Jak na zápach z tlamy u psa?

8. 2. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 3 minuty čtení

Nejen, že Vás takový odér pořádně omráčí, často navíc nejde o kosmetickou záležitost. Výrazný zápach z tlamy většinou poukazuje na onemocnění. Jak zjistit, o co se jedná a jak pejskovi pomoct?



Možné příčiny zápachu

Příčiny zápachu mohou být různé, liší se také podle plemene. Například malá plemena často trpí na záněty dásní a zvýšenou kazivost zubů, což může vyvolat mohutná a „uzrálý“ zápach z tlamy.

Svůj díl viny může mít rovněž typ stravy. Zejména měkká strava může být příčinou zvýšené tvorby zubního plaku, resp. nižší míry obrušování plaku žvýkáním stravy. Je tedy zdrojem rychlejšího nástupu zubního kazu.

Následuje široká paleta onemocnění žaludku, jater nebo ledvin, která mohou zapříčinit intenzivní pach z tlamy. Tam už se žádný chovatel neobejde bez odborné pomoci zvěrolékaře. Bohužel mezi ně nezřídka patří též onkologická onemocnění.

Interní, vnitřní onemocnění pejska většinou nelze příliš preventivně ovlivnit. I zdraví a dobře krmení pejsci s dostatkem pohybu a péče mohou onemocnět. Stav ústní dutiny však ovlivnit lze! Pokud tedy zvěrolékař vyloučí vnitřní onemocnění, příčina intenzivního zápachu z tlamy je přímo v tlamě.


Najít, identifikovat, řešit

Zkoumat smrdutá psí ústa, to je dost hrdinský čin. Není to nic pro slabé žaludky. Ale Váš pejsek potřebuje pomoci. Pokud si na to netroufáte, požádejte o pomoc ošetřujícího zvěrolékaře zvířete.

Co hledáte? Zdroj zápachu nejspíš nenajdete podle čichu. Spíš hledejte zarudlá, oteklá nebo krvavá místa. Někdy se stomatologicky problematické oblasti mohou zbarvit do šedavé bílé, nebo naopak hnědnou, až černají. Zkrátka hledáte místo, které vypadá jinak než běžně.

Předpokládáme, že nejste psí zubař, ale zkuste alespoň pojmenovat nález, který jste učinili. Jedná se o otok, krvavou ránu nebo změnu barvy dásně? Pro začátek možná bude stačit telefonická konzultace se zvěrolékařem, protože některé z potíží zvládnete vyřešit svépomocí.

Jak tedy na lapálie v psí tlamě? Na každý pád, ať už je příčina jakákoliv, se pokuste zuby šetrně vyčistit pomocí jemného zubního kartáčku bez pasty a opláchněte vodou. Postižené místo alespoň otřete vlhkou gázou. Na trhu jsou k dispozici i ústní vody na čištění ústní dutiny, určitě stojí za to je vyzkoušet akutně a posléze preventivně používat alespoň 2x týdně.


Klíčem k dlouhodobě normální kondici chrupu a celé ústní dutiny psa je však rovnoměrná a důsledná péče:

  • Příměs do krmiva
    Podpoří zdravou kondici celé ústní dutiny zvířete a je vhodná zejména pro zvířata, která nespolupracují při vykonávání hygieny.
  • Vhodné krmivo
    Pokud krmíte granulemi, můžete si vybrat speciální druhy, které podporují normální zdravotní stav ústní dutiny a chrupu. Pokud jste zastánci syrové stravy, pak přidejte zeleninu, která je náročnější na rozkousání, typicky mrkev, přispěje totiž k přirozenému obrušování zubního plaku.

  • Dentální hračky
    Plastové, gumové, ale i dřevěné hračky jsou navrženy tak, aby co nejvíce pomáhaly přirozeně obrušovat zubní plak. Někdy si pejsci bohatě vystačí s prostým žvýkáním klacku. Inu, i pejskové mají různé povahy a návyky.

  • Dentální mňamky
    Ať už opravdové kosti, nebo pamlsky, obojí pejska velmi potěší. Navíc poslouží jako odměna a přispěje k přirozenému obrušování zubního plaku a také k vyšší produkci slin, které celou ústní dutinu přirozeně čistí.

Všímejte si, kontrolujte

Zejména u středních a malých plemen jsou stomatologické potíže velmi časté a neléčený zánět zubů či dásní může mít v krajním případě za následek život ohrožující otravu organismu. Věnujte zkrátka zápachu z tlamy pozornost, není to jen kosmetický problém. Chystáte se s chlupáčem na dovolenou? Připravili jsme pro Vás 7 tipů na věci, které Vám i Vašemu mazlíčkovi cestování usnadní. Více zde

Články k tématu Jak na zápach z tlamy u psa?

  • Kočičí rýma

    Kočičí rýma

    · 6 minut čtení
    Co je to kočičí rýma? Jaké jsou příznaky, jak můžete svému mazlíčkovi pomoct či jak dlouho kočičí rýma trvá? A jak ji řešit u koťat, která nemají ještě plně vyvinutý imunitní systém? Přehledné informace si můžete nastudovat v našem článku.
  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora