Menstruační bolesti - co pomáhá?

10. 2. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 7 minut čtení

Menstruační bolesti (dysmenorea) se projevují tlakem a křečemi v podbřišku, bolestmi v kříži nebo v kyčlích a na vnitřní straně stehen. Častěji se vyskytují u mladých dívek a žen, které dosud nemají děti. Přečtěte si náš článek o tom, jak menstruační bolesti vznikají a jak je zvládnout tak, aby vás omezovaly co nejméně.

Jak zvládnout menstruační bolesti?
Za bolestivou menstruací stojí obvykle zvýšená hladina prostaglandinů, které vytváří vaše děloha.

Proč mají některé ženy bolestivou menstruaci?

Jako u mnoha zdravotních obtíží i v případě bolestivé menstruace hrají určitou roli dědičné sklony. Pro vznik menstruačních bolestí je důležitá hladina prostaglandinů, což jsou látky podobné hormonům, které působí lokálně v různých orgánech. Prostaglandiny v děloze jsou zodpovědné za sílu jejích stahů, potažmo tedy i za bolest. U některých žen je produkce prostaglandinů vyšší. Při silných stazích dělohy navíce dochází ke stlačení krevních cév a nedostatečné prokrvení pak může způsobit další zvýšení bolesti. Vliv může mít také nerovnováha mezi hormony produkovanými vaječníky, tedy estrogeny a progesteronem, nejdůležitějším faktorem však zůstává výše uvedená zvýšená hladina prostaglandinů.

Trpíte-li menstruačními bolestmi, určitě nezanedbávejte pravidelné gynekologické prohlídky, abyste měla jistotu, že se opravdu jedná pouze o primární menstruační bolesti. Kromě toho byste měla vyhledat lékaře v těchto případech:

  • Pokud se bolesti objeví znovu po letech nebolestivé menstruace.
  • Pokud se bolesti objeví po 45. roce věku.
  • Je-li bolest tak silná, že omezuje vaše běžné denní aktivity.
  • Pokud máte silné a nepravidelné krvácení.

Co pomáhá na menstruační bolesti?

Máte-li silné menstruační bolesti, pomohou léky proti bolesti. Vyzkoušet můžete i tzv. fyzikální metody – osvědčené jsou teplé obklady na břicho, na bedra nebo teplá sprcha. V týdnu před očekávanou menstruací můžete vyzkoušet masáže břicha a zad pro uvolnění svalů. Kromě toho je dobré omezit pití kávy, sůl, kouření a alkohol. Při potížích se doporučuje odpočinek a zvýšená poloha dolních končetin. U silných bolestí je často organismus natolik vyčerpaný, že po nástupu účinku léku proti bolesti se dostaví pocit ospalosti, delší spánek (i v průběhu dne) dokáže z nejhorší etapy menstruačních křečí leckdy vysvobodit.

Je prokázáno, že ženy, které pravidelně sportují, trpí menstruačními bolestmi výrazně méně. Pro posílení svalů pánevního dna, které jsou v tomto případě důležité, jsou nejlepší cviky p. Mojžíšové, dále se doporučuje jóga nebo pilates. Můžete také navštívit fyzioterapeuta, který vás speciální cviky naučí.

Důležitou roli při menstruačních bolestech hraje i psychika – např. nesprávné poučení mladých dívek o menstruaci může jejich prožívání tohoto přirozeného tělesného jevu velmi zkomplikovat. Maminky dospívajících dívek by si měly o menstruaci se svými dcerami otevřeně, bez předsudků a zcela v klidu pohovořit. Dobrou zprávou na závěr je, že u většiny žen přirozeně k ústupu obtíží dochází po prvním porodu.


Menstruační bolesti v těhotenství

Bolesti podobné menstruačním mívají ženy občas i v těhotenství, přičemž v prvním a ve třetím trimestru bývají výraznější. Občasné bolesti v podbřišku jsou běžným projevem toho, jak se děloha připravuje na rostoucí miminko. Na samém začátku těhotenství jsou „menstruační“ bolesti známkou, že došlo k uhnízdění oplodněného vajíčka v děložní sliznici. Pobolívání v podbřišku může být v podstatě prvním signálem, že jste těhotná – a to ještě dříve, než si stačíte udělat těhotenský test kvůli opožděné menstruaci. Menstruační bolesti před porodem jsou zase přirozeným projevem toho, jak se děloha připravuje na porod, jedná se o tzv. poslíčky. Ve většině případů neznamenají bolesti nic závažného, ale přesto je důležité se mít na pozoru. Pokud jsou bolesti velmi silné a časté nebo pokud se objeví krvácení, je nutné vyšetření lékařem. Jsou-li bolesti na začátku těhotenství jednostranné, je také třeba neprodleně informovat lékaře, jelikož by se mohlo jednat o mimoděložní těhotenství.


Za menstruačními bolestmi bez menstruace může stát celá řada zdravotních problémů.
Neprokáže-li se v případě opakovaných bolestí bez menstruace těhotenství, neváhejte vyhledat lékaře.

Menstruační bolesti bez menstruace

Pokud máte menstruační bolesti a vše nasvědčuje tomu, že dostanete měsíčky, ale ty se přesto nedostaví, může být důvodů celá řada. Menstruační bolesti bez menstruace mohou provázet ovulaci – pokud se u vás objevují mezi 10. a 14. dnem cyklu, jedná se patrně právě o tento případ. Jak už jsme uvedli, bolesti podobné menstruačním mohou napovědět, že jste těhotná. Není tedy od věci udělat si těhotenský test z lékárny.

Svou roli v případě tohoto problému může hrát i věk. U mladých dívek, které ještě nezačaly menstruovat, se tělo může připravovat na první menstruaci, nebo pokud je vám něco mezi 40 a 50 lety, možná přichází menopauza.

Kromě těchto příčin mohu být bolesti v podbřišku bohužel i příznakem celé řady gynekologických problémů, od prasklé cysty na vaječníku až po onkologické diagnózy. Křeče v podbřišku mohou upozornit také na onemocnění střev, např. Crohnovu chorobu. V případě opakujících se obtíží nebo silných bolestí proto neváhejte vyhledat lékaře.


Jak při menstruačních bolestech pomůže lékárna?

Při menstruačních bolestech se podávají léky proti bolesti – jednoduchá analgetika nebo léky ze skupiny nesteroidních antiflogistik. Nejběžnějšími účinnými látkami, které tyto léky obsahují, jsou paracetamolibuprofennaproxendexketoprofen a další. Pokud trpíte menstruačními bolestmi, pak je dobré doplnit jídelníček o hořčík, vápník vitamín B6. Při bolesti beder pomůže hřejivá náplast, k obkladům můžete využít též gelové polštářky nebo nahřívací lahve.

K tradičním přípravkům přínosným při menstruačních obtížích patří ženské bylinné čaje nebo bylinné extrakty v jiných formách. Mezi bylinky, které jsou zvláště vhodné, patří např. kontryhel, mochna husířebříčektřezalka a další.




  • Antikoncepce
  • Menstruace

Články k tématu Menstruační bolesti - co pomáhá?

  • Bolest hlavy – příčiny a léčba

    Bolest hlavy – příčiny a léčba

    · 7 minut čtení
    Jen těžko bychom hledali člověka, kterého nikdy nebolela hlava. Bolest hlavy je jedním z nejrozšířenějších zdravotních problémů, s nímž se čas od času musíme vypořádat.
  • Bolest krku u dětí - příznaky a léčba

    Bolest krku u dětí - příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Bolest v krku doprovázená otokem, zčervenáním nebo bílými potahy v oblasti krčních mandlích se označuje jako angína (tonzilida).
  • O kotvičníku pozemním je v poslední hodně slyšet. Doplňky stravy s kotvičníkem jsou velmi oblíbené mezi sportovci pro optimalizaci výkonu, získal si ovšem také lidové přízvisko „rostlinná viagra“, jelikož přispívá k udržování správné hladiny pohlavních hormonů, a tedy i k bezproblémové funkci pohlavních orgánů. A to už je bez debaty záležitost, která se netýká jen sportovců. Pojďme si tento populární...
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora