, které se poměrně těžko ovlivňují, mohou závažnost a viditelnost celulitidy zvyšovat i některé prohřešky proti zdravému životním stylu.

  • Nedostatek pohybu pokud chybí pravidelný pohyb, dochází k ochabnutí svalů a vaziva. To přispívá ke zpomalení cirkulace krve a lymfy, látková výměna je nedostatečná.
  • Stravovací návyky nadměrná konzumace cukrů, živočišných tuků, soli, pití kávy, alkohol, nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny.
  • Kouření
  • Nadváha
  • Stres
  • Dlouhé stání, nošení vysokých podpatků nebo těsného prádla

Lze se celulitidě bránit?

Vzhledem k tomu, že celulitida je podmíněna anatomickým uspořádáním podkožní tkáně, není pro ženy jednoduché se jejímu vzniku ubránit. Přesto lze pro mírnější projevy celulitidy nebo proti jejímu zhoršování učinit celou řadu věcí, které vyplývají z výše uvedeného seznamu příčin a zhoršujících faktorů. Je důležité mít dostatek pohybu, nekouřit, poradit se s lékařem o vhodnosti užívání hormonální antikoncepce, jíst zdravě a pít dostatek tekutin, nejlépe čisté vody (minimálně dva litry denně). Vhodně je také zvolit takové cvičení, které zvýší cirkulaci lymfy v těle a posílí svalstvo v problematických partiích.

Jak se zbavit celulitidy?

Bohužel neexistuje univerzální řešení, které by vás dolíčků na kůži definitivně zbavilo. Ke zmírnění projevů celulitidy je potřeba komplexní přístup, který zahrnuje péči o pokožku, vhodné pohybové aktivity a zdravou výživu včetně některých doplňků stravy. Dále jsou k omezení celulitidy k dispozici lymfodrenáže, rozličné kosmetické zákroky (laser, karboxyterapie, kryolipolýza, kavitace, mezoterapie) a kompresivní léčba


Péče o pokožku s celulitidou

Přinášíme vám podrobnější přehled nejčastějších metod a úkonů proti celulitidě:

Ke zlepšení celulitidy je doporučována metoda tzv. suchého kartáčování celého těla k tomu lze použít buď jemné kartáče, masážní rukavice nebo praktický kosmetický přístroj. Pravidelným kartáčováním docílíte lepšího prokrvení kůže, rozproudění lymfy a zamezíte nadměrnému zadržování vody v postižené oblasti. Pro zajímavost, suché kartáčování provozovali už ve starověkém Řecku. Podle všeho jej používali atleti, aby tak ulevili svým svalům po fyzické námaze

Dalším prvkem boje s celulitidou je pravidelný peeling pokožky, tedy odstranění odumřelých buněk pro viditelné vyhlazení pokožky. Při peelingu je navíc vytvořeno vhodné prostředí, v němž se mohou lépe vstřebávat aktivní látky z kosmetických přípravků proti celulitidě.

Nenahraditelná je pak aplikace speciálních krémů, gelů, liftingových a zeštíhlujících sér či masážních olejů proti celulitidě, které zlepšují krevní oběh, a tím podporují látkovou výměnu. Někdy se rozlišuje mezi přípravky pro denní a noční péči. Z účinných složek jmenujme např. skořici, břečťan, jalovec, kofein, jestřábník a další.

Vzhled kůže pomohou zlepšit anticelulitické zábaly i zde přichází ke slovu skořice, dále pak např. bahno z Mrtvého moře, mořské řasy, rašelina, kakaový olej a další. Při zábalech je třeba nezapomínat na pitný režim.

Lymfodrenáž je považována za jeden z pilířů léčby celulitidy. Používá se manuální nebo přístrojová lymfodrenáž. Manuální lymfodrenáž je nebolestivé, ba dokonce příjemné ošetření, při němž terapeut vyvíjí malý tlak na kůži podkoží s cílem podpořit odtok lymfy bez posílení přítoku krve. U přístrojové lymfodrenáže se zlepšení cirkulace lymfy dosahuje programovatelným přístrojem, který vhání vzduch do speciálních návleků, které jsou natažené na ošetřovaných končetinách. V nabídce jsou dnes běžné také přístroje pro domácí ošetření, které kombinují například kruhovou masáž s tlakem vzduchu a infračerveným zářením stimulujícím krevní oběh a lymfu.

Při zvládání celulitidy má své místo i kompresivní terapie lze vyzkoušet různé stahovací kalhotky nebo legíny. Ze zdravotnických pomůcek pak doporučujeme punčochové kalhoty 1. a 2. třídy. 




    Vhodné doplňky stravy při celulitidě

    Zdravá, pestrá a vyvážená strava je důležitá pro celkové zdraví, a tedy i při snaze zmírnit projevy celulitidy. Z doplňků stravy jsou doporučovány ty s obsahem vitaminů E, C, kyseliny listové (vitamin B9), pyridoxinu (vitamin B6) nebo obecně antioxidantů (látky, které snižují negativní efekt škodlivých volných radikálů). V úvahu připadají také čaje či doplňky stravy s bylinnými extrakty, které přispívají k vylučování vody z těla. Z těchto rostlin je možné například zmínit kopřivu, jalovec nebo petržel.


    Články k tématu Celulitida - vznik a péče

    •  Koloidní stříbro

      Koloidní stříbro

      · 4 minuty čtení
      Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
    • Lupy – problém, který se dá řešit

      Lupy – problém, který se dá řešit

      · 6 minut čtení
      Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
    • Čištění pleti krok za krokem

      Čištění pleti krok za krokem

      · 2 minuty čtení
      Odlíčení by mělo by být součástí našeho každodenního ranního i večerního rituálu stejně jako třeba čištění zubů. Nejde zdaleka jen o estetiku, ale i o zdraví pleti.
    O autorovi
    PharmDr. Lucie Drábková
    PharmDr. Lucie Drábková
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Lucie Drábková
    PharmDr. Lucie Drábková
    Číst více od autora