Shiitake a maitake
Shiitake je japonský výraz pro houževnatec jedlý (lat. Lentinula edodes), který patří mezi oblíbené chytré (či vitální) houby podobně jako reishi, hlíva, lesklokorka, enoki, cordyceps a další. Shiitake, označovaná mnohdy též jako královna mezi houbami, je stopkovýtrusá dřevokazná houba, která roste na kmenech odumřelých listnatých stromů. Japonské označení shiitake vzniklo spojením slov šii, což je druh stromu, na kterém houževnatec roste, a take, což znamená houba. Domácí je v Japonsku, Číně a v dalších oblastech Asie s mírným podnebím. V našich krajích v přírodě neroste, nicméně je možné ji pěstovat. Houba Shiitake má pevnou konzistenci a silnou vůni, což z ní dělá ideální přísadu do pokrmů. Kromě kuchyně je shiitake využívána také pro své blahodárné účinky na lidský organismus v Asii již tisíce let, hlavně pak v Číně a Japonsku.
Shiitake - vlastnosti
Z houževnatce již bylo izolováno velké množství biologicky aktivních látek. Houba obsahuje proteiny (25 % suché váhy), aminokyseliny, lipidy (především kyselina linoleová), sacharidy (trehalóza, glycerol, manitol, arabitol, manóza, arabinóza), polysacharidy (β-glukany, heteroglukany, heterogalaktany aj.), minerály (vápník, draslík, hořčík) a vitaminy (B1, B2, B12, C). Ve velkém množství je přítomen ergosterol, který se při expozici slunečnímu záření konvertuje na vitamin D2. Hlavními účinnými látkami, které zodpovídají vlastnosti houževnatce, jsou polysacharidy, především pak lentinan. Vyzkoušejte například shiitake tablety v kombinaci s maitake a hlívou ústřičnou nebo kapsle s obsahem čtyř zdraví prospěšných hub.
Co je to maitake?
Maitake je japonský výraz pro trsnatec lupenitý (lat. Grifola frondosa). Maitake lze z japonštiny přeložit jako tančící houba, neboť lidé údajně tančili radostí, když ji našli. Maitake je aktuálně velmi populární houba a v současnosti se pěstuje po celém světě. Maitake je dřevokazná chorošotvará houba, která roste nejčastěji na kmenech dubů. Český název trsnatec lupenitý je odvozen od vzhledu houby. Šedá třeň a často velké množství srostlých šedých až nahnědlých klobouků totiž roste v trsech. Trs plodnic může dosahovat až 25 kilogramů a metrového průměru.
Maitake - vlastnosti
Maitake obsahuje celou řadu biologicky aktivních látek, je bohatá na betaglukany (hlavně beta-(1,3)-D-glukan a beta-(1,6)-D-glukan), glykoproteiny, antioxidanty vitamin C, ale také vitamin B2 (riboflavin), B5 (kyselina pantothenová) a ergosterol (provitamin D2), minerální látky jako draslík, hořčík a vápník. Nechybí ani polysacharid chitin, aminokyseliny, fenoly nebo flavonoidy. Významný je vysoký obsah ergosterolu, který se po osvitu UV zářením mění na vitamin D, důležitý pro normální funkci imunitního systému. Maitake pomáhá harmonizovat metabolismus člověka, tradiční čínská medicína věří v její pročišťující účinky. Vyzkoušejte čisté maitake nebo v kombinaci s dalšími bylinnými výtažky pro podporu imunity.
Zdroje:
https://www.drugs.com/npp/lentinan.html