Inkontinence v těhotenství

11. 5. 2022 · Mgr. Radka Grec · 4 minuty čtení

Inkontinence moči je nepříjemný stav, při němž dochází k nekontrolovatelnému úniku moči. Množství uniklé moči se pohybuje od pár kapek až po celý objem močového měchýře. Přestože se o inkontinenci moc nemluví, týká se až 20 % populace a až 50 % těhotných žen! Co při úniku moči v těhotenství dělat, jak mu předcházet a jak po porodu dostat pánevní dno zpět do formy? Odpovědi na tyto otázky a další zajímavé informace najdete v našem článku.


Únik moči se v těhotenství často přihodí při kýchání, smíchu či cvičení.
Problém inkontinence v těhotenství je běžný, ale mnoho žen se o něm stydí mluvit.

Inkontinence v těhotenství potká až polovinu žen, častěji během druhého či dalšího těhotenství. Již v 1. trimestru těhotenství se začne díky rostoucí děloze zmenšovat kapacita močového měchýře, což vysvětluje, proč nastávající maminky musí chodit na toaletu častěji. Samovolný únik moči se zpravidla projevuje až v pozdějších fázích těhotenství, tedy ve 2. a 3. trimestru, a pokračuje až do porodu a po něm. Mohou za něj hormonální změny, tlak rostoucí dělohy na močový měchýř a svaly pánevního dna a jejich oslabení.

Obvykle se jedná o tzv. stresovou inkontinenci, což je typ močové inkontinence vznikající právě na podkladě oslabení svalů pánevního dna. K nechtěnému úniku moči dochází nejčastěji při kašli či kýchnutí, při smíchu či při fyzické námaze (poskoky, běh, zvedání břemen).

Druhým typem inkontinence je tzv. urgentní inkontinence, při níž se objevuje náhlá potřeba močit, musíte chodit velmi často a může se stát, že nedoběhnete. Tyto příznaky mohou ukazovat i na možnou infekci močových cest, proto je vhodné se o jakémkoli nechtěném úniku moči v těhotenství zmínit lékaři. Návštěvu neodkládejte v případě zakalené moči, příměsi krve v moči, při pálení při močení, výskytu horečky či při samovolném úniku moči ve spánku.


Co dělat s močovou inkontinencí v těhotenství?

Protože obtíže souvisejí nejčastěji s oslabenými svaly pánevního dna, je vhodné je pravidelně posilovat tzv. Kegelovými cviky. Při nich úmyslně zatínáte a povolujete ty svaly, které používáte v případě, že chcete vědomě zastavit či přerušit močení. Na tento pohyb je třeba se soustředit, izolovat jej a nezapojovat ostatní svaly, například ty břišní. S posilování pánevního dna pomáhají také např. cviky podle Mojžíšové. Se správným provedením cviků a jejich vhodné volbě v těhotenství vám nejlépe pomůže zkušený fyzioterapeut.

Abyste se vyhnula nepříjemné nehodě, je vhodné používat inkontinenční vložky či kalhotky. Vložky existují v mnoha velikostech a stupních savosti. V porovnání s menstruačními vložkami mají mnohemvyšší savost a poskytují i ochranu proti zápachu. Při silnějších obtížích jsou lepší volbou inkontinenční kalhotky, které vypadají jako běžné spodní prádlo.


Močová inkontinence po porodu

Po porodu a v případě, že posilovací cviky nepřinášejí potřebný efekt, lze přistoupit k léčbě inkontinence pomocí léků, které ovlivňují svaly močového měchýře. Inovativní řešení inkontinence po šestinedělí nabízí intravaginální pomůcka Diveen, která zcela unikátním a diskrétním způsobem výrazně snižuje riziko úniku moči (v těhotenství se pomůcka nesmí používat). Krajní variantou léčby při závažných obtížích je chirurgický zákrok.


Močová inkontinence v těhotenství a po porodu
Kegelovy cviky pro posílení pánevního dna jsou při problému inkontinence velmi účinné a zároveň nenáročné.

Posílení pánevního dna po porodu

K posílení oslabeného pánevního dna po porodu a eliminaci případné inkontinence je možné použít různé vaginální pomůcky. Tento způsob cvičení ale nechte až na období po šestinedělí.

Jaké pomůcky se k tomuto účelu používají? Nejklasičtější pomůckou jsou Venušiny kuličky, které v našem e-shopu najdete v celé řadě provedení . Další pomůckou, která funguje na podobném principu jako Venušiny kuličky (vložení do pochvy a udržování pomůcky na místě stahováním svalů pánevního dna), jsou vaginální činky či kužely.

Další pomůckou je posilovač pánevního dna, který je speciálně vyvinutý pro posílení svalů pánevního dna po porodu. Obsahuje kuličku, která s každým vaším pohybem vibruje – tato stimulace napomáhá aktivnímu vypracování svalstva.

Z dalších pomůcek jmenujme např. speciální balonek z kvalitního biokompaktního silikonu, který lze nafouknout na potřebnou velikost. Pravidelným cvičením dochází ke zlepšení obtíží asi do 3 měsíců.


Další tipy proti inkontinenci v těhotenství a po porodu

  • Řešením problému není omezení příjmu tekutin, spíše naopak, pokud je moč příliš koncentrovaná, dráždí epitel močových cest a potíže jsou ještě častější. Z tekutin proto omezte jen kofeinové nápoje, jinak dodržujte pravidelný pitný režim (2 až 2,5 l / den). Navíc nedostatečný příjem tekutin vede k zácpě, která je také častou příčinou močové inkontinence.
  • Pravidelně se chodit vymočit, i když se vám ještě zrovna nechce, abyste zabránila přílišnému naplnění močového měchýře.
  • Předcházejte zácpě – zácpa totiž bývá častou příčinou močové inkontinence a podle dostupných zdrojů jí trpí až 50 % těhotných. Dbejte proto na vhodné složení stravy (dostatek vlákniny, tj. strava bohatá na ovoce a zeleninu), dostatek tekutin a pravidelný pohyb. Pro úpravu střevní mikrobioty můžete vyzkoušet některá prověřená probiotika.
  • Redukce nadváhy a obezity – ženy s nadváhou mívají větší sklony k inkontinenci.
  • Dobrou prevencí inkontinence je posilování pánevního dna již před otěhotněním.


Články k tématu Inkontinence v těhotenství

  • Toxoplazmóza - projevy a léčba

    Toxoplazmóza - projevy a léčba

    · 8 minut čtení
    Toxoplazmóza je infekce, kterou můžete získat konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa nebo dotykem kočičích výkalů. U většiny nemocných proběhne nepozorovaně a bez příznaků, závažné následky však může mít především pro těhotné ženy, u nichž může dojít k poškození plodu.
  • Únava v těhotenství

    Únava v těhotenství

    · 8 minut čtení
    Jste těhotná a máte pocit, že byste mohla celé dny prospat? Těhotenství je pro ženský organismu velkou zátěží, takže zvýšená únavnost je běžným příznakem, který jej provází. Jak únavu během těhotenství zvládnout a je možné proti ní něco udělat?
  • Rýma v těhotenství

    Rýma v těhotenství

    · 5 minut čtení
    Rýmou občas onemocní snad každý – nevyhýbá se ani těhotným. Kromě běžné infekční rýmy z nachlazení mohou těhotné trpět i tzv. těhotenskou rýmou, kterou provází pocit ucpaného nosu. Jak rýmu v těhotenství léčit, jak jí předcházet a kdy se vydat k lékaři?
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora