Zánět spojivek u kočky a psa

19. 6. 2024 · 4 minuty čtení

Zarudlé či zalepené oči, svědění a pálení – to jsou běžné příznaky zánětu spojivek, které můžete pozorovat i u svého pejska nebo kočičky. Co si se zánětlivými očními obtížemi domácích mazlíčků počít, jak je léčit, kdy se vydat k veterináři a jak podávat zvířatům oční léky? Všechny důležité informace jsme pro vás shrnuli do následujícího článku.

Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Zánět spojivek u kočky a psa

Co je to zánět spojivek?

Konjunktivitida neboli zánět spojivek je zánět membrány, která lemuje vnitřní povrch očních víček, a také třetího víčka u psů a koček. Spojivka chrání oko před cizími předměty a mikroorganismy, které způsobují infekci, a také pomáhá udržovat slzný film. Častěji jsou postiženy obě oči, ale v některých případech může být zánět jednostranný. 

Související kategorie produktů:

Zánět spojivek se může vyskytnout také jako součást infekce horních cest dýchacích (nachlazení). Může také souviset s lokálním problémem, který způsobuje úraz nebo podráždění očí. Mezi nejčastější příčiny patří dráždivé látky v ovzduší (prach, alergeny, cigaretový kouř, parfémy), systémová onemocnění (kočičí herpesvirus, virus kočičí imunodeficience, psinka) nebo nedostatečná produkce slz. Zánět může být také způsoben infekcí (bakteriální, virovou nebo plísňovou), malformací očního víčka nebo traumatem (např. úderem).

Máte podezření na zánět spojivek u vašeho mazlíčka?
Nikdy nepodávejte zvířeti lidské oční kapky ani jiné léky, protože mohou stav zhoršit nebo dokonce způsobit poškození oka.

Příznaky zánětu spojivek u kočky a psa

Klinické příznaky zánětu spojivek u koček a psů se liší podle závažnosti zánětu. Mezi nejčastější příznaky, které můžete u svého mazlíčka pozorovat, patří:

Výtok z očí
Zarudlé oči
Svědění a časté tření oka tlapkou
Šilhání
Citlivost na světlo
Zaschlé strupy kolem očí
Zákal nebo změny vzhledu očí

Zánět spojivek a diagnostika

Pokud máte podezření, že váš pes nebo kočka trpí zánětem spojivek, je vhodné vyhledat veterináře k potvrzení diagnózy. Před výběrem léčby je třeba provést kompletní oční vyšetření, protože různé typy zánětu spojivek vyžadují odlišnou léčbu. Diagnóza zánětu spojivek se obvykle stanoví na základě fyzikálního vyšetření.

Pokud zvíře mhouří oči, veterinární lékař často zahájí vyšetření vstříknutím kapek lokálního anestetika přímo do oka. Několik minut po aplikaci je povrch oka znecitlivělý a vyšetření je snazší. Během vyšetření bude veterinární lékař pravděpodobně pátrat po cizím tělese, po poranění nebo jiných příčinách zánětu spojivek.Během vyšetření může veterinární lékař aplikovat fluorescein, což je barvivo, které fluoreskuje (svítí). Pokud je povrch rohovky neporušený, fluorescein se na oku neudrží. Pokud je však na rohovce škrábanec, vřed nebo rána, barvivo k defektu přilne a může vašemu veterináři ukázat, kde a jak vážné je zranění. Barvení fluoresceinem není bolestivé a může poskytnout cenné informace o stavu oka zvířete.

Vyšetření ke zjištění, zda je produkce slz dostatečná, se provádí v případech, kdy je má veterinář podezření na syndrom suchého oka nebo předpokládá nedostatečnou slznou produkci, dále je možné se speciálním přístrojem podívat na oční pozadí nebo měřit nitrooční tlak. Mohou být také doporučeny krevní testy (tzv. Schimer test), kultivace nebo jiná diagnostická vyšetření.

Některá plemena jako např. shi-tzu, pekinéz, pudl, anglický buldok či kokršpaněl mají predispozice k tzv. syndromu suchého oka, který může být příčinou zánětu spojivek.

Léčba zánětu spojivek u kočky a psa

Léčba zánětu spojivek u psů a koček závisí na příčině a závažnosti příznaků. Nejčastější možnosti léčby jsou:

Správné vyčištění postiženého oka speciálním nebo fyziologickým roztokem
Oční kapky nebo masti
Perorální léky, např. antibiotika
Operace

Prevence zánětu u kočky a psa

Ačkoli není možné zabránit všem případům zánětu spojivek u kočky nebo psa, mezi preventivní opatření, která pomáhají snížit riziko, patří pravidelná hygiena očního okolí a odstraňování výtoku a nečistot. Kočku nebo psa byste měli chránit před zvýšeným působením dráždivých látek, jako jsou cigaretový či jiný kouř, prach, chemické látky nebo silný vítr. Při procházkách se vyhýbejte vysoké kvetoucí trávě nebo hustým křovinám, které by mohly oči poškrábat.

 

 

V neposlední řadě jsou důležité pravidelné prohlídky u veterináře, během nichž se kontroluje i stav očí a které pomáhají udržet celkově dobrý zdravotní stav vaší kočky nebo psa.

Kdy navštívit veterináře?

Pokud máte podezření, že vaše kočka nebo pes mají zánět spojivek, oční problémy přetrvávají déle než jeden nebo dva dny nebo vidíte změnu barvy oka či oční problémy doprovází systémové příznaky (nechutenství, apatie aj.). Oční onemocnění by nemělo být léčeno bez doporučení veterinárního lékaře. Včasná diagnóza a léčba sníží pravděpodobnost vzniku závažnějších problémů.


Články k tématu Zánět spojivek u kočky a psa

O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora