Bolest ledvin – co ji způsobuje a jak se léčí

27. 3. 2024 · 5 minut čtení

Ledviny jsou párovým orgánem zcela nezbytným pro život. Když začnou bolet, jedná se o velmi nepříjemný stav, který se nevyplácí podceňovat. Přehlížením problémů může dojít k jejich trvalému poškození či dokonce selhání. Bolesti ledvin jsou často zaměňovány za bolesti zad. Co je příčinou bolestí, jak a kde ledviny bolí a která onemocnění mohou s bolestí ledvin souviset?

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Bolest ledvin – co ji způsobuje a jak se léčí

Co je bolest ledvin?

Bolest ledvin se obvykle vyskytuje v oblasti beder, ale na rozdíl od bolesti zad přichází z vnitřku těla. Může se objevit na jedné nebo na obou stranách zad. V některých případech bolest proniká i do jiných orgánů či do spodní části dutiny břišní. Bolest zad je spíše tupá, zhoršuje se při pohybu, může být doprovázena pocity ztuhlosti, brněním, problémy s chůzí a neschopností vzpřímeného postoje. Bolest se může objevovat v různou dobu a mít různou intenzitu. Nejčastěji si pacienti stěžují na bolest ledvin v noci, po probuzení nebo po požití alkoholu.

Související kategorie produktů:

Jaké jsou další příznaky při bolesti ledvin?

Příznaky, které mohou doprovázet bolest ledvin, jsou značně individuální. Jedná se například o nevolnost a zvracení, poruchy močení (nucení na močení, pálení při močení, zakalená moč s příměsí krve), malátnost a únava, ztráta orientace, zácpa či průjem, suchá pokožka. Příznakem špatného fungování ledvin může být pachuť v ústech způsobená ukládáním toxinů v těle.

Jak fungují ledviny?
Ledviny jsou párovým orgánem ve tvaru fazole, nacházejí se v oblasti bederní páteře v oblasti boků. Jejich hlavním úkolem je filtrace krve, vylučování odpadních a toxických látek. Ledviny ovlivňují množství vody v organismu a podílejí se na udržení stálého vnitřního prostředí. V případě poškození ledvin není krev není dostatečně pročišťována, a v těle dojde se tak začnou hromadit toxické látky.

Co způsobuje bolest ledvin?

Příčiny bolestí ledvin lze rozdělit do dvou skupin. Může jít o akutní stavy nebo o chronická onemocnění. U akutních stavů je bolest náhlá a velice intenzivní, po vhodně zvolené léčbě zpravidla odezní. U chronického onemocnění ledvin nejsou zpočátku příznaky dostatečně specifické a následné problémy nastávají v důsledku dlouhotrvajících neléčených komplikací, které mohou vést až k selhání orgánu.

Akutní bolesti ledvin

Zánět ledvin
Ledvinová kolika

Chronická onemocnění ledvin

Chronická renální nedostatečnost
Rakovina ledvin
Cysta
Další příčiny bolesti ledvin
Mezi další příčiny bolesti ledvin můžeme zařadit traumata, při kterých je ledvina zhmožděna či vážněji poraněna. Dále lze zmínit bolesti ledvin v těhotenství, kdy rostoucí miminko způsobuje problémy s odchodem moči, což zvyšuje riziko vzniku infekce.

Jak se léčí bolest ledvin?

Akutní stavy patří vždy do rukou lékaře. Podle charakteru problému může lékař předepsat antibiotika, proti bolesti analgetika. V případě kamenů nastává možnost jejich rozpuštění, odstranění pomocí rázové vlny (kámen je rozdrcen z vnější strany těla pomocí krátkých impulzů zvukových vln o vysoké energii), odstranění kamene laserem (kombinace endoskopu a laseru), ureteroskopie (endoskopické odstranění kamene) anebo odstranění pomocí chirurgického zákroku (perkutánní nefrolitotomie).

Jak udržet ledviny zdravé?

Existuje několik rad, jak předcházet chronickým onemocněním ledvin. Za zmínku jistě stojí dobrá fyzická kondice, pravidelná kontrola glykémie a krevního tlaku, udržování optimální tělesné hmotnosti a nekouření. Ledvinám škodí také nadužívání léků na bolest. Pro udržení zdravých ledvin byste měli pravidelně absolvovat kontroly ledvin, dodržovat správný pitný režim a v případě nutnosti zahájit některá dietní opatření, jako je snížení množství soli ve stravě či omezení množství bílkovin.

Zvětšená děloha může někdy částečně stlačovat močovody, a ztížit tak odtok moč z ledvin, což může žena pociťovat jako nepříjemný tlak v bocích.
Mezi změny, ke kterým v těle během těhotenství dochází, patří i zvýšené riziko vzniku infekce močových cest.

Bolest ledvin v těhotenství

Bolest ledvin v těhotenství může být způsoben zvýšeným tlakem plodu na močový měchýř, což znesnadňuje odchod moči. Někdy se může objevit dilatace ledvin, kdy se vlivem tlaku dělohy v ledvině hromadí moč, která způsobuje zvětšení ledviny. Pokud máte podezření, že s vašimi ledvinami není něco v pořádku a máte některé z příznaků, které uvádíme v našem články, bez váhání se vydejte pro radu k lékaři.

Často kladené otázky

Co dělat, když mám nafouklé břicho a bolest ledvin najednou?
Může bolest ledvin souviset s pitím alkoholu?
Objevuje se při bolesti ledvin i bolest v podbřišku?
Na co může upozornit bolest ledvin v noci?

Články k tématu Bolest ledvin – co ji způsobuje a jak se léčí

  • Ledvinové kameny (též močové kameny) jsou poměrně častým onemocněním. Nejedná se o vlastní onemocnění ledvin, vznik ledvinových kamenů je zpravidla následkem nezdravého stavu organismu. Proč ledvinové kameny vznikají, jak se projevují a lze je léčit?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora