Nespavost v těhotenství

24. 6. 2022 · Mgr. Radka Grec · 6 minut čtení

Nespavost a další poruchy spánku provází během těhotenství až 88 % žen. Důvodů je k tomu celá řada. Jedná se především o hormonální změny, orgánové změny, změny fyzické konstituce a nárůst tělesné hmotnosti, nerovnováha minerálů v těle, ale třeba i nervozita a strach z toho, jak všechno, co vás s příchodem miminka na svět čeká, zvládnete. Přečtěte si, co můžete pro klidný spánek v těhotenství udělat.


Nespavost v těhotenství bývá nejhorší před porodem.
S nespavostí má problém většina těhotných žen, nejčastěji ve třetím trimestru.

Nespavost – proč vás trápí v těhotenství?

Neschopnost usnout nebo zůstat spát je v těhotenství častým problémem. Během tohoto citlivého období může dojít k narušení spánku z různých důvodů. Řada těhotných žen říká, že je těžké spát, protože se necítí pohodlně, potřebují neustále odbíhat na záchod, mají křeče v nohách nebo nedokážou uklidnit myšlenky, které v těhotenství řeší (například úzkostné obavy o ještě nenarozené dítě).

Nespavost během těhotenství je normální a postihuje velké procento žen. Mírně narušený spánek je běžný a obtěžující, ale vašemu miminku neublíží (to se totiž narozdíl od vás vyspí i přes den). Pokud vás však nespavost v těhotenství trápí dlouhodobě, provází ji jakékoliv bolesti, vleklá únava či deprese a úzkosti, navštivte raději svého lékaře a o všem se s ním poraďte. Pravidelně narušovaný spánek může v některých případech zvyšovat riziko komplikací, jako je preeklampsie nebo předčasný porod.

Pojďme se společně pokusit shrnout možné problémy související s nespavostí během gravidity a možnosti, jak je vyřešit nebo zmírnit.


Nespavost a další poruchy spánku v těhotenství

Nespavost není jedinou poruchou spánku, která těhotné ženy trápí. Jedná se i o další problémy související se spánkem:

  • špatné usínání, zpravidla déle než 30 min.
  • časté noční buzení
  • časné ranní vstávání bez schopnosti znovu usnout
  • lehký spánek
  • noční děsy, špatné sny
  • syndrom neklidných nohou
  • spánková apnoe (krátké periodické zástavy dechu během spánku, apnoe je typická u lidí, kteří chrápou)

Nespavost v různých fázích těhotenství

V  průběhu těhotenství mají poruchy spánku různé příčiny od častějšího močení nebo napětí v prsou přes pálení žáhy až po ucpaný nos v důsledku hormonální rýmy.

Nespavost v těhotenství 1. trimestr - za nespavost na začátku těhotenství mohou především hormonální změny a tento stav většinou ke konci 3. měsíce vymizí.

Nespavost v těhotenství 2. trimestr - druhý trimestr představuje obvykle období klidu a dobrého spánku. Poleví těhotenské nevolnosti a organismus se již přizpůsobil na svou novou roli. I v tomto relativně klidném období těhotenství se ale může objevit nedostatek některých minerálů, především železa a hořčíku, který se projevuje nočními křečemi v lýtkách či tzv. syndromem neklidných nohou.

Nespavost v těhotenství 3. trimestr - horší je to pak se spánkem opět ve třetím trimestru a nejvíce se objevuje nespavost na konci těhotenství. S velkým bříškem je obtížné najít pohodlnou polohu na spaní, kvůli tlaku na močový měchýř musíte často vstávat a chodit na toaletu nebo miminko nesdílí váš spánkový rytmus a budí vás kopáním. Příčinou nespavosti před porodem pak může být i nervozita a strach z porodu.


Nespavost v těhotenství může způsobit v těhotenství vážné komplikace, např. preklampsii či předčasný porod.
Nespavost v těhotenství v případě delšího trvání nebo přidružených bolestí nepodceňujte.

Nespavost v těhotenství nepodceňujte

Poruchy spánku mohou zvyšovat riziko komplikací, jako je preeklampsie nebo předčasný porod, proto pokud vás nespavost v těhotenství trápí dlouhodobě, provází ji jakékoliv bolesti, neustálá únava či deprese, navštivte raději svého lékaře a o všem se s ním poraďte. Je třeba zabezpečit, abyste měla dostatek energie k porodu a po něm sílu na intenzivní péči o miminko.

Stavy, kdy s poruchami spánku v těhotenství navštívit lékaře, lze shrnout takto:

  • Potíže objevující se častěji než 3krát týdně.
  • Potíže trvající déle než měsíc.
  • Zároveň jsou při nespavosti přítomny jakékoliv bolesti.
  • Nespavost souvisí s psychickými problémy (deprese, úzkost).
  • Je přítomna spánková apnoe.
  • Máte syndrom neklidných nohou.

Co na nespavost v těhotenství

Klasické prášky na spaní v těhotenství vhodné nejsou. Léky s tlumivým účinkem totiž mohou pronikat placentární bariérou a negativně ovlivnit miminko. Na výběr v lékárně jsou některé jiné produkty.

  • Vitaminy, minerály pro těhotné - důležité je přijímat denně dostatek vitaminů a minerálů, a to nejlépe stravou bohatou na ovoce a zeleninu. K doplnění je vhodné použít i multivitaminy pro těhotné. Obsahují komplex vitaminů skupiny B a minerálů, které pomáhají překonat pocit únavy a vyčerpání v případě potíží se spánkem.
  • Hořčík (magnézium) - v těhotenství potřebujete i více hořčíku. Ovlivňuje nervosvalovou dráždivost a hodí se tak při nočních křečích v lýtkách a při syndromu neklidných nohou. Také přispívá k normální psychické činnosti a snížení míry únavy a vyčerpání. Hořčík je však nevhodný po 36. týdnu těhotenství, jelikož může utlumit děložní stahy během porodu.
  • Meduňka – má zklidňující účinky, je součástí některých čajových směsí pro těhotné.
  • Špunty do uší – dopřejí vám klid např. v případě hluku z ulice.
  • Kojicí polštář – v těhotenství je vhodný pomocník k dobrému spánku, poslouží jako podpora břicha, kolene i kyčle při poloze na boku. Po porodu jej využijete k polohování miminka při kojení.
  • Aromaterapie - oblíbená vůně v aromalampě vám pomůže k relaxaci a zklidnění před spaním, vhodné jsou např. levandule, heřmánek, rozmarýn nebo pomerančový květ.

Rady a tipy pro klidný spánek v těhotenství

Hlavním krokem v léčbě nespavosti v těhotenství jsou režimová opatření, která jsou doporučována všem osobám, které trápí poruchy spánku. Zde jsou ty nejdůležitější:

  • Dodržujte pravidelný spánkový režim - choďte spát a vstávejte ve stejný čas.
  • Nepoužívejte v ložnici televizi, počítač či mobilní telefon – modré světlo z displejů narušuje usínání.
  • Před spaním v ložnici důkladně vyvětrejte a zatemněte okna. Udržujte v ložnici nižší teplotu.
  • Dopřejte si před spaním pohlavní styk – navozuje relaxaci a pomáhá lepšímu spánku.
  • Před ulehnutím si ještě zajděte na záchod a pokud vás potřeba močit budí často i během noci, omezte množství tekutin ve večerních hodinách.
  • Alespoň 4 hodiny před spaním nepijte kofeinové nápoje (káva, černý a zelený čaj, kolové nápoje).
  • Nejezte před spaním těžká jídla.
  • Nevěnujte se před spaním náročné fyzické aktivitě.
  • Nespěte dlouho přes den.

Ideální poloha na spaní v těhotenství je na levém boku. Není tak utlačována dolní dutá žíla a krev může lépe cirkulovat k miminku i k ledvinám.

A nezapomínejte také na pravidelný pohyb, jako jsou procházky, plavání či cvičení pro těhotné. V případě že vaše potíže souvisejí s obavami z porodu a příchodu miminka, můžete se obrátit na psychoterapeuta, který vás naučí vhodné relaxační techniky.



Články k tématu Nespavost v těhotenství

  • Toxoplazmóza - projevy a léčba

    Toxoplazmóza - projevy a léčba

    · 8 minut čtení
    Toxoplazmóza je infekce, kterou můžete získat konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa nebo dotykem kočičích výkalů. U většiny nemocných proběhne nepozorovaně a bez příznaků, závažné následky však může mít především pro těhotné ženy, u nichž může dojít k poškození plodu.
  • Inkontinence v těhotenství

    Inkontinence v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Inkontinence moči je nepříjemný stav, při němž dochází k nekontrolovatelnému úniku moči. Přestože se o inkontinenci moc nemluví, týká se až 20 % populace a až 50 % těhotných žen! Co při úniku moči v těhotenství dělat a jak po porodu dostat pánevní dno zpět do formy?
  • Únava v těhotenství

    Únava v těhotenství

    · 8 minut čtení
    Jste těhotná a máte pocit, že byste mohla celé dny prospat? Těhotenství je pro ženský organismu velkou zátěží, takže zvýšená únavnost je běžným příznakem, který jej provází. Jak únavu během těhotenství zvládnout a je možné proti ní něco udělat?
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora