Jaký šampon pro psy vybrat?

22. 8. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 5 minut čtení

Na trhu je mnoho výrobků pro psy, a tak možná přemýšlíte, co je pro vašeho mazlíčka opravdu nezbytné a bez čeho se může obejít. Například takový šampon – opravdu potřebují psi svůj speciální šampon? Lze k mytí psa používat šampon pro lidi? Stručná odpověď zní: ne. Šampony pro psy jsou vyvinuté s ohledem na specifika psí pokožky, která se od lidské v mnoha ohledech liší. Existuje mnoho druhů šamponů pro psy, vybrat si můžete přesně podle potřeb svého pejska. Více se dozvíte v našem článku.



Jaký šampon pro psz vybrat?
Stejně jako lidé i psi potřebují šampon speciálně určený pro jejich citlivou pokožku.

Šampon pro lidi vs. šampon pro psy a hlavní rozdíly

Možná vás překvapí, že psí kůže je mnohem citlivější než ta naše. Zatímco my máme 10–15 vrstev kožních buněk, psi jich mají pouze 3–5. Lidská pokožka má obvykle pH v rozmezí 5,5 až 5,6, ale pokožka vašeho čtyřnohého přítele má pH blíže k neutrálnímu, mezi 6,2 a 7,4. Při pravidelném používání lidských šamponů tak může dojít k narušení rovnováhy pH kůže vašeho pejska, takže zvíře bude výrazně náchylnější k vysoušení a šupinatění. Kromě toho šampony pro lidi zpravidla obsahují umělé vůně a barviva, které mohou u psů vyvolat alergické reakce.

Naše pokožka je navíc obecně mastnější než pokožka zvířat. Sulfáty (např. SLS) používané jako pěnivé složky šamponů mají příliš velkou čisticí sílu, a proto mohou pokožku zvířat vysoušet a dráždit. Místo plánované očisty pak paradoxně dochází k rychlejší tvorbě kožního mazu a vzniku zápachu. Tyto složky šamponů jsou rovněž dráždivé pro oči a mohou zvířeti způsobit poranění rohovky.

Opakované používání lidských šamponů tak může narušit citlivou kožní bariéru psů, což se projevuje svěděním nebo bakteriálními, plísňovými a kvasinkovými infekcemi kůže.


Pro běžné koupání psů je nejvhodnější jemný hypoalergenní šampon bez obsahu mýdla. V ideálním případě by složení mělo obsahovat zvlhčující látky udržují hydrataci, zvláčňující látky, které změkčují kůži a srst, a esenciální mastné kyseliny, které podporují a vyživují kůži.

Pokud je však koupel psa nezbytná, došel vám psí šampon a obyčejná teplá voda k očistě nestačí, je samozřejmě možné v krajním případě použít lidský šampon. V tom případě doporučujeme zvolit šampon s neutrálním pH a bez umělých vůní a barviv, například dětský šampon. Jednorázové použití šamponu pro lidi psí kůži nepoškodí.

Kromě výběru šamponu je velmi důležitou součástí koupání oplachování. To by mělo trvat mnohem déle než samotné mytí šamponem. Důkladným opláchnutím odstraníte zbytky šamponu a udržíte kůži svého psa čistou a zdravou. 


Druhy šamponů pro psy – jaký vybrat? 

  • Přírodní šampon pro psy - Šampon pro domácí mazlíčky, který obsahuje přírodní složky, je vždy skvělou volbou, protože je šetrný a méně dráždí pokožku. Je proto vhodný pro citlivé a alergické psy.
  • Suchý šampon pro psy - Suchý šampon pro psy díky svému složení absorbuje přebytečný maz z kůže a srsti, obnovuje lesk a dodává objem a tvar. Nezbavuje však srst nečistot a není vhodný pro pravidelné dlouhodobé používání.
  • Bezoplachový šampon pro psy - je obvykle přípravek ve formě pěny nebo spreje, který se nemusí oplachovat. Používá se, pokud pes nemá rád vodu nebo pokud není možné psa v dané situaci vykoupat. Šampon se jednoduše nastříká na srst a prsty napění. Poté stačí vysušit psa ručníkem.
  • Hypoalergenní šampon pro psy - minimalizuje alergické reakce a také zbavuje pokožku alergenů vašeho domácího mazlíčka. Nedráždí kůži psa a působí proti svědění a olupování kůže. 

K mytí psa používejte vždy speciální šampon pro psy, který vždy důkladně opláchněte.
Kromě výběru šamponu je důležitou součástí koupání oplachování, které by se nemělo uspěchat.

Psí šampony na speciální použití

  • Šampon pro psy proti svědění  obsahuje protisvědivé a protizánětlivé složky. Kůže psů může svědit v důsledku alergické reakce, podráždění nebo kvůli přítomnosti parazitů. Příčinou svědění může být také kvasinková infekce.
  • Šampon pro psy proti klíšťatům/parazitům obsahuje složky, které hubí blechy, klíšťata, vši, všenky a jiné parazity. Některé z těchto šamponů mají dokonce reziduální účinek, což znamená, že zůstávají v srsti psa ještě několik dní po použití a pomáhají odpuzovat další nevítané hosty. Vždy se snažte dodržovat pokyny výrobce a vyhněte se tomu, aby se šampon dostal psovi do očí a do tlamy.
  • Šampon proti lupům pro psy má velmi jemné složení, které pomáhá předcházet tvorbě lupů, hydratuje kůži a zmírňuje svědění při kožních onemocněních.
  • Bělicí šampon pro psy.  Pro pejsky, jejichž  srst má tendenci žloutnout nebo hnědnout, proto existuje šampon, který ji dokáže vybělit. Tento typ „vybělovacího“ šamponu podporuje přirozenou barvu psa, rozjasňuje srst a dodává jí lesk.




    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
    Číst více od autora
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
    Číst více od autora